Crikvenica u projektu EPK

LUNGOMARE Umjetnička interpretacija prirodnog, društvenog i povijesnog nasljeđa

Nataša Car

Michael Koleček posjetio je i Kućicu od ribari u Jadranovu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Michael Koleček posjetio je i Kućicu od ribari u Jadranovu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Crikvenica u ovom programskom pravcu sudjeluje zajedno s još 14 lungomare postaja u Primorsko-goranskoj županiji, a posebnosti ovih lokacija bit će interpretirane kroz književnost i likovnu umjetnost



CRIKVENICA Grad Crikvenica uključio se u projekt »Rijeka – Europska prijestolnica kulture«, točnije u programski pravac Lungomare. Naime, lungomare bit će točka susreta i interpretacije prirodnog, društvenog i povijesnog nasljeđa kroz suvremenu umjetnost s namjerom da poveže lokalne zajednice i posjetitelje.


Crikvenica u tom programskom pravcu sudjeluje zajedno s još 14 lungomare postaja u Primorsko-goranskoj županiji, a posebnosti ovih lokacija bit će interpretirana kroz književnost i likovnu umjetnost.


U književnom dijelu, pisci su kroz projekt »Autorske bure« između ožujka i svibnja mjesec dana proveli na jednoj od 15 lokacija nakon koje su imali zadatak napisati kratki prozni tekst. Za ovaj dio projekta u Crikvenici je mjesec dana boravio Robert Perišić koji je nakon boravka u Gradu napisao priču »Pozdravi Cara!«.




Rezidencija za pisca je suorganizirana od strane Grada Crikvenice i Gradske knjižnice Crikvenica te financijski poduprta od strane Grada Crikvenice.


Umjetnički dio projekta uključivat će intervenciju u prostoru koju će umjetnici također osmisliti na temelju boravka na jednoj od 15 lokacija.


Crikvenicu je već posjetio kustos Michael Koleček koji je tijekom boravka prošetao gradom, pogledao trenutnu izložbu u Muzeju Grada Crikvenice i sudjelovao u književnoj večeri s Robertom Perišićem u Gradskoj knjižnici.


Kustos je posjetio i Jadranovo gdje su ga dočekale kustosica Muzeja Grada Crikvenice Tea Rosić i tajnica Anja Baričević Biuk koje su ga upoznale s poviješću Jadranova i Kućice od ribara.


Partneri – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka – također će istaknuti specifičnosti na 15 lungomare postaja na temelju čega će biti izgrađen i popratni digitalni sloj rute.


Ljetos su obavljeni inicijalni dogovori o suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci te s Turističkom zajednicom Kvarnera na temu suradnje po pitanju razvoja i promocije programa Lungomare kao turističkog proizvoda, a u srpnju je održana i prezentacija programskog pravca Lungomare za turističke zajednice i predstavnike partnera u projektu gdje je predstavljen plan i program pravca Lungomare te buduće aktivnosti na lokacijama.