Zanimljiv projekt

LAGUR Tunera: Projekt “Guštaj ribu” povezat će lokalne ribare i ugostitelje

Anto Ravlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Cilj je stvaranje jedinstvene ponude lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture u ugostiteljskim objektima unutar područja koje pokriva LAGUR Tunera, povezati lokalne ribare i lokalne ugostitelje i ponuditi tradicionalna jela priređena na moderan način

BRIBIR Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu (LAGUR) Tunera odobreno je 700 tisuća kuna. LAG Vinodol, koji vodi poslove LAGUR-a, krajem listopada prijavio je Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu na natječaj Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva u okviru mjere III.1 »Pripremna potpora«. Nakon nešto više od tri mjeseca odluka Uprave ribarstva razveselila je LAG-ovce, LAGUR-ovce, ali i gradove Bakar, Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski te općine Fužine, Lokve i Kostrena, koji su u sustavu LAGUR-a Tunera.Pilot-projektIznos od 700 tisuća kuna namijenjen je za uhodavanje i prve projekte odnosno za pripremnu potporu, koja obuhvaća četiri glavne aktivnosti: provedbu pilot-projekta, izradu lokalne razvojne strategije u ribarstvu (LRSR), izradu studije ribarstvenog područja te redovite aktivnosti LAGUR-a.




LAGUR-i će moći koristiti europska sredstva za projekte do 2020. godine. Mogući raspon projekata je širok. Osmišljavat će se na temelju potreba i interesa s terena. Ribari i svi vezani uz ribu predlagat će projekte. Na primjer, otvaranje ribljeg restorana na brodu, pokretanje ribljeg fast-fooda…



U sklopu prijave osmišljen je pilot-projekt »Guštaj ribu« čiji je cilj stvaranje jedinstvene ponude lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture u ugostiteljskim objektima unutar ribarstvenog područja odnosno područja koje pokriva LAGUR Tunera. Plan je povezati lokalne ribare i lokalne ugostitelje, povećanjem ponude i konzumacije lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture u ugostiteljskim objektima. Naravno, upakiranu kroz tradicionalnu primorsku kuhinju i osvježenu modernim pristupom. Za provedbu pilot projekt predviđeno je 150 tisuća kuna koje će se, između ostalog, utrošiti za organizaciju kuharskih radionica i izdavanje kuharice s ribljim jelima.


– LAGUR Tunera u obvezi je izraditi LRSR, strateški razvojni dokument koji će obuhvaćati skup operacija s osnovnom svrhom ostvarivanja lokalnih ciljeva i potreba na području sedam gradova i općina koje obuhvaća LAGUR, objašnjava voditeljica ureda LAG-a Vinodol Silvana Manestar. IskustvoLAGUR će strategiju prijaviti na natječaj Uprave ribarstva-Mjera III.2. »Provedba lokalnih strategija razvoja u ribarstvu«, nakon čega se mogu očekivati sredstva za provedbu strategije. Slijedi raspisivanje natječaja za izabrane projekte unutar Lokalne razvojne strategije u ribarstvu (LSRS).Inače, ured LAGUR-a Tunera registriran je u Crikvenici, a svi poslovi vezani za osnivanje LAGUR-a te sama prijava na natječaj i svi drugi poslovi, vođeni su iz ureda LAG-a Vinodol u Bribiru. Djelatnici LAG-a, voditeljica Silvana Manestar, i stručni suradnici Marija Kolar i Marjan Baričević, koriste svoje stečeno iskustvo iz LAG-a te na volonterskoj bazi odrađuju pripremne radnje za LAGUR, kako bi se stvorili uvjeti i osigurala sredstva do 2020. godine, po uzoru na LAG Vinodol. Naime, 700 tisuća kuna su inicijalna sredstva, a za buduće projekte trebat će još koji svežanj kuna.