OŠ Ivana Mažuranća obilježila početak školske godine

Mural djece i slikara uljepšao trgovinu i ulaz u Novi

Anto Ravlić

Novljanski osnovnoškolci odazvali su se inicijativi »Lidla« i zajedno sa slikarom Tomislavom Bajićem uljepšali trgovinu na ulazu u svoj grad



NOVI VINODOLSKI » Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog na poseban je način obilježila ulazak u novu školsku godinu. Učenici su dobili priliku da zajedno s akademskim slikarom Tomislavom Bajićem sudjeluju u oslikavanju murala na »Lidlovoj« trgovini smještenoj nadomak novljanske luke, a kao prilog su dobili i jednosatnu predstavu u svojoj školskoj dvorani.


   Na predstavljanju murala djeci i domaćinima iz Novog Vinodolskog obratio se predsjednik uprave »Lidl Hrvatska« Boris Lukšić.


   – Vođeni mišlju davanja doprinosa zajednici u kojoj poslujemo, ali i željom da dodatno uljepšamo ovaj dio Novog Vinodolskog za sve naše sugrađane, kao i za uvijek dobrodošle turiste, došli smo na ideju oslikavanja zida »Lidlove« trgovine. Nadamo se da će vas ovaj prekrasan mural uveseljavati, rekao je Lukšić.




   S djecom je čelnik »Lidla« bio manje formalan i kroz priču im objasnio kako je došao na ideju da mural osvježi ulaz u Novi Vinodolski. Inače, posebno zanimljiv grad za »Lidl« u europskim okvirima jer se radi o najbližoj »Lidlovoj« trgovini moru na Starom kontinentu,


   – Neki su napisali da smo u Novom izgradili kutiju za cipele. Bio sam tužan kao vi kad dobijete jedinicu, otkrio je Lukšić kako je inat pokrenuo ideju o muralu te dodao da se ljeti rado kupa u Smokvici i opušta u Novom Vinodolskom.


Morski i povijesni motivi


Fasada »Lidlove« trgovine je oslikana morskim, gradskim i povijesnim motivima. Ulaz u Novi osvježen je grbom Novog Vinodolskog, Vinodolskim zakonikom, župnom crkvom sv. Filipa i Jakova, frankopanskim kaštelom Lopar, frankopanskom kulom, crkvom sv. Trojice, otočićem i crkvicom San Marino te motivima grada i mora preuzetih iz radova djece OŠ Ivana Mažuranića. U nastajanju murala sudjelovali su i novljanski osnovnoškolci.


   – Iz »Lidla« su nas zamolili da im ustupimo crteže djece. Zajedno s našom profesoricom likovne kulture Klaudijom Hreljac između 200 crteža smo odabrali 100 i dio njih je bio motiv za mural, objasnio je ravnatelj Boris Turjak koji je podsjetio da je novljanska škola koju pohađa 308 učenika ušla u posebnu školsku godinu.


   – Ove godine obilježit ćemo 226 godina škole Ivana Mažuranića, 200 godina od rođenja našeg bana Mažuranića te 140 godina otkako je ban Mažuranić donio proglas da svako mjesto u Hrvatskoj mora imati školu, pojasnio je ravnatelj Turjak.


Video o nastajanju murala


Svečanost u povodu otkrivanja murala održana je u dvorani OŠ Ivana Mažuranića, naravno zbog prijeteće vremenske prognoze. Na svečanosti je prikazan i kratak video o nastajanju murala, s čijom se izradom započelo krajem kolovoza. Djecu su zabavljali voditelj i zabavljač Mario Petreković te mađioničar Vladimir koji je na pozornicu izvukao Teu, Tinu, Tina, Lanu i Miu te zajedno s njima pržio kokice na vatri, skrivao marame u Lidlovim bojama, rezao i sastavljao špage… Na kraju predstave za desert je stigao sladoled.


   Nema sumnje da će likovnih pothvata novljanskih osnovnoškolaca biti još. U povodu početka nove školske godine prvašićima je Grad Novi Vinodolski podijelio pakete za likovni odgoj. Učenicima od četvrtog do osmog razreda Grad je podijelio edukativne bilježnice »Zdrav za pet«.