Primanje za ribolovke, judaše i rukometaše

Najistaknutijim crikveničkim sportašima dodijeljene gradske stipendije

Anto Ravlić

U posjet gradskim ocima stigli su svjetski i europski prvaci, reprezentativci i osvajači brojnih medalja. Vrhunskim sportašima dodijeljene su gradske stipendije i novčane nagrade po kriterijima Hrvatskog olimpijskog odbora



CRIKVENICA  Odavno u gradske odaje nije stigla jača delegacija. Možda bi netko pomislio da su vrata gradskih vrata otvorili ministri ili ugledni gospodarstvenici. I krivo bi pomislio. U posjet gradskim ocima stigli su svjetski i europski prvaci, reprezentativci i osvajači brojnih medalja.


Crikvenička sportska elita. I posjet nije bio tek prilika za ugodan razgovor s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom zaduženim za sport Senkom Smoljanom, bivšim rukometašem. Vrhunskim sportašima dodijeljene su gradske stipendije i novčane nagrade po kriterijima Hrvatskog olimpijskog odbora. 


  Nanizali uspjehe


U posjet je stigla ribolovka Tea Radil. Vjerojatno bi brže i lakše nabrojili što članica ŠPRD »Arbun« nije osvojila, no red je ipak nanizati uspjehe. Tea je trostruka svjetska prvakinja, osvajačica srebra i bronci na svjetskim prvenstvima, aktualna državna prvakinja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Kolegica ribolovkinja Mirjana Pobor iz PŠK »Oslić« Selce nije došla na primanje zbog poslovnih obaveza, no uspjehe pamti njena mama. I niže zlata, srebra i bronce sa svjetskih prvenstava, ukupno devet medalja. Na rang listi, poput ATP liste tenisača, Mirjana Pobor je trenutno prva ribolovkinja na svijetu. 




   Judaš Adam Mesaroš iz JK »Balance« Selce ima tek 17 godina, a već je u konkurenciji kolega do 21 godine, dvostruki juniorski prvak Hrvatske. U seniorskoj konkurenciji treći je u Hrvatskoj. Iza sebe ima naslov kadetskog prvaka Hrvatske i treće mjesto na Europskom kupu. Adam trenira tri puta dnevno i priznat će da je judo vrlo zahtjevan sport, no i opovrgnuti famu da judo prate ozljede. 


   – Manje je povreda nego u drugim sportovima, puno popularnijim i masovnijim sportovima. Jedino u judu morate znati da će vam protivnici dobro stiskati uši, kaže Adam. 


   Gradonačelnik Rukavina, bivši atletičar, priznao je da mu je judo postao zanimljiv tek nakon Adamovih uspjeha kad se pobliže upoznao sa sportom koji ima budućnost u Crikvenici. Naime, Adamov otac Miroslav je ljetos u Selcu organizirao kamp u koji je stiglo 600 judaša i želi Crikvenicu pretvoriti u judaški brand, kad je riječ o uspjesima i mjestu za pripreme judaša. 


   Jednokratne novčane nagrade primili su mladi rukometaši RK »Crikvenice« Kristian Bećiri i Moreno Car, kadetski reprezentativci Hrvatske. Financijsku potporu zaslužili su pozivom u reprezentaciju. 



Grad Crikvenica, u kojem djeluje 40 sportskih klubova, za sport izdvaja 4,3 milijuna kuna ili 4,5 posto proračuna.    – Crikvenica je sportski grad, ne samo po uspjesima, već i po izdvajanjima za sport. Kad bi se usporedilo izdvajanje za sport s brojem stanovnika, sigurno je da bi Crikvenica bila u hrvatskom vrhu, istaknuo je Rukavina, dodavši da se u svakoj diskusiji oko proračuna na gradskom vijeću najmanje dira sport.


  


Velika konkurencija


– Posebno je igrati i trenirati s najboljima, s igračima koji su u formi, maksimalno spremni. Osjećaj kad ste prvi put u reprezentativnom dresu i kad zasvira himna teško je opisati. Konkurencija je u reprezentaciji velika, rukomet je popularan u Hrvatskoj i puno mladih odlučuje se za rukomet, kaže pivot Bećiri. 


   – Lijep je osjećaj biti dio reprezentacije. Posebno mi se sviđa što se u reprezentaciji puno radi s golmanima. Od tri-četiri treninga dnevno, dva su golmanska, ističe golman Car. 


   Grad Crikvenica participira i u plaćanju školarine trenerima Ivanu Butorcu iz NK »Crikvenice«, Sanjinu Jelovcu koji trenira rukometaše »Crikvenice« i rukometašice »Murvice« te trenerici stolnotenisačica u STK »Crikvenica« Eleni Košuljandić.