Sajam

Kvarner Expo vraća se nakon tri godine, ali u – Crikvenicu

Ingrid Šestan Kučić

Sajam se 11 godina održavao u Opatiji, a sada ga je, nakon trogodišnje stanke, Obrtnička komora opet oživila. Otvorenje je danas u 12 sati, a tijekom dva dana svoje suvenire, vina i proizvode predstavit će više od 40 izlagača iz cijele zemlje



RIJEKA Nakon tri godine stanke tradicionalni izložbeno-prodajni sajam suvenira, vina i autohtonih proizvoda Kvarner Expo ponovo će se danas i sutra održati u Gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici – najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Riječ je o sajmu koji organiziraju Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, a kako je podsjetio predsjednik Obrtničke komore PGŽ-a Dalibor Kratohvil, Kvarner Expo punih se jedanaest godina održavao u Opatiji te je prije tri godine ta tradicija prekinuta.


– Osjetili smo potrebu za ponovnim pokretanjem sajma koji se tradicionalno održavao uoči uskrsnih blagdana, odnosno s početkom turističke sezone, a osnovni koncept sajma je autorski suvenir. Na sajmu će se moći razgledati umjetnički, uporabni i prehrambeni suveniri iz čitave Hrvatske, a manifestacija ima i natjecateljski karakter, jer će stručni žiri odabrati najbolje sudionike u kategorijama prehrambeni suvenir, uporabni predmet ili suvenir, umjetnički – dekorativni suvenir te ukupni pobjednik – kazao je Kratohvil.


Ulaz besplatan


Otvorenje sajma održat će se danas u 12 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Sam sajam odvijat će se u petak i subotu od 10 do 18 sati, a na ovogodišnjem Kvarner Expou nastupit će više od 40 izlagača suvenira, vina i proizvoda iz cijele Hrvatske, odnosno iz osam županija. Korist od ponovo pokrenutog sajma, prema mišljenju predsjednika Udruženja obrtnika Grada Crikvenice, Kristijana Koščića, neće imati samo obrtnici, već i sama destinacija u kojoj se sajam održava, kao i iznajmljivači te krajnji korisnici, odnosno gosti.




Kvarner Expo jedini je specijalizirani sajam suvenira na razini Obrtničke komore, a održat će se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Crikvenice, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.



– Izuzetno mi je drago da se Kvarner Expo 2017. održava ovdje u crikveničkoj Gradskoj sportskoj dvorani. Zahvaljujem Gradu Crikvenici i komunalnom poduzeću Murvica koji su se uključili kao pokrovitelji ovog važnog sajma i pomogli u njegovoj realizaciji.


Crikvenica je dobar domaćin i vjerujem da će se tradicija nastaviti upravo ovdje, istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine Kristijan Košćić. Tajnik Obrtničke komore PGŽ-a Željko Dimitrić zahvalio je pokroviteljima te istaknuo da od ovakvog sajma korist mogu imati svi – i destinacija u kojoj se održava, i obrtnici, i iznajmljivači, ali i krajnji korisnici, turisti. – Zato smatram da će sajam nastaviti svoju tradiciju i dugo stolovati u Crikvenici, zaključio je Dimitrić.



Isticanje identiteta


Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo obnavljanjem tradicionalnog izložbeno-prodajnog sajma suvenira, vina i autohtonih proizvoda, istaknuvši da Kvarner Expo može znatno pridonijeti isticanju identiteta Kvarnera i Primorsko-goranske županije, ali i približiti proizvode iz raznih dijelova naše regije turistima i ostalim posjetiteljima.


Njegovo je mišljenje da Primorsko-goranska županija ima puno toga ponuditi, prije svega prehrambene proizvode i kvalitetna vina, ali i suvenire, dok je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina izrazio zadovoljstvo što Kvarner Expo dolazi u Crikvenicu i nadu da će sajam tamo ostati što duže.