Ništa od luke

Nema interesa za marinu u Crikvenici, Vlada poništila odluku o koncesiji

Ljiljana Hlača

Nova luka nautičkog turizma u Crikvenici zasad ostaje tek u planovima / NL arhiva

Nova luka nautičkog turizma u Crikvenici zasad ostaje tek u planovima / NL arhiva

Razlog poništenju jest taj što nije zaprimljena niti jedna ponuda za dodjelu koncesije na području između Vele palade i ušća Dubračine



CRIKVENICA Svi oni koji su bili protiv marine između Vele palade i ušća Dubračine mogu odahnuti – neće biti ništa od toga. Barem za sada. Naime, kako stoji u obavijesti na mrežnim stranicama Ministarstva pomorstva, Vlada je na svojoj sjednici poništila Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Crikvenica.


Razlog poništenju jest taj što nije zaprimljena niti jedna ponuda za dodjelu koncesije na predmetnome području pomorskog dobra.


Podsjetimo, Vlada je lani u lipnju raspisala natječaj za davanje koncesije za izgradnju marine, koja je planirana prostornim planom Grada Crikvenice i urbanističkim planom uređenja Crikvenica centar, kao luka kapaciteta 200 vezova, za brodove dužine prosječno 12 metara. Sukladno Uredbi o razvrstaju luka otvorenih za javni promet i luka posebne namjene, ova luka u Crikvenici svrstana je u kategoriju od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku – stoga je za cijelu ovu priču i bila nadležna Vlada Republike Hrvatske.




Koncesija bi se dala na 30 godina, obuhvaćala bi površinu od nekih 96.868 metara kvadratnih, a procijenjena njezina vrijednost je 334.9 milijuna kuna. Početni iznos stalnog dijela naknade koncesije trebao je iznositi dvije kune po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra, a početni iznos promjenjivog dijela dva posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području.


Mnogi u Crikvenici nisu odmah bili za ovu investiciju. Zatražili smo i komentar od Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice, no on je izostao. Iz Grada smo neslužbeno samo dobili to da se tu zapravo nema što komentirati.