Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Kralj simultanki

KASPAROV - IZAZIVAČI 17:0 Šahovski genij u Crikvenici igrao dvosatnu simultanku

Foto Nel Pavletić / PIXSELL
Foto Nel Pavletić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 10:30 2018-08-27T10:30:21+02:00

CRIKVENICA Gdje god se pojavi, šahovski genij i jedan od najvećih šahista svih vremena, Gari Kasparov, pobuđuje zanimanje javnosti. Šahovske javnosti posebice, ali isto tako i ljudi kojima ova drevna igra – koju još drže i kombinacijom sporta i znanosti – nije prvenstvena intelektualna preokupacija ili hobi.

Gari je i politički angažiran: gorljivi je kritičar Vladimira Putina. Koliko je to, ovo potonje, utjecalo na njegov život i njegovu svakodnevicu, dovoljno je rekao kratkim komentarom-dosjetkom kada je prošle godine u ove dane kolovoza također bio u Crikvenici: »Ne mislim previše na to, ali pazim s kim pijem čaj!«…

Kasparov, koji živi u SAD-u, strastveni je zagovornik demokracije i prijatelj Hrvatske. Na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju navečer u obnovljenom Hotelu »Park« – kamo je presica na vrijeme premještena zbog najave kiše, pa je središnja crikvenička Preradovićeva ulica zamijenjena tom novom lokacijom i za simultanku što je nakon toga uslijedila – Kasparov je rekao kako je velik trud u ostvarenje projekta Šahovske akademije i Šah uz školu u Crikvenici – uložio Damir Rukavina – te da vjeruje da se pravi rezultati i pun uspjeh uskoro mogu i očekivati.

Šahovski kamp 

Zlatko Klarić, hrvatski šahovski velemajstor i direktor Zaklade Kasparov Adriatic, najavio je da će idućih dana, do 2. rujna, u Crikvenici biti održani Šahovski kamp s 40 polaznika, mladih šahista, Rapid turnir s 80 natjecatelja i Blitz turnir sa 120 šahista.

U simultanki što je potrajala dva sata i 12 minuta, nastupilo je protiv Garija Kasparova 17 izazivača iz više hrvatskih gradova, i to u dobi od 7 do 67 godina, a među njima bio je i gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić. Pružili su svi dobar otpor jer je prvi izazivač predao partiju tek nakon sat i 38 minuta. Najdulje su i ovaj put ostali mladi, i to 9-godišnja Ema Hajdinić i 10-godišnji Domagoj Lončarić. Sudac simultanke bio je Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a.

Potpora darovitima 

Inače, Kasparovljeva Zaklada Adriatic (Kasparov Chess Foundation Adriatic) radi već godinama na uvođenju šaha u osnovnoškolske programe diljem svijeta, potičući mlade darovite šahiste, dajući im na taj način i prigodu i potporu. Simultanke što ih Gari Kasparov igra u mnogim većim gradovima, ali i manjim središtima i u Hrvatskoj (Split 2012. godine, do Zagreba prošle godine) afirmiraju uvođenje programa pod nazivom »Šah uz školu (SAH-UZ-SKOLU.EU)«.

Kasparov je bio svjetski šahovski prvak od 1985. do 2000. godine, a na ljestvici FIDE prvi od 1983. (ispred tadašnjeg svjetskog prvaka Karpova) do siječnja 2006. Od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo, i to zbog lobiranja za Hrvatsku i Vukovar 1991. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.