Brojni posjetitelji

NOĆ MUZEJA Vinodol i Crikvenica ponudili tradiciju, Novi i Senj disali sportski

Anto Ravlić

U Triblju je postavljena izložba Kako se nigda živelo, kojom će se prvi puta predstaviti etnografska zbirka kuće Belobrajić. Mnogobrojni predmeti svjedoče o tradicionalnom načinu života u Triblju i Vinodolu u razdoblju od kraja 19. stoljeća sve do kraja prošlog stoljeća



TRIBALJ Noć muzeja dokazala je moć muzeja u Triblju, Crikvenici, Bribiru, Novom Vinodolskom i Senju. U Vinodolskoj općini i Crikvenici Noć muzeja posvećena je tradiciji dok su Novi i Senj disali sportski, u duhu ovogodišnje teme Noći muzeja na razini Hrvatske.


Kuća Belobrajić


U prostoru OŠ Jurja Klovića iz Triblja postavljena je izložba Kako se nigda živelo, kojom će se prvi puta predstaviti etnografska zbirka kuće Belobrajić. Autori izložbe su učenici povijesne skupine tribaljske škole. Njihov je zadatak bio obući cipele etnologa i kustosa te, na temelju posjeta kući Belobrajić i terenskog istraživanja, osmisliti i postaviti izložbu o tome kako se nekad živjelo u Triblju i Vinodolu. Prikazane su teme koje pričaju o životu vinodolskih žena, o ognjištu, važnosti vode, košnji, stočarstvu, zidarstvu, vinogradarstvu, glazbi…


Cilj školskog programa je upoznati lokalno stanovništvo s postojanjem kuće i zbirke Belobrajić te ih potaknuti na očuvanje etnografske baštine – važnog dijela kulturnog identiteta Vinodola.




Kuća Belobrajić nalazi se u Triblju, u zaselku Belobrajići. Zahvaljujući vlasniku Ivanu Belobrajiću i njegovoj ljubavi prema starinama i običajima sačuvani su mnogobrojni predmeti koji svjedoče o tradicionalnom načinu života u Triblju i Vinodolu u razdoblju od kraja 19. stoljeća sve do kraja prošlog stoljeća. Svi oni pripovijedaju o svakodnevici i njezinim mijenama unutar jedne vinodolske obitelji, od poslova vezanih za domaćinstvo do načina privređivanja poput poljodjelstva, stočarstva, zidarstva, prijevozništva…


Pjesma kao nekad


Vrijednost kuće prepoznata je i od strane Ministarstva kulture koje ju je od 2015. godine preventivno zaštitilo kao kulturno dobro u kategoriji tradicijskih objekata. Od 2016. godine traje inventarizacija predmeta za potrebe registracije etnografske zbirke. Izrada popisa odvija se uz stručnu pomoć Muzeja Grada Crikvenice, studentice etnologije i antropologije Antonije Manestar i povjesničara Stjepana Špalja. Dosad je popisano više od 600 predmeta koji svjedoče o povijesti Vinodola. U osnovnoj školi u Triblju bilo je veselo. Teško je sjetiti se kad je centar Triblja bio ispunjen ljudima kao sinoć. Pjesma se čulo dugo u noć. Kao u vremenima kad je Vinodol vrvio životom i vinogradima.



U Crikvenici su posjetitelje dočekale dvije izložbe posvećene moru i barkama. Na izložbu posvećenoj uvali Slano, Selcu i periodu između dva svjetska rata spuštaju se zastori, a izložba Vjetar Mediterana posvećena brodogradnji otvorena je prije nekoliko dana. U Preradovićevoj ulici, pred muzejom, zasvirali su Mayalesi. U Novom je otvorena izložba Sportski Novi, a dodatnu čar noći dala je radionica pokrivanja rubca.



Značaj Sokola


U Bribiru se u Noć muzeja uključila Narodna knjižnica i čitaonica Bribir te sve muzejske zbirke koje se nalaze u zgradi Knjižnice, sakralna zbirka Iz riznice župne crkve sv. Petra i Pavla, Glagoljica Vinodola, Soba Frankopana, kao i mala hereladička zbirka u Frankopanskoj kuli. U Muzejskoj zbirci Kuća Klović u Grižanima, povodom Noći muzeja održat će se u srijedu 31. siječnja koncert Mlađeg tamburaškog orkestra KUD-a Dr. Antun Barac.


Gradski muzej Senj postavio je izložbu Sportski život na području Grada Senja. Tekstom i fotografijom predstavljena je senjski sport, od njegovih početaka do danas, s naglaskom na sportske klubove i pojedince. Izložba je podsjetila na osnivanje društva za tjelovježbu već u 19. stoljeću pod imenom Senjski Sokol. Društvo je osnovano zbog promicanja tjelovježbe i širenja nacionalne svijesti. Hrvatski Sokol u Senju bio je sastajalište i stožer borbe za slobodu Hrvatske, a djelovao je od 1889. do 1929. godine. Nažalost, danas u Senju ne djeluje nijedno takvo ili slično gimnastičko društvo, poručila je izložba koja je podsjetila na nogometne klubove Nehaj i Bunjevac, rukometaše i rukometašice Senja i Senie, jedriličare, taekwondo borce, boksače, bicikliste, motocikliste, šahiste, skijaše, Ski klub Senj, konjički klub, planinare…


Od pojedinaca u prvom planu su Sandra Šarić, hrvatska taekwondoašica, europska prvakinja, viceprvakinja svijeta i osvajačica brončane medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Tomislav Špalj je član hrvatske parastolnoteniske reprezentacije, u svojoj kolekciji ima hrvatsko zlato, te niz medalja s velikih natjecanja. Od ostalih pojedinaca vrijedno je spomenuti Milu Rončevića kao najtrofejnijeg trenera i osvajača olimpijskog zlata, Josipa Šojata i Antu Hameršmita.