Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
28. siječnja 2020.
Potpisan memorandum

Jedna od najvećih investicija u PGŽ: U Krmpotama se gradi vjetroelektrana vrijedna 120 milijuna

Jedna od najvećih investicija u PGŽ: U Krmpotama se gradi vjetroelektrana vrijedna 120 milijuna
Jedna od najvećih investicija u PGŽ: U Krmpotama se gradi vjetroelektrana vrijedna 120 milijuna
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 9:41 2019-07-04T09:41:32+02:00

Ugovor o osnivanju VE Krmpote potpisali su prokurist WPD Europe Andreas Chollet i osnivač Tekol Terija Mato Markanović, a gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i predsjednik Uprave VE Krmpote i direktor WPD Adria Zoran Obradović potpisali su Memorandum o razumijevanju

NOVI VINODOLSKI - Osnivanjem zajedničkog društva Vjetroelektrana Krmpote i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju investicija »teška« više od 120 milijuna eura dobila je zeleno svjetlo. Lokacija Ruševo Krmpotsko iznad Novog Vinodolskog, veličine tri četvrtine Grada Rijeke, ovime će dobiti vjetroelektranu koja će na godišnjoj bazi proizvoditi oko 250.000 MWh čiste energije, što je dovoljno za podmirenje godišnjih potreba električnom energijom za više od 50 tisuća kućanstava.

Ugovor o osnivanju VE Krmpote potpisali su prokurist WPD Europe iz Bremena Andreas Chollet i osnivač Tekol Terija Mato Markanović. Potom su gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Pišulić i predsjednik Uprave VE Krmpote i direktor WPD Adria Zoran Obradović potpisali Memorandum o razumijevanju u kojem je istaknuta namjera investitora da pri realizaciji projekta vodi računa o potrebama i interesima lokalne zajednice te namjera Grada da pruži podršku jednoj od najvećih investicija na području Primorsko-goranske županije.

Ovim može početi istražna i razvojna faza projekta vjetroparka na području Grada Novog Vinodolskog. Vjetroelektranu je osmislila riječka tvrtka Tekol Teri te je pokrenula njeno uvrštenje u prostorne planove Grada i Županije i osigurala preduvjete za kampanju mjerenja vjetra koja će uskoro početi. Svjetski lider u razvoju korištenja potencijala obnovljivih izvora energije, tvrtka WPD, putem svoje regionalne podružnice WPD Adria realizirat će ovaj projekt te u VE Krmpote ulazi kao vodeći partner.

Dobra suradnja

– Dvije godine trebat će za pripremne radnje, a nadamo se da ćemo se za dvije godine naći ponovo i otvoriti radove – zaključio je gradonačelnik Piškulić.

Markanović je istaknuo dobru suradnju sa Županijom i posebno Gradom Novim Vinodolskim. Jedan od važnih ciljeva projekta koji je započeo još 2007. godine bio je da se realizira u prijateljskom okruženju, što osim zadovoljavanja ekoloških potreba, podrazumijeva i vođenje računa o lokalnoj zajednici.

– Mi smo bili oduševljeni reakcijom Grada Novog Vinodolskog na naše pismo namjere – rekao je Markanović.

Projekt menadžer Tekol Terija Milorad Milošević je dodao da se odabrana lokacija istaknula iz više razloga, a uz vjetropotencijal nabrojio je dalekovod koji prolazi uz lokaciju, njenu prometnu pristupačnost, konfiguraciju terena i druge elemente koji su išli u prilog lokaciji. VE Krmpote imat će 30 vjetroagregata jedinične snage 3 MW, odnosno ukupno 90 MW instalirane snage na širem obuhvatu od 27 kvadratnih kilometara.

– Za usporedbu, Grad Rijeka ima administrativnu površinu od 40 kvadratnih kilometara, tako da je uistinu riječ o velikom projektu i velikom prostoru – rekao je Milošević.

Mnogi benefiti

WPD u Hrvatskoj ima već četiri uspješne vjetroelektrane, a Obradović je istaknuo da se u poslu uvijek trude paziti na interese lokalne zajednice te će se time voditi i u Novom Vinodolskom.

– Iznimno sam ponosan što je moj prvi potpis u svojstvu predsjednika uprave VE Krmpote Memorandum o razumijevanju s Gradom Novim Vinodolskim – rekao je Obradović. Nabrojio je mnoge benefite ovakvog projekta za Novi Vinodolski, ali i cijelu zemlju. Istaknuo je da je Hrvatska sada uvoznik električne energije, no ovakvi projekti pridonose stabilizaciji cijena na domaćem tržištu, kao i potenciranju izvoza, te naravno smanjenju emisija štetnih plinova i tranzicije prema niskougljičnom gospodarstvu.

Nova tvrtka VE Krmpote sa sjedištem u Novom Vinodolskom pridonijet će i otvaranju novih radnih mjesta, a Piškulić je istaknuo da će značajno pridonijeti i gradskom proračunu. Chollet je kratko predstavio tvrtku WPD koja ukupno ima više od 4,5 GW instalirane snage u 20 država te je naglasio da ih čeka još puno posla u ovom projektu, no ne sumnja u njegov uspjeh. Svečanost je upotpunio aktualni pobjednik MIK-a Joso Butorac koji je upravo iz Krmpota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze