Crikvenički PŠRD Arbun obilježio 60. rođendan

Naši ribolovci su svjetski vrh, želimo bolju podršku

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Odlični rezultati osigurali su ribolovcima Arbuna prvo mjesto među 23 kluba na razini Županije i drugo mjesto u Hrvatskoj, ali to Crikvenica ne prepoznaje kad treba podržati društvo, kažu u Arbunu



CRIKVENICA  Pomorsko športsko ribolovno društvo Arbun Crikvenica prisjetilo se na skupštini svoje povijesti duge 60 godina. Nije bilo posebne proslave, slavilo se pobjedama, uspjesima i brojnim aktivnostima koje nadilaze sportske okvire.


Poklopilo se da je jubilarna godina i sportski najuspješnija godina u povijesti kluba osnovanog 1954. Odlični rezultati osigurali su Arbunu prvo mjesto među 23 kluba na nivou PGŽ-a i drugo mjesto u Hrvatskoj.


Niska uspjeha


U Arbunu su se osvrnuli na prošlogodišnju jubilarnu godinu koja je obilovala uspjesima, natjecanjima i participacijom u društvenom životu Crikvenice. Članovi kluba su nastupili na tri svjetska prvenstva.




Najuspješniji natjecatelji kluba po kategorijama su: Anamarija Šamanić (U-16), Mauro Lukšić i Kristijan Selak (U-21), senior Dušan Rebernik i seniorka Tea Radil. U kategoriji U-21 obala do 14. mjesta na prvenstvu države stigao je Franko Car.



PŠRD Arbun odlučio se na originalan način zabilježiti 60. rođendan. Na inicijativu Arbuna, Crikveničanin Darko Baretić napisao je knjigu »Plavuše bez kostiju« o Crikvenici i jelima od plave ribe. Pripremana je tijekom cijele godine i tiskana početkom ove godine. Baretić se odrekao honorara u korist kluba za nabavku sportske opreme. Knjiga će se dijeliti članovima kluba, sponzorima te koristiti kao promotivni materijal PŠRD Arbuna.



Mauro Lukšić je osigurao mjesto u reprezentaciji U-21, na svjetskom prvenstvu u Velikoj Britaniji osvojio pojedinačno peto mjesto te postao najuspješniji reprezentativac Hrvatske na tom natjecanju.


U kategoriji seniorki Dijana Lukšić je osvojila treće mjesto na državnom prvenstvu te izborila reprezentativni dres. Tea Radil je državna prvakinja.


Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila je četvrto mjesto i kao najuspješnija članica reprezentacije uvelike pridonijela osvajanju ekipnog prvog mjesta Hrvatske. Radil je proglašena sportašicom Grada Crikvenice.


   Arbun je organizirao klupsko četverodnevno takmičenje u udičarenju za sve kategorije, međuopćinsko natjecanje za Kiriju i otoke zajedno s ostalim klubovima iz Crikvenice, 8. Grand Prix Crikvenice i 8. Kup braće Skomerža. Društvo je organiziralo malu škola ribolova, sudjelovalo u akciji čišćenja podmorja, na maratonu Šilo-Crikvenica te na brojnim manifestacijama TZ Grada Crikvenice.   

Tijekom 2014. godine prodano je 206 članskih karata, što je manje u odnosu na preklanjsku 231 kartu. Po kategorijama Arbun ima 106 veterana, 60 seniora, 18 juniora, 17 invalida Domovinskoga rata i petero podupirućih članova. Uvjeti prodaje su ostali isti kao prethodnih godine, no tijekom posljednje tri godine vidljiv je stalni pad izdanih članskih karata, ističu u Arbunu. Kao i u svim klubovima, jedan od glavnih problema su financije. Spaja se kraj s krajem.



Arbun je dodijelio zahvale prijateljima, suradnicima i sponzorima društva. Na popisu su TZ Grada Crikvenice, restoran Rivica-Njivice, Derossi, Jadran, ŽLU Crikvenice, Elektromehanika, Foto Ivančić, Miro Matejčić, Milman, Grad Crikvenica, Ribarnica Drago, Johan Vos. Počasne članske karte društva za 2015. godinu dobili su Marko Sikirić i Johan Vos, zaljubljenik u Crikvenicu iz Nizozemske. Zahvale za predan rad i učešće u svim akcijama društva tijekom 2014. godine zaslužili su Nikola Alafetić, Marijan Ivančić, Branko Citković, Ivo Šupraha i Ivica Kostrenčić.



   – Najbolje smo rangirani ribolovni klub u županiji, imamo državne prvakinju i najbolje seniorke Hrvatske, poslije Zadrana imamo najviše reprezentativca, a Grad Crikvenica je to vrednovao sa 13.500 kuna. Kako klubu za troškove struje, vode, telefona i knjigovodstvene usluge godišnje treba deset tisuća kuna, ispada da sa preostalih 3.500 kuna trebamo pokriti troškove male škole ribolova, nabavke opreme, odlaske na natjecanja, što je apsolutno nedostatno. Samo na zadnja dva kruga završnih natjecanja na kojima je nastupilo ukupno 14 natjecatelja sa pratnjom za troškove puta i spavanja potrošeno je više od 15 tisuća kuna. Svjesni smo da novca stalno nedostaje, ali se ne možemo oteti dojmu da je sportski ribolov usprkos vrhunskim rezultatima posljednjih godina vidno zanemaren od Grada Crikvenice, ističe predsjednik PŠRD Arbuna Dušan Rebernik.   

Analiza


– Crikvenica ponosno ističe da u sport ulaže možda najviše po stanovniku u županiji. To nas je navelo da napravimo analizu podjele sredstava ostalih jedinica lokalne samouprave naše županije na sportske udruge s posebnim osvrtom na sportska ribolovna društva.


Rezultat je interesantan, jer među 30 ribolovnih društava Arbun se našao na 25. mjestu po primljenim uplatama za redovnu djelatnost, a iza njega sljede još tri društva iz Crikvenice. Raspon uplata je od sedam do 50 tisuća kuna po klubu, prema podacima s interneta, ističe Rebernik.