Kvaliteta više

Muroskva: Donosimo prve dojmove o novoj marini u Novom Vinodolskom

Anto Ravlić

Muroskva je kompletno završena, a za gradnju hotela priprema se dokumentacija  / snimio A. RAVLIĆ

Muroskva je kompletno završena, a za gradnju hotela priprema se dokumentacija / snimio A. RAVLIĆ

Najveći adut marine je blizina nautičarima iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Italije te relativno neotkriven akvatorij



Marina Muroskva u svom je prvom radnom mjesecu. Iako je rano donositi bilo kakve zaključke, već se može vidjeti kojim će smjerom marina na istočnom ulazu u Novi Vinodolski.


Prva stvar je da nautičari moraju shvatiti da marina Muroskva nije marina u centru Novog Vinodolskog koja se još gradi. Muroskva je kompletno završena, a radovi koji bi se trebali realizirati neće startati još neko vrijeme. Naime, planirana je gradnja hotela iznad korijena lukobrana. Zasad se priprema dokumentacija za gradnju hotela.



S obzirom na činjenicu da je ovo vrijeme elektronike i posvemašnjeg umrežavanja glavnine svih oblika komercijalne ponude, tako se i u Muroskvu može doći na najsuvremeniji način, elektroničkim navođenjem brodice ili jahte nautičara. Luka Muroskva umrežena je u cjelokupnu kvalitetnu ponudu marina na hrvatskoj obali Jadrana, pa se svojevrsnim GPS-om može uvesti vlastiti brod s otvorenog mora Vinodolskog kanala sve do slobodnog veza u uvali, marini – poručuju iz tvrtke Navicon d.o.o. Novi Vinodolski koja upravlja ovom investicijom. (F. D.)





Vikend nautičari


Već sada je jasno da je marina zanimljiva vikend nautičarima. Koncept je jednostavan. Nakon završetka radnog vremena u Beču, nautičar sjeda u auto i već je navečer na svom brodu. Uživa dva dana i u ponedjeljak u šest ujutro vraća se dobrog raspoloženja i preplanuo u petstotinjak kilometara udaljen Beč.


Najčešći gosti Muroskve su Austrijanci, Nijemci i Slovenci. Ima i Talijana dosta. Kao omiljena destinacija nautičara iz Muroskve već se pokazao Rab. Na iznenađenje osoblja marine, često se upali motore i pravac Opatija. U pravilu, radi se o nautičarima koji preferiraju zabavu. Krk je pod nosom. Vrlo je zanimljiv Prvić, najveći nenaseljeni otok Jadrana, otok s najviše bure na Jadranu. No, južna strana nudi divne plaže. Stariji gosti preferiraju mir. Sve su već preplovili i njihov cilj je uvala na Lošinju i dva do tri tjedna uživanja. Praktično, bez paljenja motora. Muroskva im je idealna baza, kažu u marini koja raspolaže sa 180 vezova.


Ugled ruše banalnosti


Menadžment marine zna put do uspjeha.


– Dalmacija nudi božanstven doživljaj nautičarima, no uz predivne uvale, neizostavna je i gužva. Muroskva je na poziciji s koje se brzo stiže na još uvijek puste plaže i uvale. U Podvelebitskom kanalu, Prviću, na Kvarneriću, Cresu i Lošinju još uvijek ima uvala u kojima se može uživati na osami. Nautičare treba samo privući i otkriti im da takve uvale leže na pola sata, sat plovidbe. Dobitna formula je položaj. Dok nautičar doputuje do juga, na sjevernojadranskim otocima se već nauživao na svom brodu, objašnjavaju u Muroskvi. Obzirom na to da je marina praktično otvorena usred sezone, prva prava sezona bit će sljedeća, kad bi se marina trebala popuniti do lukobrana.


Dotad će u marini inzistirati na kvaliteti usluge jer iz Europe stižu signali da je usluga najtanja karika hrvatske nautičke ponude. Ocjenu i ugled nam ruše banalnosti. Na primjer, nautičar na jesen ostavi brod i zatraži da se popravi kvaka i poderana cerada. I ima obećanje: popravit ćemo. I stigne sljedeće ljeto i dočeka ga brod bez kvake, poderane tende. I uzalud tada naše divno more, upozoravaju u marini Muroskva koja je donijela kvalitetu više Novom Vinodolskom.