Novitet

Ljubav se Crikvenicom širi kroz – drvored ljubavi

Nataša Car



CRIKVENICA Projekt Grada Crikvenice, »Drvored ljubavi«, već treću godinu za redom uspješno plijeni pažnju ljudi, kako iz Crikvenice tako i iz cijele Hrvatske, koji povodom Valentinova simboličnim iznosom usvajaju stablo. U četvrtak je navečer u lučici Podvorska u Crikvenici održana prezentacija usvojenog drveća.


Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminka Citković pozdravila je nazočne, zahvalila se usvajateljima na dolasku kao i na usvajanju drveća, čime usvojitelji ujedno i podržavaju inicijativu Grada Crikvenice koja se realizira već treću godinu za redom.


Ove godine povodom Valentinova usvojeno je ukupno 12 stabala alepskog bora. Alepski bor je svojevrsni pionir u osvajanju novih teritorija, otporan na loše uvjete, siromašno tlo, nedostatak vode, utjecaj posolice i slično. Kad se alepski bor ustali na određenom području, dolazi do poboljšanja uvjeta u tlu, stvara se mikroklima gdje se počne širiti razno niže raslinje, a nakon dugog niza godina i cijele šume.




Stabla se inače usvajaju u veljači dok se u travnju sade te se postavljaju pločice s imenima, odnosno natpisima po željama ljudi. Na ovaj način usvajatelji stabala dragoj osobi poklanjaju unikatan dar kao znak ljubavi koja ujedno znači i ljubav prema okolišu jer usvajanjem ozelenjuju i okoliš crikveničkog područja.


Citković je dodala da će se s ovim projektom nastaviti i u narednim godinama te je ovim putem pozvala i sve zainteresirane da prate stranice Grada na kojima će sve biti na vrijeme najavljeno. Parovi su pronašli svoja stabla, prošetali Drvoredom ljubavi te su na dar, kao mali znak pažnje, dobili sadnice ružmarina te napravili fotografiju uz svoje stablo.