Sporno ime

‘Kritičari ne razumiju naše običaje’: Novljani se brane optužbi zbog nazivanja mesopusta – Azilantom

Anto Ravlić

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

To je domaći problem, naše udruge u kulturi nemaju svoj prostor i sve su beskućnici poput azilanata, kaže Miljenko Žanić. Ta je problematika tema prela i satiričke Travice, nema govora o pravim azilantima i njihovom spaljivanju



NOVI VINODOLSKI Pet dana nakon krštenja i dva dana nakon spaljivanja mesopusta u Novom Vinodolskom podigla se prašina oko imena mesopusta. Ime Azilant zasmetalo je dijelu javnosti jer po njihovu mišljenju vrijeđa nesretnike koji su pod čizmom udruženog djelovanja našeg NATO-a i Rusa, s kojima naša država želi zadržati dobre gospodarske odnose, morali napustiti svoje domove i pobjeći u Europu koja je emigrante i tražitelje azila dočekala dvojako.


Dio s kordonima policije i bodljikavom žicom kakve se ne bi posramio niti Himmler, a manji dio raširenih ruku samo za kvotu koju su sami zamislili. I otvorenih srca humanitarci kao marginalci u čitavoj političkoj priči koju je zakuhao demokratski poredak tzv. zapadnih sila i interesa koji su, gle čuda, bili prisutni i prije Trumpa.


U Novom Vinodolskom smatraju da su kritike potpuno promašene i da neupućeni kritičari ne razumiju bit mesopusta i običaja ili zlonamjerno žele afere. Naime, imena mesopusta u Novom tiču se uglavnom lokalnih događanja, problema i nelogičnosti. Od 13 imena mesopusta na području Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodola sva se tiču lokalne tematike.




Zašto Azilant, pitamo Miljenka Žanića koji je novljanski autoritet kad je riječ o mesopustu.


– To je čisto domaći problem, naše udruge u kulturi nemaju svoj prostor i sve su beskućnici poput azilanata, kaže Žanić dodajući da je beskućništvo i azilantski status društava tema prela i satiričkog lista Travica, što je najbolji dokaz da nema govora o stvarnim azilantima i njihovu spaljivanju.


Ime mesopustu daju mesopustari, a Mesopustarsko društvo Novi Vinodolski samo koordinira krštenje.


– Ime Azilant je vezano uz lokalnu problematiku i nema nikakve veze s događanjima u kojima se pojavljuju stvarni azilanti. Radi se o tome da neke novljanske udruge koje nemaju svoj dom sebe vide kao azilante, komentirao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.


Spominjanje i čuđenje nekih žutih medija da se pri paljenju Azilanta pjevala budnica »Još Hrvatska ni propala« samo govori o nepoznavanju narodnih mesopustarskih običaja Novog, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Taktovi budnice sviraju se pri svakom pojavljivanju mesopustara.