Malobrojni glasači

Mjesni izbori u Vinodolskoj općini i Jadranovu bit će prilično nezanimljivi

Anto Ravlić

Neizvjesno će biti samo u Bribiru, gdje će se ogledati HDZ i SDP / arhiva NL

Neizvjesno će biti samo u Bribiru, gdje će se ogledati HDZ i SDP / arhiva NL

HDZ u utakmicu za vijeća MO-a ide sam u Driveniku, Grižanama i Triblju, tek u Bribiru i Jadranovu konkuriraju socijaldemokrati



Svi bi rado u politiku, no izbori za mjesne odbore malo koga zanimaju. Glasačka mjesta otvorit će se u Vinodolskoj općini i Jadranovu 20. svibnja, no neće biti previše lista niti pretjeranog izbornog uzbuđenja. Činjenica je da lokalni izbori nose moć, opipljivu vlast i raspolaganje milijunima proračunskih kuna i nema sumnje da su daleko atraktivniji od izbora za mjesne odbore, no isto tako je jasno da su uspjesi na izborima za mjesne odbore i obnašanje funkcija u mjesnim odborima ulaznica za visoku politiku na lokalnom nivou. Uostalom, brojni gradski vijećnici i današnji visoki lokalni dužnosnici počeli su politički uzlet preko mjesnih odbora.



Svi spomenuti osvrnuli su se na izbore gledajući kroz političke naočale, no mnogi će podvući ljudsku razinu. Pojedinci koji žele učiniti nešto za mjesto umorili su se. Malo je sumještana koji žele pomoći, uglavnom slušaju kritike. S teškom mukom nalaze se volonteri koji će povući za mjesto. Kad treba nešto organizirati u mjestu, svi su zauzeti. Dan poslije pljušte kritike. Ja bih ovako, trebalo je onako, bilo bi bolje… Kad se nešto napravi u jednom selu ili ulici, stižu optužbe da se pogoduje prijateljima, susjedima i rodbini. Sami mještani će primijetiti da bi svi pohrlili u mjesne odbore da je »pinka« veća. Kako god bilo, mjesni izbori su nezanimljivi. Spomenimo da ih Grad Novi Vinodolski niti nema.



SDP suzdržan




U Vinodolskoj općini neizvjesno će biti tek u Bribiru, gdje na izbore izlaze HDZ i SDP. U Driveniku, Triblju i Grižanama jednosmjerna i izvjesna utrka. Na izbore izlazi samo HDZ.


Čelnik SDP-a Vinodolske općine Marin Barac optužuje općinsku vlast za nezainteresiranost za izbore.


– Članovi SDP -a ne žele izlaziti na mjesne izbore jer misle da surađivati s ovakvom općinskom vlasti nema smisla, objašnjava suzdržanost SDP-a stranački šef.


Kako to da samo bribirski SDP izlazi na izbore?


– Članovi iz Bribira su htjeli na izbore. Druge nismo željeli forsirati. Nismo mi kao HDZ da idemo pritiskom na ljude. Radimo na tome da ojačamo ljevicu i preuzmemo vlast u Vinodolskoj općini. I to vrlo brzo, kaže Barac.


Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić (HDZ) smatra da bi interes za izbore za mjesne odbore morao biti veći.


– Višestranačje je potrebno i nužno. Svima nam je želja Vinodol u kojem se ljepše i bolje živi. Zato se treba angažirati jer samo svi zajedno možemo učiniti Vinodol boljim.


Problem je što se s mladima ne radi i nema novih mladih ljudi koji su spremni raditi za svoj kraj, smatra načelnik Karlić.


Jedan od najagilnijih lokalnih političara je nezavisni Darko Jerčinović. Zalagao se za svoj Drivenik i kao član SDP-a, kasnije HNS-a, a i danas kao nezavisni vijećnik. Ne želi na nove izbore.


Kampanja


– Iza mene i mojih kolega je punih 12 godina aktivnog rada Mjesnog odbora Drivenik, daleko najaktivnijeg u Vinodolskoj općini. Današnja struktura vlasti, njihova široka koalicija, ne daje nadu boljitku mjesta niti same Općine. I zbog toga se Mjesni odbor Drivenik raspustio. Vidi se da je ta odluka bila opravdana po odazivu mještana, a i samih političkih stranaka na izbore za mjesne odbore, smatra Jerčinović.


Na izbore u Jadranovu izlaze tek HDZ i SDP. Možda i jedna nezavisna lista.


Crikvenički gradski vijećnik HNS-a Žarko Stilin objašnjava zašto nema HNS-a.


– Fokus HNS-a je na gradskom vijeću. Moj je prijedlog bio da se i izbori u Jadranovu održe sljedeće godine, kada se održavaju svi preostali izbori za mjesne odbore. Između ostalog, zbog smanjenja troškova. Nije prošlo, ističe Stilin.


SDP je već krenuo u jakovarsku kampanju. Na čelu socijaldemokrata je Lea Knežević. Listu HDZ-a će, kao i prije četiri godine, voditi Manolito Matetić.


– Nastavak ulaganja u Jadranovo je program na kojem sam našao zajednički jezik s gradonačelnikom Damirom Rukavinom, objašnjava Matetić.