Promet

Kamere nadziru brzinu u Jadranovu i Selcu

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Jedna kamera postavljena je kod benzinske postaje u Jadranovu, a druga kod supermarketa Spar na ulazu u Selce. Na potezu od istočnog ulaza u Jadranovo prema Crikvenici u četiri godine poginule su četiri osobe. Policija je već nakon nekoliko dana uočila da vozači smanjuju brzinu



CRIKVENICA Postavljene su dvije kamere koje će nadzirati brzinu prometa na području Grada Crikvenice. Jedna kamera postavljena je kod benzinske postaje u Jadranovu, a druga kod supermarketa Spara kod ulaza u Selce.


Lokacije su izabrane na temelju broja prometnih nesreća. Na potezu od istočnog ulaza u Jadranovu u protekle četiri godine poginulo je četvero ljudi, a dogodio se i veći broj prometnih nesreća. Nema opasne točke već se radi o varljivoj dionici na kojoj se smjenjuju isprekidana crta, spojevi lokalnih cesta s magistralom te prijevoji koji smanjuju preglednost. To je dionica Jadranske magistrale na kojoj se često vozi brže no što je dopušteno. Na prilazu istočnom ulazu u Jadranovo brzina je ograničena na 60 kilometara na sat. Kamera »gleda« vozače koji putuju prema Rijeci. Dakle, više nema skretanja na benzinsku postaju preko pune crte.



U blizini kamera u perspektivi se planiraju graditi kružni tokovi koji bi olakšali ulaz i izlaz Jakovarima i Selčanima. Rotori bi dodatno usporili promet. Jednog dana će možda kamere i na druge lokacije na području koje pokriva Policijska postaja Crikvenica. Spominjao se zapadni ulaz u Novi Vinodolski kao potencijalna lokacija za nadzornu kameru.





Kamera je okrenuta prema dionici između Dramlja i Jadranova, gdje su se i događale najteže nesreće. Koju stotinu metara istočno od benzinske postaje u ljeto 2015. godine poginula su dvojica talijanskih motociklista na koje je naletio francuski kamper. Nešto istočnije prebrzi crikvenički vozač usmrtio je radnika na održavanju ceste u ožujku 2013. godine. Prošlog mjeseca poginuo je mladić u sudaru s autobusom.


Kamera iznad Selca postavljena je zbog rizičnog zapadnog izlaza iz Selca. Posebno se teško izlazi tijekom turističke sezone, a izlazak otežava nepregledan kut. Radi se o ravnom potezu na kojem se često ne poštuje ograničenje brzine od 60 kilometara na sat. Na sigurnost i gustoću prometa dodatno će utjecati skoro otvaranje supermarketa na samoj Jadranskoj magistrali. Kamera je uperena prema vozačima koji pristižu iz Novog Vinodolskog.


Policija je već nakon nekoliko dana uočila da vozači smanjuju brzine ispred kamera. Na obje lokacije policija je znala nadgledati promet i brzinu.