Prostor u Crikvenici

Malik na Petaku: Bajkoviti park satkan na legendi o patuljku

Anto Ravlić

Idejno rješenje »Malikovog bajkovitog parka« oduševilo i djecu i odrasle * Foto: A. RAVLIĆ

Idejno rješenje »Malikovog bajkovitog parka« oduševilo i djecu i odrasle * Foto: A. RAVLIĆ

Na Malikovim danima predstavljeno je idejno rješenje parka na Petaku s neobično oblikovanim igračkama, koje je oduševilo djecu i odrasle. Projekt bi do jeseni trebao biti spreman za kandidiranje na razne natječaje za sufinanciranje 



CRIKVENICA » Malikov slatki dan ispunjen igraonicama, radionicama, pričama i čokoladnim slasticama privukao je mnoštvo djece u park na Petaku. Druženje je bila tek prva epizoda, najava projekta koji bi trebao osvježiti centar Crikvenice i darovati ga djeci. 


  Projekt »Malik na Petaku« startao je prošle godine, izdavanjem slikovnice »Slikopriče o Maliku«. Tekstove i crteže izradila su djeca crikveničkih osnovnih škola. Tada je park na Petaku obogaćen stablom koje priča. Prema lokalnoj legendi patuljak Malik živi u staroj murvi u parku. Lani je murva dobila glas i na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom priča legendu o malom nestašku. Ove godine murva je naučila još četiri jezika pa sada u priči o Maliku mogu uživati i Mađari, Slovenci, Česi i Poljaci. 


  Oživljavanje murve tek je prvi, mali korak. Predviđeno je da se Malikov dom pretvori u zabavni park s nizom zabavnih i poučnih igara za djecu. Idejno rješenje »Malikovog bajkovitog parka« predstavljeno je na »Malikovom slatkom danu« i rijetko tko se nije zapitao kada će park ugledati svjetlo dana. Rješenje nije privuklo samo djecu, već i odrasle. I svi su bili podjednako oduševljeni, i djeca i odrasli. 


 Igračke »s potpisom«




– Djeca su uglavnom pitala kad će to biti napravljeno, a odrasli su nas pitali zašto to već nije napravljeno. To nam je dovoljna potvrda da smo na dobrom putu te ćemo nastaviti pripremu ovoga projekta i vjerujem da će do jeseni biti spreman da ga možemo prijaviti na razne natječaje za sufinanciranje. Projekt »Malik na Petaku« zasniva se na elementima naše kulturne baštine, na pričama i legendama o patuljku Maliku, koje su inače raširene po cijelome Primorju. Međutim, mi tu priču nastojimo interpretirati na jedan nov i suvremen način blizak djeci 21. stoljeća. Zato je u projekt utkana i ekološka dimenzija, pa bi Malik kao biće koje živi u krošnjama stabala trebao biti i simbol očuvane prirode, objašnjava ravnateljica crikveničkog Centra za kulturu Sanja Škrgatić. 


  U parku bi se trebale naći neobično oblikovane igračke, a plod su mašte dizajnerskog tima koji čine Vesna Rožman, Ivana Postić i Matej Vočanec.  

Čokoladna priča


– S obzirom na veliko oduševljenje koje je izazvalo idejno rješenje, odlučili smo maketu parka do subote izložiti u Gradskoj galeriji Crikvenica. Tako će je moći razgledati svi koji nisu imali priliku u subotu doći na Malikov slatki dan, ističe ravnateljica Škrgatić. 


  Uz djecu i park nedostaje samo čokolada. Dio projekta koji je pokrenuo Centar za kulturu Dr. Ivana Kostrenčića je i čokoladna priča. Zahvaljujući nestašnom patuljku koji se skriva po stablima parka, Crikvenica će nakon dviju torti, frankopanske i pavlinske, dobiti i svoju prvu čokoladu koja je dobila ime Čoko Malik.


Zadatak da proizvede čokoladu dobila je kavana Toš. Prvi primjerci Čoko Malika izrađeni su od tamne i bijele čokolade, a planira se još nekoliko okusa. Za sada je izrađen tek manji broj čokolada na štapiću – jer će trebati nešto vremena da se uhoda serijska proizvodnja. Čokoladu je oblikovala dizajnerica Vesna Rožman, a izradio Marko Stojević. Malikova čokolada je pionirski proizvod kojim će crikvenička kavana smještena u susjedstvu Malikovog parka započeti proizvodnju svoje čokolade.