Zaštitna arheološka istraživanja

Na senjskom trgu Cimiter traga se za ostacima romaničkog zvonika i – rimskog hrama

Dorotea Prpić

Foto Dorotea PRPIĆ

Foto Dorotea PRPIĆ

Ukupnošću nalaza i dojmova kroz sve faze istraživanja  oko senjske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, došlo bi se do odgovora o dijelu povijesti i života grada koji se je u prošlosti odvijao na tom, po svemu sudeći, kultnom prostoru



SENJ Na senjskom Trgu Cimiter, ispred senjske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, u tijeku su zaštitna arheološka istraživanja koja bi trebala dati odgovor na karakter trga i ovog sakralnog prostora. Istraživanja su preduvjet budućeg uređenja ovog prostora koje planira Grad Senj, a kojim danas prolaze brojni građani i posjetitelji na putu do Katedrale, pojedinačno zaštićenog spomenika kulture koji se nalazi u kulturno zaštićenoj staroj jezgri.


Istraživanja provodi tvrtka Arheolog d.o.o. iz Ugljana, a voditelj istraživanja je mag. arheologije Nikola Malnar. Uz njega, ekipu čine i vanjska stručna suradnica Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru Vedrana Glavaš, povjesničar umjetnosti i arheolog Jure Mustać i student treće godine arheologije, Senjanin Pio Domines Peter.


Treća faza


Prethodne dvije godine provedene su prve dvije faze istraživanja uz lijevi i desni bok katedrale, a ova treća faza obuhvaća istraživanje prostora ispred same katedrale. – U ovoj fazi prvenstveno smo fokusirani na reviziju starih istraživanja koje je 1993. g. proveo Ranko Starac iz Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja. Tijekom njegova istraživanja kao najzanimljiviji element otkriveni su ostaci podnog mozaika s prikazom tzv. Salomonovog čvora, simbola besmrtnosti i vječnosti.




Takav motiv nalazimo u sklopu podnih mozaika ranokršćanskih zdanja (IV.st.) sjeverne Italije. Na našem prostoru takav prikaz sačuvan je u sklopu kompleksa tzv. predeufrazijeve bazilike episkopija u Poreču.


Kultno mjesto


Za ovaj mozaik pretpostavljamo da je bio dio nekog sakralnog objekta, na što može ukazivati i položaj trga Cimiter, te kontinuitet kultnog mjesta s pretpostavljenim ostacima rimskog hrama i kasnijih sakralnih zdanja.


Cilj ovog našeg istraživanja je dobiti uvid u kulturne slojeve ovog prostora, kako bi se ovaj nalaz, u dogovoru s konzervatorima, restauratorima te s arhitektima, trajno prezentirao javnosti – kaže arheolog Malnar i dodaje da postoji mogućnost da se kroz daljnja istraživanja ovog prostora pronađu i ostaci starijeg, romaničkog zvonika koji je prema nekim predajama postojao ispred pročelja današnje katedrale, a pojavljuje se na vedutama grada iz XVII/XVIII. stoljeća.


Istraživanja u ovoj fazi potrajat će do konca listopada. Na temelju dosadašnjih rezultata, u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Gospiću, bit će otvorena i treća sonda te donijeti odluka o nastavku. Ukupnošću nalaza i dojmova kroz sve faze istraživanja došlo bi se do odgovora o dijelu povijesti i života grada koji se je u prošlosti odvijao uz senjsku crkvu.