Sirana obitelji Tomaić

KVALITETA IZ KRASNA Kravljem siru Runolist šampionska titula

Dorotea Prpić

Na Sajmu sira u Grubišnom Polju proizvod sirane obitelji Tomaić ponovno je osvojio zlato. U konkurenciji 31 proizvođača, šampionsku titulu odnio je polutvrdi kravlji sir Runolist, što je još jedna potvrda kvalitete u nizu priznanja kroz 26 godina poslovanja



KRASNO Sirana Runolist iz Krasna dobitnik je novog priznanja za svoje proizvode. Na 16. Gospodarskom sajmu – sajmu sira, održanom u Grubišnom Polju, proizvod Runolista ponovo je osvojio zlato.


Prema ocjeni stručnog povjerenstva Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta iz Zagreba kojem je predsjedavala prof. dr. sc. Jasmina Havranek, i u konkurenciji 31 proizvođača sira, šampionsku titulu odnio je polutvrdi kravlji sir Runolist, sirane Runolist.


Ovo je još jedna potvrda kvalitete proizvoda sirane Runolist u nizu priznanja koja su dobili u proteklih više od 26 godina, koliko posluju.





Trenutni kapaciteti omogućuju preradu do 5.000 litara mlijeka dnevno. Sirana sirovinu nabavlja surađujući s proizvođačima s velebitskog područja, te posredno osigurava prihode za više od 70 proizvođača mlijeka ovoga kraja. »Naša vizija je postati najprepoznatljiviji i najznačajniji proizvođač autohtonih mliječnih proizvoda ovoga kraja. Naši proizvodi temelje se na tradiciji, visokoj kvaliteti i odličnom okusu. Cilj nam je da kupac uvijek osjeti da je za svoj novac dobio najviše što mu možemo ponuditi«, poručuje Tomaić.



A proizvodnja sira je tradicija u obitelji Tomaić. Naime, 70-ih godina prošloga stoljeća roditelji Vladimira Tomaića bili su zaposleni u mljekari Krasno u vlasništvu tadašnjeg trgovačkog poduzeća Primorje iz Senja, a 1992. Vladimir Tomaić uz svesrdnu podršku supruge odlučuje napustiti radno mjesto voditelja mjesnog ureda i matičara i okušati se u poduzetničkim vodama.


Skromni počeci


Uz nešto malo vlastitih, i sredstava posuđenih od poznanika i prijatelja, te kreditom Grada Senja u vrijednosti 6.000 njemačkih maraka, pokreće proizvodnju sira i to tradicionalnom metodom kuhanja u bakrenom kotlu. Kao i svaki početak, i ovaj je bio težak i skroman. Prvi dan prerađuju se samo 73 litre mlijeka, da bi se u 18 mjeseci prerada ustalila na 180 litara mlijeka dnevno, čijom se preradom proizvodi polutvrdi krasnarski sir. Godine 1994. slijede daljnje investicije u novu opremu za preradu mlijeka, a tada prerađuju već 1.500 litara dnevno, ali se i dalje proizvodi samo krasnarski sir, a 2000. godine počinju se uvoditi novi proizvodi, škripavac i velebitski ovčji sir, te se zapošljavaju novi ljudi, što omogućava agresivniji pristup tržištu i nastupe na sajmovima na kojima njihovi proizvodi dobivaju nagrade.


Tradicionalni recepti


U Krasnu 2003. otvaraju novi proizvodni pogon Sirane Runolist, dnevna prerada mlijeka povećava se na 2.000 litara, a proizvodna paleta širi se na šest proizvoda, ali vrlo brzo se pokazalo da su potrebe tržišta puno veće od njihovih kapaciteta pa su u studenome 2009. otvorili novi pogon u poslovnoj zoni u 20 km udaljenom Otočcu, a koristili su sredstva Ministarstva poljoprivrede i predpristupnog fonda SAPARD, dok je opremu sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja.


– Od skromnih početaka 1992. godine, prešli smo dug put: učili smo, mijenjali se, usvajali nova znanja i tehnologije, a sve to kako bismo što bolje odgovorili zahtjevima naših korisnika. Naša je prednost to što poštujemo tradiciju proizvodnje sira, koristimo samo najkvalitetnije domaće mlijeko proizvedeno od krava i ovaca koje pasu na ekološki čistim pašnjacima te primjenjujemo tradicionalne recepte, a sve to uz poštovanje najviših standarda higijene i zdravstvene ispravnosti. Ovakav pristup radu rezultirao je uspostavom naše vlastite robne marke Sirana Runolist na koju smo s pravom ponosni – kaže Vladimir Tomaić.