Od Drivenika do Zavižana

Ljeto prepuno događanja: Trinaest zvijezda među 200 priredbi

Anto Ravlić

Ružica Vinodola posebna je priča koju Novi zajednički organizira s Vinodolskom općinom / Foto NL arhiva

Ružica Vinodola posebna je priča koju Novi zajednički organizira s Vinodolskom općinom / Foto NL arhiva



NOVI VINODOLSKI/CRIKVENICA – Iako velika većina turista na crikveničko-vinodolsku rivijeru i Senj dolazi zbog sunca i mora, brojni će gosti rado posjetiti raznovrsna događanja. U trima gradovima, Crikvenici, Novom Vinodolskom i Senju te Vinodolskoj općini tijekom turističke sezone organizira se dvjestotinjak događanja. Koncerti, ribarske i lokalne fešte, izložbe, sportska natjecanja, vraćanja u povijest…


Svake godine niču nova događanja. Novi je lani »izmislio« Okolotorno i Jedra Vinodola. Ove godine će za Veliku gospu promovirati Feštu od kilometra. Neka i nestanu. Recimo, ove godine nema dviju prepoznatljivih crikveničkih manifestacija koje su vraćale u povijest, Dana Frankopana i Dana Ad Turresa. U nizu brojnih manifestacija ipak se brojem sudionika, tradicijom i zanimljivošću neke izdvajaju.


50. ribarski tjedan


Crikvenica se ponosi Ribarskim tjednom koji će se potkraj kolovoza održati 50. put. Crikvenicu preplave turisti, ali i domaći ljudi na dan grada 14. kolovoza. Masovan je odaziv na (Sr)etno Selce. Crikvenica je mamac i zbog najstarijeg plivačkog maratona na Jadranu koji se pliva od Šila. Ove godine na redu je 106. izdanje. Masovnošću i privlačenjem sportaša izdaleka nogometni turnir za djecu Crikvenica Cup već je nakon drugog izdanja postao sportsko-turistički brand grada. Kad spominjemo sportska događanja, ne smije se izostaviti stolnoteniski turnir Plaža. Rijetko koji turnir može zapuhati na 38 svjećica.


Dva karnevala




Novi Vinodolski će u prvi plan gurnuti svježi Okolotorno koji je oživio uspavani stari grad. Nema ljeta u Novom bez ljetnog karnevala. Ružica Vinodola je posebna priča koju Novi zajednički organizira s Vinodolskom općinom. Vraća se vinskoj tradiciji i vremenima kad se u Vinodolu živjelo od vina. Ljeto u Vinodolu nezamislivo je bez Vinodolskih ljetnih večeri koje kulturnim događanjima pune ljetne večeri u ipak svježijem Vinodolu. Senj ima četiri jaka aduta. Uskočke dane, Ljetni karneval, Festival Sambe i biciklistički uspon na Zavižan.


Spomenuli smo 13 događanja. Među njima su dva karnevala, pet manifestacija posvećeno je povijesti i tradiciji, četiri su sportska natjecanja. Još jedna kulturna manifestacija. I samba za kraj. Možda još ima mjesta za pokoji veliki spektakl, no za organizaciju takvog nečeg potreban je dubok džep i jak sponzor.