PLANOVI ŽUPANIJSKE LUČKE UPRAVE CRIKVENICA

Nadzorne kamere u crikveničkoj luci

Anto Ravlić

Gotovo da nema luke u kojoj se ne radi, a najveća investicija je svakako u luci Črni mul gdje se nakon izdavanja lokacijske dozvole ovih dana očekuje i raspisivanje natječaja za glavni projekt vrijednosti od 300 tisuća kuna 



CRIKVENICA » Sa 341 stalnog veza kojim je upravljala Županijska lučka uprava Crikvenica, područje upravljanja poraslo je na 1.042 veza. Izdane su dvije nove koncesije, za dizalicu u Selcu i benzinsku postaju INA-e u Crikvenici. Pokrenuti su infrastrukturni projekti poput luke Črni mul, a nakon usklađivanja granica lučkog područja priprema se izrada glavnog projekta zapadnog lukobrana u Crikvenici, čime bi se uvelike poboljšala sigurnost u luci, rezime je četverogodišnjeg mandata crikveničke lučke uprave koju je kao predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Crikvenica vodio Dino Manestar. 


 Stalni vezovi


Manestar će i u sljedećem mandatu voditi ŽLU Crikvenica, odlučio je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Za članove upravnog vijeća imenovani su Aljoša Babić i Marko Vukelić. Povjerenstvo koncesionara za svog je predstavnika imenovalo Igora Lončarića, dok je predstavnik Lučke kapetanije ostao Goran Cerović. 



 – Da se radi o velikim ulaganjima govori i činjenica da se, primjerice u Bršćanovicu, ulaže oko 250 tisuća kuna, a ukupan prihod te luke na godišnjoj razini je oko 28 tisuća kuna pa možemo reći da se ulaže gotovo 10 godišnjih prihoda u tu luku. Slična situacija je i s ostalim lukama, a obveza Lučke uprave je »vraćanje« 30 posto prihoda u luku u kojoj su prihodi ostvareni, objašnjava Manestar.





  Prema riječima Manestra, fokus prošlog saziva Upravnog vijeća bio je na konsolidaciji financijskog stanja ŽLU Crikvenica te povećanju prihoda koji su sa 1,1 milijun kuna 2010. godine povećani na 1,5 milijuna kuna u 2012. godini. Prihodi iz vlastitih djelatnosti povećani su sa 750 tisuća kuna na čak 1,4 milijuna kuna u 2012. godini. U 2013. godini očekuje se prihod ŽLU Crikvenica od dva milijuna kuna. Manestar najavljuje da će se ubuduće 20 posto prihoda ulagati u pripremu projektne dokumentacije za proširenje luka, kao i dokumentaciju za financiranje projekata iz EU fondova. 


  Ukupne investicije u 2013. godini iznose gotovo 1,5 milijuna kuna, a predviđena sredstva Primorsko-goranske županije za sufinanciranje projekata Lučke uprave iznose 1,1 milijun kuna. Prihodi od stalnih vezova na razini Lučke uprave iznosili su 2012. godini 645 tisuća kuna, a u te iste luke vraća se više nego dvostruko. 


  Luke na području Grada Crikvenice stalno su gradilište. U luci Slana u Selcu izrađuje se sidreni sustav u vrijednosti 63 tisuće kuna, a uskoro kreću radovi na izradi sidrenog sustava i na lokaciji Stari mul u Selcu. U Selcu će se do kraja godine postaviti odbojnici na Paladi kako bi se omogućilo sigurnije pristajanje brodova. U sanaciju rive u Selcu planira se uložiti 72 tisuće kuna. 


  U crikveničkim lukama također se planiraju investicije. Radi se o nabavi i ugradnji ormarića za korištenje električne energije i vode u luci Podvorska. Za istu se luku radi i idejni projekt legalizacije i dogradnje pa će ukupna ulaganja u Podvorsku u ovoj godini iznositi preko 170 tisuća kuna. U glavnoj luci u Crikvenici također se namjeravaju postaviti odbojnici i to na komunalnom i operativnom dijelu Vele Palade. Najveća investicija je svakako u luci Črni mul gdje se nakon izdavanja lokacijske dozvole ovih dana očekuje i raspisivanje natječaja za glavni projekt vrijednosti od 300 tisuća kuna od čega je 250 tisuća kuna osigurano iz investicijskog fonda Lučkih uprava Primorsko-goranske županije. 


 Sidreni sustav


U luci Omorika izrađen je sidreni sustav ukupne vrijednosti preko 60 tisuća kuna. Prije nekoliko dana završeni su radovi u luci Pazdehova gdje je saniran obalni zid te izrađen sidreni sustav. Započela je sanacija dijela obalnog zida, proširenje bazena luke te izrada sidrenog sustava u luci Bršćanovica. U planu je i druga faza koja uključuje povezivanje stijena pasarelama i uređenje vezova na zapadnom dijelu luke. Ukupna ulaganja u Bršćanovicu iznose oko 250 tisuća kuna. U luci Jadranovo očekuje se raspisivanje javnog natječaja za dodjelu koncesije za dizalicu, a za luku Perčin u tijeku je izrada idejnog projekta legalizacije i dogradnje luke čija je vrijednost 86 tisuća kuna. Predviđeno je postavljanje kamera za nadzor luka u Selcu, Podvorskoj, Crikvenici i Črnom mulu. Predviđena vrijednost investicije je 86 tisuća kuna. 


  – Želim istaknuti dobru suradnju sa Lučkom kapetanijom i Gradom Crikvenica, a posebno Primorsko-goranskom županijom koja nas i financijski prati u našim projektima, kaže Manestar.