Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Memorijalni atelje Z. Cara

Likovna kolonija ''Crikvenički koloriti'': Kreativni umjetnici slikali primorske motive u hramu umjetnosti

Foto N. Car
Foto N. Car
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2018. u 15:52 2018-08-26T15:52:50+02:00

CRIKVENICA Treća likovna kolonija ‘’Crikvenički koloriti’’ koja je bila prva na rasporedu programa 52. Ribarskog tjedna održana je prema planu u subotu, no na drugoj lokaciji. Umjetnici likovne kolonije svoje su radove kreirali u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara čime se izgubio turistički aspekt, no sam prostor nije suzbio kreativnost slikara.
Zbog vremenskih neprilika većina događanja koja su se trebala održati proteklog vikenda, uključujući otvaranje Ribarskog tjedna, odgođena su za ovaj tjedan. Likovna kolonija jedino je događanje koje nije odgođeno već samo prebačno na drugo mjesto. Zbog kiše ne bi bilo praktično slikati vani na otvorenom pa su umjetnici smješteni u Memorijalni atelje Zvonka Cara. Voditelj Miroslav Cimer rekao je da ovdje rade s još više poriva jer se nalaze u ''hramu kulture i umjetnosti''.

Iako su umjetnici sami birali tehnike slikanja tema je bila primorska, upravo zbog Ribarskog tjedna. Umjetnici su se koristili raznim tehnikama poput pastela, akvarela, ulja i akrila kako bi oslikali primorske motive poput drvenih barki, divljih valova i riba. Cimer je objasnio da su ovakvi konkretni motivi ljudima zanimljivi jer na slici prepoznaju lokacije koje su sami posjetili.
Likovne kolnije su vrlo aktivne u Hrvatskoj, Cimer na njima sudjeluje već 25 godina, a ovo mu je treća likovna kolnija u Crikvenici. ''To je jedan doprinos općenito kulturi, zatim turističkoj ponudi Grada Crikvenice i njenim gostima'' istaknuo je Cimer. Zbog promjene lokacije turistički se aspekt izgubio jer u ateljeu nije bilo publike koja bi svjedočila umjetničkim djelima u nastajanju. Cimer je dodao da inače gosti koji prolaze parkom obavezno zastanu i promatraju umjetnike kako rade.

Iako ovaj put nisu mogli gledati stvaralački proces, svi zainteresirani gotove radove moći će vidjeti na društvenim mrežama, kao i u informativnom centru Turističke zajednice Grada Crikvenice. Cimer je obajsnio kako će sve slike biti u vlasništvu Turističke zajednice koja će ih prilikom raznih događanja donirati ili pokloniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.