Neupućeni vijećnici ne mogu odlučivati o sudbini Vinodola

Lovci i dragovoljci: Guraju se vjetroelektrane, a o projektu znamo premalo

Anto Ravlić

Ne protivimo se gradnji vjetroelektrana. Tražimo da se razmisli o lokacijama, da se odvagnu štete i koristi. Stječe se dojam da se gura projekt o kojem nemamo dovoljno informacija, ističu lovci i dragovoljci



DRIVENIK  Lovačka društva s područja Vinodolske općine, bribirski Vepar, griški Srndać, drivenički Medviđak, ustala su protiv vjetroelektrana koje se kane graditi na području općine. U protestu im se pridružila i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Vinodolske.


Lovci su digli glas uoči sastanka koji će se održati sutra u Vinodolskoj općini. Sastanak će okupiti predstavnike Vinodolske općine, vijećnike i predsjednike mjesnih odbora. Sutra bi trebali usuglasiti stavove i odlučiti hoće li na sljedećem općinskom vijeću prihvaćanjem izmjena prostornog plana omogućiti investiciju od milijardu eura.   

Ozbiljna pitanja


– Vjetroelektrane ili ne? Što donosi energetski eko park? Vrlo ozbiljna pitanja na koja, čini nam se, naše općinsko vijeće nije kadra dati odgovor. Postavlja se zato sljedeće pitanje: smiju li ti ljudi onda odlučivati o sudbini doline i njenih žitelja? Nije li neozbiljno nabacivati se činjenicama koje se pokupe tu i tamo, po raznim raspravicama i neslužbenim sastancima? Nitko od lovaca triju lovačkih društava niti od dragovoljaca i veterana nije protiv gradnje vjetroelektrana, još manje protiv energetskog eko parka. Pa tko bi pametan bio protiv ulaganja u proizvodnju energije? I to iz obnovljivih izvora. Istina, pomalo se bojimo da vjetroelektrane neće donijeti »boom« u zapošljavanju stanovnika Vinodola. Nismo sigurni ni u tvrdnju da će pridonijeti razvoju turizma, ali sigurno da su potrebne, ističu predsjednici LD-a Vepar Darko Tus, LD-a Srndać Zrinjko Lučić, LD-a Medviđak Vedran Pavlić i predsjednik UDVDR-a Općine Vinodolske Darko Tus.   


Lovci upozoravaju da životinje bježe iz područja vjetroelektrana, navode da one tjeraju orlove koji imaju stanište u zaleđu Vinodolske doline, ističu da i bjeloglavi sup dolazi na njihova područja. Pitaju se zašto devastirati područje izuzetne bioraznolikosti u kojem žive tri zaštićene zvijeri, vuk, smeđi medvjed i ris. Lovci su vrlo skeptični prema suživotu vjetroelektrana i turizma koji se zasniva na zaštićenom krajoliku i podvlače da se pri određivanju lokacije ne smije žuriti.



Izniman krajobraz




Lovci ističu da se oštro protive donošenju odluke, a da se prije toga stanovnici kvalitetno ne upoznaju s projektom.


   – Svaka priča ima dobre i loše strane. Zašto su Fužine zaustavile projekt u svojoj šumi? Zar njima nije obećana sadnja novog drveća na mjestu posječenog ili smanjenje broja lovokradica, primjećuju lovci i pitaju se zašto je područje energetskog parka pri svakom spomenu veće i znači li to da granice još nisu definirane.


   – Pitamo se zašto se Vinodolska dolina, bribirska, griška i drivenička šuma s vrhovima Treskavac, Vetrenica, Zagradski vrh, Potočca, Igar, Sedač, Rožena, Kobiljak, Kanclova glavica i drugi vrhovi određuju kao područje za gradnju vjetroelektrana kada znamo da su u prostornom planu Primorsko-goranske županije označeni kao izniman krajobraz, a vjetroelektrane onečišćuju okoliš i nagrđuju krajobraz, ističu lovci upozoravajući da će pristupni putevi devastirati šume.


Dobro razmisliti


– Ne želimo ulaziti u nagađanja što potiče lokalne čelnike pri guranju izgradnje vjetroelektrane ili čak vjetroparka, kada znamo da u Triblju imamo hidroelektranu i da je utvrđena isplativost i mogućnost gradnje reverzibilne hidroelektrane, ističu čelnici lovačkih društava.    – Zar se ne bi o projektu od općeg interesa trebalo znati puno više ako je pokrenut 2005. godine? Kako opravdati to što vijećnici traže odgodu odluke nakon toliko vremena? Zašto se na rasprave odazvalo samo 49 žitelja Vinodola? Zato što ostali nisu bili o tome obaviješteni. U Bribiru je rasprava o vjetroelektranama zakazana u vrijeme kad se palio mesopust. Poštujući običaje, većina građana nazočila je paljenju mesopusta. Nije li svaki naš građanin na kućnu adresu dobio obavijest o izborima i letak, s lijepim fotografijama kandidata za vijeće i načelnika? Nije li taj isti građanin zaslužio obavijest o javnoj raspravi? Može i bez fotografije, pitaju se lovci i nude zaključak.    – Ne protivimo se gradnji vjetrolektrana. Tražimo da se razmisli o lokacijama, da se odvagnu štete i koristi. Ne bi rekli da nas netko želi prevariti, ali smo sigurni da nam vjetroelektrane ne nosi sveti Nikola zato što smo bili dobri. Stječe se dojam da se gura projekt o kojem se ne zna previše.