CIHT

Na konferenciji o zdravstvenom turizmu u Selcu i stručnjaci iz američkih klinika

Slavica Bakić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – Crikvenička rivijera će i ove godine, sedmi puta, biti domaćin međunarodne konferencije o zdravstvenom turizmu – CIHT, jedne od najvećih i najpriznatijih konferencija o ovoj temi u regiji.


Prvi puta domaćin CIHT-a bit će Hotel Katarina u Selcu, gdje se 7. i 8. studenoga očekuje više od 150 sudionika, međunarodnih i domaćih stručnjaka, koji će svoja iskustva i znanja podijeliti kroz prezentacije i radionice.


Na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije bogat program konferencije predstavili su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulija Matatestinić, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič i direktorica Turističke zajednica grada Crikvenice Marijana Biondić.




Kako su istaknuli, Crikvenica je još u 19. stoljeću bila jedna od prvih destinacija u Hrvatskoj gdje je započeo razvoj zdravstvenog turizma, a briga o zdravlju, kao i pružanje vrhunskih zdravstvenih usluga u podneblju koje ima vrlo pozitivne učinke na zdravlje, i danas je dio svakodnevice, ali i važan segment ukupne ponude na crikveničkoj rivijeri.


– Crikvenica je već godinama u vrhu zdravstveno-turističke ponude u Hrvatskoj, što dokazuje i činjenica da smo i ove godine bili finalisti za nagradu HTZ-a u kategoriji Destinacija zdravlja. Osvojili smo drugo mjesto i ta nam je nagrada, kao destinaciji, vrlo važna jer želimo i dalje razvijati zdravstveni turizam kao segment turističke ponude koji omogućava cjelogodišnji dolazak gostiju jer svima nam je cilj produžiti sezonu, istaknula je Marijana Biondić, dirketorica TZG Crikvenica.


CIHT je izrastao iz Foruma zdravstvenog turizma koji su 2013. godine, za 125. obljetnicu turizma u Crikvenici, začeli TZ Crikvenice i Thalassotherapia Crikvenica. Godine 2016. organizatorima se pridružio i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera i Forum je promijenio ime u CIHT – Crikvenica Inernational Health Tourism. Ove godine, istaknuto je na konferenciji, krug organizatora dodatno je proširen jer im se pridružila i Poliklinika Terme Selce.


Pročelnica Malatestinić najavila je da će i ove godine CIHT imati potporu Primorsko-goranske županije, ali i Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Kvarnera te Grada Crikvenice i tvrtke Jadran d.d. Crikvenica.


– Udruživanje svih dionika u zdravstvenom turizmu dovelo je do toga da možemo kvalitetno organizirati konferenciju na kojoj ćemo okupiti kvalitetne predavače iz svijeta, ali i iz naše regije i ostatka Hrvatske, koji će nam prenijeti iskustva u pružanju zdravstvenih usluga općenito, ali i pružanja usluga u segmentu zdravstvenog turizma s ciljem da zdravstveni turizam postane značajna gospodarska grana ove regije, ali i dodana vrijednost kvaliteti života, kako u našoj regiji, tako i u Hrvatskoj, kazao je dr. Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera. Među sudionicima ovogodišnje konferencije osobito je istaknuo stručnjake iz Velike Britanije te iz dviju američkih klinika – Cleveland i Mayo Clinic, koji će svojim iskustvom i znanjem pokazati kako kvalitetno brendirati i destinaciju, i zdravstvene usluge na tržištu.


– CIHT konferencija tradicionalno donosi kvalitetnu suradnju i koordinaciju između zdravstava, turizma i marketinga te pruža vrhunsko znanje, stručne predavače i rasprave o svjetskim trendovima – kazali su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare te naglasili kako su prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene do 7. studenoga.