Zabrana građevinskih radova

Još dva tjedna marinama i lječilištu Thalassotherapija

Anto Ravlić

Na gradilištu marine u uvali Muroskva radit će se i noću / Snimio Anto RAVLIĆ

Na gradilištu marine u uvali Muroskva radit će se i noću / Snimio Anto RAVLIĆ

Dodatni rok dobio je i ruski investitor koji privodi kraju radove u Hotelu Crikvenica u samom centru grada. U uvali Moruskva nasipat će se i noću, ali bez buke, jer je angažiran brod kojem se otvara dno



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI S današnjim danom stupila je na snagu zabrana građevinskih radova na područjima koja žive od turizma. Stop vrijedi za radove koji nisu od presudne važnosti za razvoj gradova. U prijevodu, nema više buke s gradilišta na kojima niču obiteljske kuće.


Nešto drugačija pravila vrijede za velike investicije koje nose razvoj jedinicama lokalne samouprave. Na crikveničko-vinodolskoj rivijeri četiri su takva slučaja.


U Crikvenici se radi veliki objekt u Thalassotherapiji i završava hotel Crikvenica u samom srcu grada, na Strossmayerovom šetalištu. U Novom Vinodolskom u akciji su dvije marine. U uvali Muroskva i u samoj gradskoj luci.


Tihi radovi




U Crikvenici je 15. lipanj dan kada se moraju obustaviti svi zemljani i konstrukcijski radovi, no gradske vlasti izašle su u susret i specijalnoj bolnici i ruskom investitoru. Produžen je rok za radove do 1. srpnja. Investitorima će 15 dana dobro doći. I jednima i drugima. Hotel već ovog ljeta kani primiti turiste, a novi dio specijalne bolnice u županijskom vlasništvu bi također trebao u funkciju tijekom ljeta. Radit će se i nakon 1. srpnja, no u igri će biti tihi radovi u interijeru koji neće ometati turiste i turističku sezonu.


Hotel na šest etaža će imati 120 kreveta, a u njemu će se naći 20-30 radnih mjesta. Thalassotherapija je početkom godine počela rekonstruirati i nadograđivati tzv. objekt H – centar medicinske rehabilitacije. Investicija je vrijedna 23 milijuna kuna. Novi objekt bi trebao u funkciju sredinom ljeta.


U Crikvenici se radovi privode kraju, a u Novom Vinodolskom se najjača građevinska ofanziva tek očekuje. Zapravo, građevinska ofanziva je već na djelu u budućoj marini Muroskva, dok se Novljani čude tanašnom intenzitetu radova u novljanskoj luci. Pauzama u danima, a potom iznenadnoj žurbi u večernjim satima. Smeta ih i zamućenje mora od nasipavanja te se pitaju hoće li mulj plivati akvatorijem i u špici sezone. Izvođači ističu da se radi o specijalnim radovima, o posebnoj tehnologiji i da sa mora raditi u skladu s pravilima.



Investitori u marinu u uvali Muroskva zatražili su od Grada dopuštenje da s nasipavanjem nastave i tijekom ljeta. Izašlo se u susret, no pod strogo definiranim pravilima. Brod s materijalom će u noćnim satima stizati u uvalu na istočnom ulazu u Novi Vinodolski i nasipavati materijal. Bez buke, obzirom da je za transport predviđen brod kojem se otvara dno. Izvođači u gradskoj luci zasad nisu zatražili dopuštenje za rad tijekom ljeta, a ovisno o tempu radova, to će učiniti. Vrijednost investicije u dvije marine kreće se oko 30 milijuna eura, što je zaista opravdan razlog da se izađe u susret investitorima.



Važne investicije


Gradonačelnik Oleg Butković ističe da Grad Novi Vinodolski izlazi u susret investitorima koji nose plus za Novi Vinodolski i nova radna mjesta i da će u skladu s time dati dodatnih 15 dana za radove. Nakon 1. srpnja stavlja se rampa na radove koji mogu ometati turističku sezonu i stvarati gužve i zastoje na prometnicama.


Srećom za stanovnike i turiste, radova na cestama tijekom srpnja i kolovoza neće biti. Živo je sjećanje na preklani kad se rekonstruirala dionica Novi Vinodolski-Sibinj i uzrokovala velike prometne gužve te podizala prašinu. I i figurativno i stvarno. 


U Selcu je bilo oštrih prigovora zbog nasipavanja plaža na kojima su već ležali kupači. Nije li se moglo prije, pitali su kupači. Odgovor je da se nabavljao kvalitetan bijeli pijesak koji je plaže učinio znatno atraktivnijima i da se zbog koordiniranja i želje da se posao odradi kvalitetno nešto kasnilo.