Pet desetljeća vjernosti

Njemačka obitelj 50 godina dolazi na odmor u Jadranovo: U ratu su bili jedini gosti

Anto Ravlić

snimio Anto Ravlić

snimio Anto Ravlić

Kad je krenuo rat, trebali smo izaći iz Hrvatske. Predlagali su nam da se izvučemo do Pule pa brodom do Venecije. Nismo željeli ostaviti auto. Čovjek u Kloštru nam je nacrtao rutu izlaska iz Hrvatske na četiri stranice. Preko Zagreba, preko polja pa do Varaždina. I tako smo izašli iz Hrvatske u koloni od četiri automobila – sjećaju se ratne avanture Nijemci.



JADRANOVO – U svijetu punom mijena, vijest je da netko neprestano živi u nekom mjestu pola stoljeća. Na planetu na kojem se nudi sve i svašta, ako imate dovoljno eura ili dolara u džepu, još je nevjerojatnija vijest da netko 50 godina dolazi na ljetovanje u isto mjesto.


Upravo nam takvu priču nudi Jadranovo, obitelj Grbčić i njihovi gosti iz Düsseldorfa, Elke i Günter Niewrzol te njihova djeca, Bettina Riesop i Rainer. U Jadranovo su stigli prvi put 1967. i ostali vjerni do danas. Kad čujete da netko ljetuje u istom mjestu pola stoljeća, odmah se pali upitnik. Zašto? Nijemci se smiju na pitanje, tko zna koliko puta su ga čuli.


Ležeran odmor


– Što vidite u Jadranovu da već toliko dolazite, pitaju nas često prijatelji. Nema nekog posebnog odgovora, Jadranovo je naš izbor. Ljudi, priroda, ljubaznost. Putovali smo svijetom, išli u Meksiko i Dominikansku Republiku, mijenjali mjesta na putovanjima, ali Jadranovo je uvijek ostalo stalni izbor. Za opuštanje, za odmor – kažu Elke i Günter Niewrzol.




U malom mjestu koje još uvijek nema hotela i ipak se odupire betonizaciji i turističkim gužvama, dolaze u lipnju na tri tjedna. Kad su bili mlađi, odmarali su kod danas 89-godišnje Olge Grbčić i u rujnu. Dva puta godišnje. Nekad su dolazili s gliserom i krstarili do Malinske, Njivica, Baške i Krka. Danas preferiraju ležerniji odmor koji je nezamisliv bez kupanja u uvali Vodna. Prije su redovno odlazili na izlete, danas ipak manje. No, potegne se do Gorskog kotara na branje gljiva.


– Kad smo došli, do uvale je vodila kozja staza. Danas imam stepenice, ali jedno je ostalo isto. Lako je dole, ali treba se popeti gore – smiju se Nijemci.


Vjerni i u ratu


Danas u Jadranovo dolaze četiri generacije obitelji. S njima stiže i zet Norbert i sinova djevojka Bettina. Stariji dio ekspedicije sleti  avionom na Krk, a mlađi preferiraju automobil koji se parkira i ne miče tri tjedna. Pravi odmor.


– Nekad se od Düsseldorfa putovalo 20 sati. Tada nije bilo autoceste, danas stižemo za 12 sati – kažu njemački turisti. Danas turizam živi punim plućima, obaraju se rekordi, no Nijemci i njihovi domaćini sjećaju se i teških, ratnih dana.


– Bili su nam jedini gosti, vjerovali su u sigurnost koju smo im jamčili – prisjećaju se domaćini, Vikica i Kristina Grbčić. Prijatelji iz Düsseldorfa osjetili su što znači ratna neizvjesnost na svojoj koži na samom početku rata.


– Kad je krenuo rat, trebali smo izaći iz Hrvatske. Predlagali su nam da se izvučemo do Pule pa brodom do Venecije. Nismo željeli ostaviti auto. Čovjek u Kloštru nam je nacrtao rutu izlaska iz Hrvatske na četiri stranice. Preko Zagreba, preko polja pa do Varaždina. I tako smo izašli iz Hrvatske u koloni od četiri automobila – sjećaju se ratne avanture Nijemci.