Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. ožujka 2019.
Zabava na rivieri

Ljetni karneval i (Sr)etno Selce: Počinje niz događanja u Crikvenici, Novom i Selcu

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2017. u 17:46 2017-07-07T17:46:48+02:00

U petak je u Novom dječja maškarana povorka, a u subotu velika međunarodna povorka koja okuplja nekoliko tisuća posjetitelja. Etno festival (Sr)etno Selce povezuje narodne običaje, gastronomiju, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i zabavu

CRIKVENICA Ulaskom u glavnu turističku sezonu ulazimo u razdoblje koje će ponuditi mnoštvo događanja za turiste, ali i priliku za opuštanje domicilnom stanovništvu.

Doba velikih manifestacija startalo je otvaranjem Okolotorna u Novom Vinodolskom. Prije dvije godine pokrenuto šetanje i druženje u starom gradu pokazalo se pogođenim pa se ljetnim srijedama ispuni stara jezgra Novog Vinodolskog.

Pozornost i za vikend ostaje u Novom Vinodolskom, na red stiče i tradicionalni ljetni karneval. U petak je dječja maškarana povorka, a u subotu starta velika međunarodna povorka koja tradicionalno okuplja nekoliko tisuća posjetitelja.

Primorski trokut

Drugo izdanje doživjet će Fešta od kilometra koja će pokriti čitav kilometar na turistima manje poznatoj lokaciji, Obali Petra Krešimira IV. Štandovi s raznovrsnom ponudom protegnut će se sve do Novog Resorta.

Uzimajući u obzir da je lokacija fešte inače omiljena među Bribircima koji se tamo rado kupaju, Novljani su im odlučili posvetiti poseban kutak na obali. U Bribirskom domaćem kutku posjetitelji će moći uživati u zvukovima Bibirskih tamburaša, suvenirima te bribirskoj gastro ponudi. Fešta od kilometra održat će se 15. kolovoza.

Novi otvara još jednu manifestaciju, Primorski trokut koji će se odvijati u trokutu Rivica-Lopar-San Marino odnosno na Šetnici dr. Franje Tuđmana. Primorski trokut održat će se uvečer 24. srpnja. Svirat će se na tri punkta, nezaobilazna je gastronomska ponuda, a sve će se okončati ponoćnim vatrometom.

Uskočki dani

Senj se ponosi Uskočkim danima koji grad pod Nehajem vraćaju u slavne dane. Manifestacija se održava 21. i 22. srpnja, a u povijest nas vraćaju bitke i odore iz vremena uskoka. Prvi tjedan kolovoza rezerviran je za ljetni međunarodni karneval.

Novi Vinodolski i Vinodolska općina u kolovozu tradicionalno organiziraju Ružicu Vinodola. Fešta je zasnovana na običaju iz doba Frankopana, kada se na kraju berbe, izabrala ružica, najljepša i najmarljivija djevojka koja je brala grožđe. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz svirku nekog od starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke berača odveli u grad. Na tom tragu rodila se i novovjeka Ružica Vinodola.

Četiri lokacije

I u Selcu će biti zanimljivo za vikend, u petak i subotu. Na četiri lokacije u Selcu (trg, riva, Polača i Tunar) već šestu godinu zaredom održava se etno festival (Sr)etno Selce, koji povezuje narodne običaje, gastronomiju, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i zabavu.

Ribarski tjedan i maraton

Kraj kolovoza je vrijeme za tradicionalni Ribarski tjedan, jednu od najstarijih manifestacija na Jadranu. Ove godine održava se 51. put. Još veću tradiciju ima plivački maraton Šilo-Crikvenica. Ove godine održat će se 107. put, a datum je tradicionalan, 15. kolovoza, samo dan nakon Dana Grada Crikvenice.

CrikvArt upisan je u kalendar 21. i 22. srpnja.

Festival uličnih zabavljača nudi obilje radosti. Ulice, trgovi, parkovi i rive postaju pozornice za ulične zabavljače. Akrobati, žongleri, muzičari, performeri, glumci, cirkusanti, ulični svirači i pjevači vladat će za vikend Crikvenicom.

Vinodolska općina za ljeto tradicionalno nudi Vinodolske ljetne večeri s raznolikim kulturno-zabavnim programom na raznim lokacijama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka