Dobra zabava

Niti Rio, niti Nica, samo Crikvenica: Dvije tisuće sudionika maškarane povorke

Anto Ravlić

Snimio Silvano Ježina

Snimio Silvano Ježina

Vrhunac maškaranog druženja u gradu na Dubračini potpomoglo je lijepo vrijeme. U predvorju Crikvenice, na Učki i Cresu snijeg, a uz more toplo i sunčano. I vremenski i u srcu... Centrom je u dvije povorke, dječoj i velikoj u kojoj su dominirale domaće grupe i umirovljenici, prodefiliralo 40 skupina



Dan nakon što je zima ozbiljno režala na sve što je pomolilo glavu izvan toplih domova, u Crikvenici je osvanuo dan kao stvoren za dugu maškarana povorku. U predvorju Crikvenice, na Učki i Cresu snijeg, a uz more toplo i sunčano. I vremenski i u srcu. Dječja i velika povorka okupile su dvije tisuće maškara podijeljenih u 40 grupa.


Male maškare


Dječju povorku je predvodila mala crikvenička svita, mala kraljica Lara Gašparović, meštar Bene, gradska svita, kraljica Vedrana Šegulja i direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić. Nakon njih, odmah domaće snage, ekipa s Duge. Iz Kraljevice stigli su trolovi iz dječjeg vrtića. U skladu s vremenom koje je vladao dan uoči povorke, stigli su eskimi. Ne sa dalekog sjevera već sa bliskog sjevera, iz Triblja gdje na jezeru love ribu. Kako? Pokazali su u centru Crikvenice. Iz Triblja su stigli i kauboji, iz osnovne škole. Mornari su doplovili iz Thalassotherapije.



Dječji vrtić Radost poslao je more, morske vile i šarene maškarice. Miće bakarske maškare predstavile su nam godišnja doba. Dječji vrtić Bakar s malim maškarama iz Bakra, Hreljina i Škrljeva išao je na sigurno, snjeguljice i patuljci uvijek su u modi. S Vežice su stigli tići. Crikvenička osnovna škola Zvonka Cara poslala je dvije ekipe, sportaše spremne za novu dvoranu u dresovima svih boja te male znanstvenike. Susjedi iz OŠ Vladimira Nazora zaprijetili su kao kaktusi bodljama i oduševili atraktivnim maskama. Najviše maškara poslale su crikveničke i tribaljska škola.


Velika povorka




U ranim poslijepodnevnim satima kreće velika povorka. Uglednicima sa samog čela dječje povorke pridružio se i svrgnuti gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina zamaskiran u Rimljanina. Kratka dobrodošlica i poruka: »Niti Rio, niti Nica, samo Crikvenica«. Kao u dječjoj povorci, prva je na trg zakoračila Duga. Nakon njih stiže umirovljenički blok, penzići iz porečkog kluba Galija iz Poreča i Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce. Na scenu stupa selačka mantinjada pa novi blok umirovljenika. Iz doma na Kantridi, iz Ivanić Grada te Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske. Zamjenjuju ih jakovarske krabulje.



Mišice od 4 do 25 godina 


Iz Međimurja su stigle mažoretkinje iz Nedelišća. Trg Stjepana Radića ispunile su rasplesane mišice u crveno-bijelim haljinicama koje već 17 godina vrte mažoret štapom. Među njima djevojčice od četiri godine i dame od 25 godina.



Do centra Crikvenice prošetao se cijeli umirovljenički kadar Grada Bakra. Na popisu Bakar, Hreljin, Kukuljanovo, Škrljevo, Praputnjak, Krasica, Zlobin. Sirene, Džingis kan, cvijeće, Valentinovo, vještice, obitelj, Meksikanci bili su motivi njihovih maski. Na trg se spušta i ekipa iz Gornjeg kraja, za njima i umirovljenici iz Općine Križ s crvenim nosevima.


Nastavak u dvorani


Umirovljeničku dominaciju nakratko razbija Udruga mladeži iz Dramlja. Već pri začelju kolone su šmričke mačkare, umirovljenici s Viškova i novljanski mesopustari.


Zastore na dugu povorku na trgu spustila je Udruga za narodne običaje Matkovići koja se ponosi tradicijom dugom 89 godina. Stiglo bi i više grupa, no snijeg je zaustavio nekoliko grupa iz Gorskog kotara, a objektivni razlozi susjede iz Grižana. No, to nije bio kraj maškaranog druženja. Nastavilo se u Gradsku sportsku dvoranu gdje se preselila i grupa Point.


Organizator dviju masovnih povorki je TZ Grada Crikvenice, a suorganizatori Matica umirovljenika Primorsko-goranske županije, Društvo Naša djeca Grada Crikvenice, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce te Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske. Naravno, veliku podršku daje generalni pokrovitelj Grad Crikvenica i niz pokrovitelja. Program su vodili »čarobnjaci« Joso Krmpotić i Gracian Čop.