Sportsko okupljalište

Mjesto za treninge s pogledom na more: Hostel Karlovac u Selcu sve popularniji među sportašima

Anto Ravlić

Judaši, rukometaši, gimnastičari, nogometaši, od Kanade do Čečenije, prepoznali su hostel kao idealno mjesto za treninge i odmor. Ideja je da preraste iz dječjeg u sportsko-obiteljski hostel i zadrži prepoznatljiv socijalno edukativni karakter



SELCE Hostel Karlovac u Selcu prepoznat je kao baza sportaša i slobodno se može reći da u posljednje vrijeme izrasta u pravo sportsko okupljalište. Od proljeća do jeseni smjenjuju se ekipe, kampovi i sportovi. Isprva je objekt s 311 kreveta, koji ove godine slavi 60. rođendan bio ponajviše okrenut karlovačkoj djeci, s obzirom da je u vlasništvu Grada Karlovca. Selački hostel je imao socijalno edukativni karakter. U posljednja dva desetljeća postao je prepoznatljiv upravo po mnogobrojnim specijaliziranim sportskim kampovima koji su već odavno prešli granice Lijepe naše.


– Hostel Karlovac u samom početku djelovao je kao dječje odmaralište. Gotovo nema Karlovčana koji bar jednom u svojoj mladosti nije bio kod nas u Selcu. I zbog toga ovaj objekt ima poseban status u srcu svakog Karlovčana, objašnjava Dario Smojver koji je kao peti direktor u povijesti poslovanja popularnog karlovačkog hostela nedavno preuzeo funkciju u Selcu.


Tradicija


Prije dva desetljeća hostel nadomak jedne od najljepših plaža, u susjedstvu hotela s četiri (Marina) i pet zvjezdica (Amabilis) ozbiljnije se okreće ka sportašima. Danas je prepun sportaša. Ljetos je na valovima tradicije duge 17 godina stiglo pod vodstvom Miloša Đankovića stotinjak karlovačkih rukometaša u dobi od 6-14 godina koji su vrijedno trenirali u poznatoj karlovačkoj škola rukometa. Zamijenilo ih je 150 gimnastičara koji su po 21. puta pristigli iz nekoliko država u organizaciji GD Sokol, najviše zahvaljujući upornom Željku Šančiću.




Potom u kamp na deset dana, na incijativu Namika Dizadarevića i Miroljuba Beraka, stiže 130 karataša iz riječkog saveza koji se posljednjih nekoliko godina nametnuo kao jedan od jačih u državi. Taekwondo kamp dovodi Zagrepčane i Samoborce. Šlag na tortu je dolazak 500 judaša, među njima i stotinu reprezentativaca iz 18 država, na desetodnevno upijanje novih znanja. Dovodi ih trener Ruslan Yankonovskyy sa svih strana svijeta, od Kanade do Čečenije. Uz njih tu su još bili nogometaši NK Ilovac.


Amerikanci i Japanci


– Kamp judaša, po dostupnim informacijama, bio je najveća sportska manifestacija na crikveničkoj rivijeri tijekom glavne sezone. Sljedeće godine u judo kamp svoj dolazak su najavili Amerikanci i sto Japanaca, otkriva Dario Smojver, nekada i sam uspješan tenisač i teniski trener koji je svoju karijeru gradio u Njemačkoj, a nakon toga bio i vrlo uspješan menadžer u mnogim stranim tvrtkama. Ljubav za sport i novinarstvo usadio mu je njegov pokojni otac Frane pa ne čudi podatak da je nekadašnji sportski novinar bio i trostruki svjetski prvak za novinare u tenisu.


Uvjeti za treninge su fantazija. Igralište koje gotovo zapljuskuju valovi. Pogled na more. Za vrijeme trajanja sportskih kampova postavi se šator, s otvorenom stranicom prema moru. Novi direktor ima nove vizije. I kad je riječ o kampovima, ali i o smještaju i sportskoj infrastrukturi.



U srednjoročnom planu je gradnja 25-metarskog bazena i dvorane, a već sljedećeg ljeta pokrivanje igrališta live streamingom tako da bi treninge pratili treneri i roditelji, gdje god bili. – Pokušat ćemo za slijedeće ljetne praznike organizirati otvoreno morsko kino na plaži hostela. Gledatelji bi plutati na madracima i gledali svoje treninge ili filmove po želji. Kad je riječ o smještaju u narednom razdoblju, spavaonice će se reducirati na šest do osam kreveta, u skladu s europskim hostelskim trendovima, a sobe neće imati više od dva do četiri kreveta. Naravno, dinamika promjena ovisit će o prihodovnoj strani poslovanja, ali opće poznato je da su sportaši snalažljiva i uporna kategorija tako da ne sumnjamo u uspjeh, vjeruje Smojver.


Duža sezona


– Ideja je da hostel preraste iz dječjeg u sportsko-obiteljski hostel, ali da zadržimo prepoznatljiv socijalno edukativni karakter. U svakom slučaju želimo zadržati šarm hostela Karlovac. Sljedeće godine dovest ćemo kamp borilačkih vještina za mlade i boks kamp. Stići će nam tenisači iz Francuske, Njemačke i Slovenije i to će znatno produžiti našu sezonu. Također, gledat ćemo da studenti Kineziološkog fakulteta iz Zagreba ponovno upravo kod nas obavljavaju svoju stručnu praksu, najavljuje Smojver.


Hostel Karlovac, 11 stalno zaposlenih i još 13 sezonaca, već živi turizam koji se ne svodi na sezonu. Zadnja grupa stiže 15. studenog. U rujnu su popunjeni 90 posto, u listopadu 70 posto. I preko zime se radi, kuha se za škole. Usprkos orijentaciji na sport, hostel u Selcu nije isključivo baza sportaša. U njemu se odmaraju i uče djeca iz vrtića, baza su za škole u prirodi, održavaju se susreti i diskusije ravnatelja, stručni seminari za pedagoške radnike. U goste dođe hrvatska manjina iz Slovačke, glazbena škola iz Mađarske, škole iz Italije…