Osnovnoškolci Novog Vinodolskog natjecali se u čutanju naglas

Nika pobijedila jer je u Paulini P. prepoznala sebe

Anto Ravlić

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige i Europske godine čitanja naglas u vještini čitanja ogledao se 21 učenik. Najteže je bilo objasniti zašto se odabrala konkretna knjiga za čitanje i natjecanj



NOVI VINODOLSKI  U poplavi natjecanja od kojih mnoga nemaju smisla niti ukusa, nađe se pokoje natjecanje koje promovira istinske vrijednosti.


Tako je Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, organizirala natjecanje u čitanju naglas za učenike od trećeg do šestog razreda. Natjecanje se uklopilo u Europsku godinu čitanja naglas.


Natjecanje je organiziralo Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, u suradnji s novljanskom Narodnom čitaonicom i knjižnicom te knjižnicom OŠ Ivana Mažuranića.   

Učenici su imali zadatak pripremiti tekst u trajanju od osam minuta. Tročlana komisija koju su činili ravnateljica Čitaonice Barbara Kalanj Butković, školska knjižničarka Ana Blažević i publicist Goran Ježić ocjenjivala je više kriterija.




Obrazloženje zašto je odabran baš taj tekst, kreativnost, jasnoća i razgovorljivost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog… Natjecanju se odazvao 21 učenik, 13 u konkurenciji trećih i četvrtih razreda te osmero u konkurenciji petih i šestih razreda.



Koliko djeca čitaju danas, pokušali smo doznati od devetogodišnjaka i desetogodišnjaka. Kažu desetak knjiga u školskoj godini. Što više vole? Pročitati knjigu ili pogledati film? Pola ruku za knjigu, pola za film. Pitanje pročitaju li koju knjigu koja nije obavezna u školskoj lektiri. E, tu je rezultat možda i za sakriti. Od 13 ruku, tek jedna ruka u zraku. Ona Lovre Cvitkovića.



Najviše učenika mlađih razreda odabralo je knjigu »Družba Pere Kvržice« Mate Lovraka, a po popularnosti ih je slijedila »Miševi i mačke naglavačke« Luke Paljetka. Djeca su naglas čitala knjige Modro putovanje, Dnevnik Pauline P., Grički top, Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Veseli dimnjačar.


Djeca su objašnjavala zašto su odabrala baš te knjige. Netko je knjigu odabrao jer ga sjeća na more i ljeto, netko jer voli rime. Druženje s ocem bio je motiv za odabrati jednu knjigu, djedove priče za drugu. Netko je odabrao knjigu jer je u glavnom junaku prepoznao sebe. Svi natjecatelji su dobili pohvale i knjige.


U konkurenciji trećih i četvrtih razreda borba za vrh bila je dramatična. U finalu su se našli Nika Butković i Jakov Filipović. Morali su ponovno čitati da bi komisija odlučila kome će dati mrvicu prednosti.


Možda je presudno bilo što je plivačica Nika povezala knjigu i život, sebe i glavnu junakinju iz knjige »Dnevnik Pauline P.« Sanje Polak koja također uživa u plivanju.


Novljanska Paulina Nika Butković je osvojila 29 od maksimalnih 36 bodova. Treće mjesto pripalo je Franki Gašparović. Ekipa s pobjedničkog trona je uz slavu osvojila i godišnju članarinu u Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski. 


   U konkurenciji petih i šestih razreda, boljima su se pokazali mlađi učenici. Borna Starčević je bio najbolji, a slijedili su ga Lorena Krpan i Marin Bilić, sve učenici petih razreda novljanske osnovne škole.