Prvenstvo Europe U-17

Na Bahalinu i pod Kotorom niknut će novi stadioni

Anto Ravlić

Bit će potrebna velika ulaganja u stadione i infrastrukturu – Gradski stadion Crikvenica

Bit će potrebna velika ulaganja u stadione i infrastrukturu – Gradski stadion Crikvenica

U pozadini euforije, domaćine čeka puno posla. Novi i Crikvenica morat će uložiti u komunalnu infrastrukturu i zadovoljiti niz drugih strogih zahtjeva UEFA-e. Stadioni s natkrivenim tribinama, pomoćnim terenima i reflektorima bit će kapital koji se može iskoristiti za pripreme nogometaša isokoj razini i turistički razvoj



NOVI VINODOLSKI  Nasljednici Waynea Rooneyja, Cesca Fabregasa, Tonija Kroosa i Maria Götzea trčat će travnjacima Bahalina i Gradskog stadiona u Crikvenici za dvije godine.


Novi Vinodolski i Crikvenica će uz Rijeku, Kostrenu, Pulu, Poreč i Rovinj ugostiti europsko nogometno prvenstvo U-17. Prvenstvo bi se trebalo održati u svibnju, što je prilika za kvalitetnu predsezonu, ali i turističku promidžbu crikveničko-vinodolske rivijere.


Promidžbenu sliku poboljšat će prijenosi većine utakmica na Eurosportu. Posebno veseli činjenica da će UEFA odnosno HNS uložiti milijune kuna u stadione i pripadajuću sportsku infrastrukturu. Prvenstvo je dobiveno u konkurenciji Švedske, Finske, BiH, Irske i Mađarske.   

U pozadini euforije, domaćine čeka puno posla. Novi i Crikvenica morat će uložiti u komunalnu infrastrukturu. U prijevodu, osigurati dokumentaciju za radove, dovesti vodu, struju i kanalizaciju do stadiona, urediti prilazne ceste i zadovoljiti niz drugih strogih zahtjeva UEFA-e.


Svaki kiks može biti kažnjen, jer UEFA može dati crveni karton stadionu koji ne zadovoljava uvjete. Najmanji problem je smještaj, obzirom da i Novi i Crikvenica imaju kvalitetne hotele. Domaćinima iz Primorja i Istre bit će puno lakše nakon što se skupe iskustva s ovogodišnjeg prvenstva U-17 u Bugarskoj, prvog U-17 prvenstva koje se igra u formatu 16 reprezentacija. Dosad je sudjelovalo osam ekipa.   




– UEFA ne inzistira na zvjezdicama u pogledu hotela, jer ti standardi se razliku od zemlje do zemlje, već će njihove inspekcijske ekipe pregledati hotele i vidjeti koji zadovoljavaju uvjete koje oni imaju. Traže se u najmanju ruku četiri hotela za smještaj službenih osoba i ekipa te sudaca. Također, postoje brojni uvjeti oko trening centara, koji moraju biti osigurani za svaku ekipu, kaže glasnogovornik Pacek.



Šest stadiona


Na ćemu će se inzistirati, doznali smo od glasnogovornika HNS-a Tomislava Paceka.


   – Mi ćemo gradove i klubove domaćine u narednom razdoblju podrobno upoznati sa svim njihovim obvezama odnosno uvjetima koje UEFA postavlja za natjecanje ovakvog ranga. Tek nakon inspekcijske posjete UEFA-e znat ćemo koji će točno stadioni biti korišteni, jer ne mora biti da će se koristiti svih osam. Minimum je šest i teoretski je moguće da UEFA odredi za stadion ili dva da ne zadovoljavaju uvjete. U tom smislu je puno sitnica na koje UEFA pazi. Ne bih išao u detalje u njihovo ime. Mogu samo spomenuti da se to primjerice odnosi na aspekte poput lokacije, orijentacije i pristupačnosti stadiona, opreme za zaštitu i sigurnost, samog travnjaka, parkinga, upravljanje stadionom, čišćenja i upravljanja otpadom, okolišne aspekte…, ističu u HNS-u.    Četiri reprezentacije koje bi igrale šest utakmica u Novom Vinodolskom i Crikvenici trebat će najmanje jedan hotel koji ne smije biti udaljen više od pola sata vožnje od stadiona Bahalin Gradskog stadiona u Crikvenici odnosno kampova za trening. Logično je da taj hotel bude na crikveničko-vinodolskoj rivijeri.   

Povijesni događaj


U ovom trenutku ne može se reći točan broj osoba koji će doći sa svakom reprezentacijom, kao ni broj navijača, novinara ili skauta jer to ovisi i koje će se reprezentacije plasirati. Naravno da će s Nijemcima doći puno više ljudi nego s Estonijom. Na taj odgovor trebat će pričekati kraj kvalifikacija i ždrijeb hrvatskog U-17 prvenstva.    Na Bahalinu i pod Kotorom praktično će niknuti novi stadioni s natkrivenim tribinama, s novim pomoćnim terenima, svlačionicama i reflektorima. Kapital koji se sutra može iskoristiti za pripreme nogometaša na visokoj razini, po kriterijima UEFA-e. Crikveničko-vinodolska rivijera desetak će dana živjeti u znaku nogometa i sigurno je da će gradovi morati razmišljati o ponudi vezanoj uz nogomet, o fan zonama, o što boljoj turističkoj promociji. Ne samo u tih desetak dana već i godinu prije. Ne dolazi svake godine europsko prvenstvo u male gradove. Najveće natjecanje održano u Crikvenici je europsko prvenstvo U-20 u košarci. Novi još nije ugostio tako veliko natjecanje u najpopularnijim sportovima. Obzirom na popularnost nogometa, jasno je da oba grada čeka najveći sportski događaj u povijesti ukoliko kandidatura bude odrađena na vrhunskoj razini. UEFA nema vremena niti volje slušati obećanja i isprike. Vrlo brzo se hvataju olovke i križaju svaki pokušaj improvizacije.   


– Turnir europskog ranga uvelike će pridonijeti promidžbi Crikvenice kao turistički, povijesno i kulturno atraktivne destinacije, kaže Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina. Crikvenica svojim sportskim centrima, zdravstvenim ustanovama, smještajnim kapacitetima, ali i kulturnom ponudom može pružiti vrhunske uvjete za uspješnu pripremu i provedbu turnira ovakvog ranga. Prvenstvo će omogućiti ulaganje u rekonstrukciju postojećih sportskih terena kao i izgradnju novih, što nas posebno raduje jer je to infrastruktura koja će i nakon prvenstva ostati u funkciji crikveničkih sportaša.



Hotele imamo


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković pozdravlja uspješnu kandidaturu.


   – Naravno da smo zadovoljni što je prošla naša kandidatura. Moramo zahvaliti HNS-u i predsjedniku Davoru Šukeru, koji rado i često dolazi u Novi. Prvenstvo je prilika da se sportska infrastruktura podigne na razinu koju traži UEFA. Ići će se u ozbiljne radove kad je riječ o sportskoj infrastrukturi, a na Gradu je briga o vodi, kanalizaciji, pristupnim cestama. Smještajne kapacitete u Novom imamo, ističe gradonačelnik Butković.