Ministarstvo ne prihvaća odgovornost

Jovanović uzvraća: Učenici u Crikvenici izbrisani zbog propusta ravnatelja

Ingrid Šestan Kučić

Softver ništa nije »naložio«, jer riječ je o živoj djeci i nema govora o prepuštanju odlučivanja računalu. Moguće je da ravnatelj nije vidio stvarno stanje jer se, iako mu je otvoren pristup, u sustav prijavio točno »nula puta«, kažu u Jovanovićevom ministarstvu



RIJEKA » Situacija u Srednjoj školi dr. Antuna Barca Crikvenica u kojoj je prvi dan nastave 21 učenik (a ne 25 kako smo pisali jučer) zbog softverske pogreške izbrisan iz škole posljedica je nepravodobne reakcije i propusta odgovornih osoba u školi – tvrde u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dodajući kako je potpuno netočno da je došlo do pogreške u sustavu.



Stvarna djeca iz virtualnog razreda crikveničke Srednje škole Dr. Antuna Barca došla su i drugi dan nastave u svoju školu iako još ne znaju jesu li upisana. Tri sata trajala je jučerašnja nastava, 25 učenika je slušalo predavanje o zaštiti na radu. U školu su došli i roditelji interesirajući se hoće li se njihova djeca nakon dva dana nastave upisati u prvi razred srednje škole.   Nikakvih službenih informacija nije bilo. Tek se zna da je delegacija škole, u kojoj nije bio ravnatelj Luka Kujundžić, bila u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu pokušavajući doznati kako će se riješiti crikvenički problem. Službenih informacija o sastanku nema, no neslužbeno se može doznati da Ministarstvo ostaje pri svom stavu da se razred ne može formirati.   Danas će u školu Dr Antuna Barca u Crikvenicu doći ministar Željko Jovanović, a roditelji se nadaju da će doznati kakva je sudbina njihove djece koja su ostala neupisana »zahvaljujući« krutosti kompjutera koji je obrisao zajednički razred za kuhare, automehaničare i vodoinstalatere. Dolazak u školu najavljuju i roditelji koji ne žele čuti da se netko igra njihovom djecom kao da su brojke. Spremni su boriti se za svoju djecu. Djed jednog od učenika nudi besplatan smještaj učeniku koji bi došao u Crikvenicu u školu i tako popunio kvotu od jednog učenika zbog kojeg za sad visi čitav razred. (A. R.)


Naime, škola tvrdi da je do brisanja upisanih učenika prvog razreda došlo u trenutku kada se jedan učenik iz automehaničara prebacio u vodoinstalatere te je kompjutor automatski izbrisao peteroautmehaničara, a time i cijeli razred koji više nije imao potreban broj učenika za oformljavanje.


Obavijesti SMS-om




Međutim, u Ministarstvu tvrde da program ništa nije automatski brisao i softver ništa nije »naložio«, jer riječ je o živoj djeci i nema govora o prepuštanju odlučivanja računalu. Softver je samo prebrojao i točno zbrojio. Također, kažu navodi o prebacivanju automehaničara i vodoinstalatera kao razlog za gašenje automehaničara nisu točni jer to uopće u sustavu nije evidentirano, a i da jest, na bi promijenilo stanje u spornom odjelu.


   Navodeći cijelu kronologiju događaja koja je prethodila crikveničkom problemu u Ministarstvu pojašnjavaju kako su još 21. kolovoza u sve srednje škole uputili obavijest o formiranju razrednih odjela te je ravnateljima škola skrenuta pažnja da je na temelju praćenja dinamike upisa u sustavu NISpuSŠ utvrđeno kako postoje razredni odjeli koji se s obzirom na trenutačno prijavljeni broj učenika vjerojatno neće moći formirati.


   – Ravnateljima škola skrenuta je pozornost da u slučaju da nisu u mogućnosti formirati razredni odjel u skladu s propisima, od Ministarstva, uz prethodnu suglasnost osnivača, mogu zatražiti promjenu broja razrednih odjela. Srednje škole su u istoj obavijesti dobile uputu da odmah kontaktiraju učenike i ponude im upis u neki drugi program u toj školi u kojem je ostalo slobodnih mjesta i za koji učenik zadovoljava sve preduvjete ili upis na prvi slobodan učenikov prioritet prijavljen u ljetnome upisnom roku ili pak naknadno uključivanje u prijave za jesenski upisni rok za one programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta, tvrde u Ministarstvu.


Uvid u tijek prijava


Tamo gdje je uočeno da srednja škola nije pravodobno reagirala, telefonski su kontaktirane i škole i učenici te su svi kandidati SMS porukom bili obaviješteni da se jave školi. No, iako je najveći broj škola postupio prema uputama te su učenici upisani u one programe za koje je bilo mjesta, crikvenička škola, tvrde u Ministarstvu, ni na koji način nije reagirala na situaciju iz koje je bilo razvidno kako se pojedini razredni odjeli neće moći formirati.



Slučaj crikveničke škole nije usamljen, jer u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli iz sustava su nestala četiri učenika koji su u ponedjeljak zajedno s ostalim učenicima došli u školu, ali se ustanovilo da ih nema na popisu. U školi misle da je došlo do pogreške kada su učenici prebačeni iz jednog programa u drugi, jer zbog nedovoljnog broja učenika nisu mogli ostati upisani. Učenike kojih virtualno nema, ali postoje u razredu prijavila je i Strukovna škola u Puli, ali ovdje nije riječ o informatičkoj pogrešci već o dva ponavljača koji su zatražili naknadni upis. (M. J.)



  Škola je reagirala tek 26. kolovoza zahtjevom za formiranjem jednoga kombiniranoga razrednog odjela u programima obrazovanja za zanimanja kuhar, vodoinstalater i automehaničar. Međutim, tom se zahtjevu nije moglo udovoljiti, jer nije moguće kombinirati programe obrazovanja za vezane obrte te iz razloga što je Ministarstvo raspolagalo s drukčijim podacima o prijavljenim učenicima od onih koje je škola u zahtjevu dostavila. Naime, podaci iz NISpuSŠ-a pokazali su kako je većina učenika koje ravnatelj navodi u dopisu u tom trenu bila upisana u programe drugih srednjih škola, dok se dvoje učenika odselilo u inozemstvo.


Stigao novi zahtjev


Stoga, u Ministarstvu kažu da tvrdnja odgovornih osoba u školi kako oni nisu imali točan uvid u broj učenika koji su ostvarili pravo upisa ne odgovara istini. Sve su srednje škole u svakom trenutku imale uvid u tijek prijava kandidata te privremene i konačne ljestvice poretka, a svi su podaci jasno vidljivi u sustavu izvještaja u NISpuSŠ-u.


   – Moguće je da ravnatelj nije vidio stvarno stanje jer se iz sustava jasno vidi da se za trajanja ljetnoga i jesenskoga roka, iako mu je otvoren pristup, u sustav prijavio točno 0 puta. Njegovi upisni koordinatori to su učinili 67 puta tijekom ljetnoga i 36 puta tijekom jesenskoga roka, kažu u Ministarstvu te dodaju da je jučer stigao novi zahtjev crikveničke škole koji će se razmotriti.