Predstavljen program 'Zaželi'

Ministar Pavić u tvrđavi Nehaj: Uručeno 10 ugovora za zapošljavanje žena

Dorotea Prpić

Ministar Marko Pavić s korisnicama programa Zaželi / Foto D. PRPIĆ

Ministar Marko Pavić s korisnicama programa Zaželi / Foto D. PRPIĆ

Ovim ugovorima zaposlit će se 197 žena koji će pružati pomoć za 858 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju



SENJ  Jučer je u Senju ministar  rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić na prigodnoj svečanosti u tvrđavi Nehaj  uručio deset ugovora iz Programa zapošljavanja žena – Zaželi. Ovim ugovorima zaposlit će se 197 žena koji će pružati pomoć za 858 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.


Riječ je o projektu kojim se osnažuje radni potencijal žena, a koji će, osim smanjenja nezaposlenosti, potaknuti i socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života teže zapošljivih skupina.


Projekt je fokusiran prvenstveno na žene iznad 50 godina, posebno u ruralnim područjima, koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, čime se postiže smanjenje  nezaposlenosti na lokalnoj, a time i na regionalnoj i nacionalnoj razini.




– Ovim ugovorima je dodijeljeno oko 34 milijuna kuna, a time smo dosegnuli 530 milijuna kuna ukupno dodijeljenih sredstava u programu Zaželi i ovo nam je jedan od najdražih natječaja iz Europskog socijalnog fonda u kojem imamo 13 milijardi kuna na raspolaganju za društvene promjene, za zapošljavanje, socijalnu inkluziju, obrazovanje. Sve brojke što se tiče zapošljavanja danas u Hrvatskoj su pozitivne. Imamo 138 tisuća nezaposlenih, ali raste i zaposlenost. Prema najnovijim statistikama Europske komisije smo među top zemljama po rastu zaposlenosti jer smo koncem prošle godine imali 60 tisuća više zaposlenih nego godinu dana ranije – zaključio je ministar i naglasio da ministarstvo i dalje intenzivno radi ne samo na programu Zaželi nego i na nizu drugih mjera koje potiču zapošljavanje, a poseban interes je na mjeri samozapošljavanje.


Čestitao je  korisnicima i zaželio puno uspjeha u provedbi projekata.


Uručenju ugovora bili su nazočni i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, državni tajnik u Ministarstvu uprave Dario Nekić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Nekić. Ispred grada domaćina skup su pozdravili zamjenik župana Vice Nekić i gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina.