EU 2 projekt

Kanalizacija ide ka Klenovici, Smokvici i Vinodolskoj općini

Anto Ravlić

Veliki radovi na izgradnji komunalne infrastrukture kreću ove jeseni / Foto NL arhiva

Veliki radovi na izgradnji komunalne infrastrukture kreću ove jeseni / Foto NL arhiva

Projektiranje vrijedno pet milijuna kuna za koji je rok dvije godine povjereno je zajednici ponuditelja, 85 posto vrijednosti ugovora pokrit će Hrvatske vode, a ostatak nositelj projekta Vodovod Žrnovnica i partneri – Grad Novi Vinodolski i Vinodolska općina



NOVI VINODOLSKI – Projekt Aglomeracija Novi Crikvenica Selce vrijedan 360 milijuna kuna na jesen bi trebao startati. Uključuje izgradnju i rekonstrukciju 80 kilometara odvodnje te 20 kilometara vodovoda. Uz 100 kilometara cijevi ulaganje obuhvaća i rekonstrukciju odnosno izgradnju 24 crpne stanice. Radi se o jednom od najvećih ulaganja u povijesti na crikveničko-vinodolskom području. Projekt je pred potpisivanjem, a vrlo je važno da europska sredstva pokrivaju 70 posto investicije.


Kako se razvijao projekt Aglomeracije, tako se najavljivao i nastavak projekta koji bi pokrio Klenovicu, Smokvicu, kompletnu Vinodolsku općinu i Jadranovo. Da nastavak nije tek puko obećanje i »smirivanje« pučanstva na nepokrivenom području prvom fazom, svjedoči potpisivanje ugovora u Novom Vinodolskom o izradi studijsko-projektne i tender dokumentacije za drugu fazu, Aglomeraciju Klenovica, te Smokvica i Općina Vinodolska. Kolokvijalno se projekt naziva EU 2. Druga faza je vrijedna oko 120 milijuna kuna.


Važan ugovor


– Tko zna koji ugovor o investicijama potpisan je u posljednje vrijeme u novljanskoj vijećnici, u kojoj je potpisan i Vinodolski zakon. Ako bude sportske sreće, zajedno će se završiti prva i druga faza, radi se o ozbiljnoj injekcija za jedinice lokalne samouprave – naglasio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić u nazočnosti načelnika Vinodolske općine Marijana Karlića.





 360 milijuna kuna – vrijednost projekta


 80 kilometara – odvodnja


20 kilometara – vodovod


24 crpne stanice


70% – novac iz europskih fondova



Bitno je naglasiti da se potpisani ugovor odnosi na područje Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, a Crikvenica odnosno Murvica imaju zadatak ugovorom o projektiranju pokriti Jadranovo.


– Rok za projektiranje je dvije godine. Iako manje obiman od prve faze, jednako je složen. Posao ne smije čekati, radi se o istom načinu udruživanja kao i u prvoj fazi. Nositelj projekta EU 2 je Vodovod Žrnovnica, a partneri Grad Novi Vinodolski i Vinodolska općina – istaknuo je direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović.


Zajednica ponuditelja


Projektiranje je vrijedno pet milijuna kuna, 85 posto pokrit će Hrvatske vode, a ostatak nositelj i partneri u projektu.


Investicija uključuje produženje podmorskog ispusta s 400 na 500 metara u Klenovici, studija će pokazati treba li jedan ili dva uređaja za pročišćavanje, zasad je teško procijeniti koliko će trebati povući kilometara cijevi vodovoda i odvodnje. Procjene se kreću između 30 i 50 kilometara. Također je prerano precizirati koliko će se graditi crpnih stanica. Novi Vinodolski je već krenuo u snimanje nerazvrstanih cesta, a Vinodolska općina kreće. Naime, trase idu po cestama koje će po završetku radova dobiti novi asfalt.


Projektiranje je povjereno zajednici ponuditelja koju čine Hidroprojekt ing, Rijekaprojekt, Vodogradnja, Fluming, Teh projekt kemo, IGH, Hidroeksperkt, Projekt nova, Teh projekt hidro i SL Konzalt.