Uređenje šetnica i plaža

Mutavgjić o nesreći u Selcu: Nemoguće je svako potencijalno opasno mjesto štititi ogradama

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Paradoks je da je žena s bebom pala sa Šetnice zdravlja, no to je tek jedno od stotina mjesta gdje se nesreća može dogoditi. Cijeli potez od Kačjaka do Pazdehove te od Thalassotherapije do Crnog mola praktično je nezaštićen



 Pad žene s djetetom s Ulice Emila Antića, odnosno Šetnice zdravlja, na kraju je, uz svu dramu i neizvjesnost, prošao relativno dobro. S druge strane, pad je iznova aktualizirao potrebu uređenja šetnica i plaža na crikveničko-vinodolskoj rivijeri. Mjesto gdje je pala žena s djetetom tek je jedno od stotina mjesta na kojima se tako nešto moglo dogoditi. Naravno, tražiti od bilo koga da zagradi deset kilometara obale bila bi ludost, kao što kaže zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić. I uništenje ambijenta. Po toj logici, ogradama bi zatvorili sve rive, riječki Mrtvi kanal, Dubračinu. I Trg bana Jelačića u Zagrebu jer njime prolaze potencijalno opasni tramvaji. Što se ipak može učiniti? Uređenje plaža najbolji je lijek za opasna mjesta. Gdje postoje uređene plaže, opasnost od događaja iz Selca zaista je mala.


Cijeli potez od Kačjaka do Pazdehove te od Thalassotherapije do Crnog mola praktično je nezaštićena dionica. Ograde su tek izuzetak. Ta dionica je još opasnija od mjesta u Selcu gdje se prekjučer dogodio pad. Ponegdje se netko preko stijena može srušiti niz liticu visoku desetak metara. Centar Crikvenice je priljubljen uz plaže i more pa opasnosti nema. Potencijalno opasni potez ponovno kreće na Šetnici zdravlja. Vjerojatno si nitko imalo oprezan i spretan neće dopustiti da padne s ulica i šetnica, no među desetinama tisuća gostiju, nađu se i oni nespretniji. Mlađi ili stariji.



– Kroz projekte mogućnost ovakvih događaja možemo smanjiti na minimum. Slučaj u Selcu više je nego izvanredan, žena se mogla spotaknuti i pasti na drugu stranu, ispod auta. Osim toga, prometnica nije ni pod našom upravom i da smo nešto htjeli, nismo mogli ništa napraviti, objašnjava Mutavgjić.





Ugrožena šetnica


Ironično je da je jučer zdravlje troje ljudi, jer je i kupačica na koju je pala žena s djetetom u naručju mogla nastradati, ugroženo na Šetnici zdravlja. Već dugo se vuče priča o potrebi uređenja dužobalne ceste od Crikvenice do Selca. Njome zimi teče dvosmjeran promet, ljeti je jednosmjerna, no guše je parkirana vozila. Šetnica je više cesta nego mjesto za šetnju, iako je jak turistički adut. I ljeti i zimi. Zamislite šetnicu bez prometa. Teško izvedivo zbog hotela Amabilis i Marina, no sigurno se bar dio ceste može fizički odvojiti za pješake. Prije nekoliko godina predstavljalo se planove koji predviđaju nasipavanje i proširivanje plaža uz samu šetnicu. Time bi se dobio toliko potreban plažni prostor.


Zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić objašnjava da se kani urediti potez od Podvorske do Selca. I što se tiče uređenja prometa i plaža.


– Moramo stvoriti plažu ispod ceste. Od Podvorske imamo šetnicu ispod ceste, sve do tzv. Limenke, i tamo imamo lijep i siguran plažni prostor i šetnicu. Zonu ispod ceste uzimat ćemo moru. Radi se velikim ulaganjima, milijunskim. Najprije ćemo urediti 350 metara s crikveničke strane.


Grad nenadležan


Što se tiče nesreće u Selcu…


– Nemoguće je svako potencijalno opasno mjesto štititi ogradama. Koliko bi trebale biti visoke. Da je ograda od metar i pol pa da je netko preskoči i strada, pitali bi zašto nije viša. Trebalo bi aspolutno sve poteze štititi. Dva-tri kilometra kod Kačjaka je još opasnije. Pa Kačjak – Perhati. Još opasnije, da netko skrene nekoliko metara, na rubu litice je, objašnjava Mutavgjić.


Prometni režim na Šetnici zdravlja je posebna priča.


– Ove godine htjeli smo uvesti naplatu, s rampama, i provesti vlakić. Time bi maknuli živi promet jer nema potrebe da onuda prolazi. Županijska uprava za ceste je odbila prijedlog jer zakonski ne mogu svoju cestu zatvoriti rampom. Pokrenuli smo proces prebacivanja nadležnosti ceste sa ŽUC-a na Grad Crikvenicu. I to je odbijeno. Tako da smo zasad nemoćni, ističe Mutavgjić.