Četiri dana veselja

LJETNI KARNEVAL Oko 1.400 sudionika na 22. izdanju novljanske manifestacije: Maškarano ludilo u ritmu ”kockastih”

Nataša Car

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

NOVI VINODOLSKI Ljetni karneval u Novom Vinodolskom ove je godine trajao čak četiri dana, a u sklopu velike subotnje karnevalske noći, osim standardne karnevalske povorke bilo je organizirano i gledanje utakmice. Prolazak hrvatske reprezentacije u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva podigao je već i tako odličnu atmosferu.Novljanski Ljetni karneval ima dugu tradiciju te je ove godine održano njegovo već 22. izdanje. Neke grupe dolaze redovito, poput ženske skupine »Opatijke« koje su ove godine bile – gusarice. Jedna od članica grupe, Vida Brozović, kaže da im je na karnevalu predivno i da će doći opet. S druge strane, Sara Jovanović, članica grupe »Špažićari« iz Kostrene prvi je put bila na karnevalu s grupom koja je predstavljala maestro muziku. Ljetni karneval ne bi bio potpun bez morske tematike pa je grupa »Donji Zagon« koja na ljetnom karnevalu sudjeluje već 12 godina, predstavljala – morsku bajku. Predsjednica Udruge za narodne običaje Zagon – Donji Zagon Lidija Baričević našalila se kako se oni nadaju da će se zbog globalnog zatopljenja dovoljno podići razina vode kako bi Zagon bio u prvom redu do mora. Iako je primijetila da zbog utakmice ima manje grupa nego inače, ne sumnja u uspjeh fešte. No, velika utakmica očito nije u velikoj mjeri poremetila planove za Ljetni karneval jer sudionika je i dalje bilo mnogo. Ipak, ovogodišnji program bio je prilagođen rasporedu Svjetskog nogometnog prvenstva. Povorka je stoga u subotu krenula već u 18,30 sati, a na Frankopanskom trgu sudionike je već čekao veliki ekran »tako da sve bude spremno za veliko četvrtfinale između Hrvatske i Rusije«, pojasnio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Grupe koje su sudjelovale u povorci došle su iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a od direktora Turističke zajednice Novog Vinodolskog Vladimira Butkovića doznajemo da se okupilo gotovo 1.400 maski. Tako velik broj sudionika, kaže, upućuje na zaključak da je Ljetni karneval dobro prihvaćen te će ga nastaviti organizirati svake godine jer žele na taj način poboljšati ukupnu turističku ponudu, istaknuo je Butković.




Ovogodišnji karneval je, osim gledanja utakmice, imao još par novih elemenata. Naime, trajanje karnevala bilo je produženo. Program je krenuo već u četvrtak, kada je održana Noć Orijenta, a u petak je tijekom Dječjeg karnevala program bio prilagođen najmlađima. Veliko subotnje slavlje nije označilo kraj zabavnog programa jer se u nedjelju održao Pizza festival, također novi dodatak. Glavni organizator Međunarodnog ljetnog karnevala je Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.



Nakon povorke sudionici su u karnevalskoj fan zoni na Frankopanskom trgu mogli gledati utakmicu. U Turističkoj zajednici su predvidjeli da će hrvatska reprezentacija pobijediti rusku unutar 90 minuta te je koncert Luke Nižetića bio zakazan za 22:00 sata. Ipak, slavlje je zbog produžetka napete utakmice bilo odgođeno za gotovo sat vremena. Nakon pobjede hrvatskih nogometaša, gradom se proširilo ogromno veselje, no mnogi su priznali da su bili jako nervozni tijekom utakmice. Petra Vukić, članica grupe »Siti i Pijani« kaže da je, iako su joj »živce pojeli«, utakmica je bila odlična. Ana i Nikoleta iz Škrljeva smatraju da je rezultat utakmice fenomenalan, ali dodaju kako »mi uvijek moramo težim putem«. Ipak, uz nastup Luke Nižetića nervoza i napetost ustupili su mjesto sveopćem veselju te se nogometno-karnevalska fešta nastavila do dugo u noć.