Književna nagrada

Jadranski književni susreti: »Crikveničko sunce« Miroslavu S. Mađeru

Portal Novilist.hr

Najveća počast pjesniku je kada njegovu pjesmu narod prihvati u tolikoj mjeri da se počne smatrati kako je nastala u pučkoj tradiciji. Tako je i sa stihovima Miroslava Slavka Mađera »I kad umrem, pjevat će Slavonija...«, rekla je Marija Gračaković



CRIKVENICA » Književnom večeri svih petero sudionika, u dvorani Hotela International, preksinoć su otvoreni tradicionalni dvodnevni XIII. Jadranski književni susreti. Svoje stihove govorili su – pred zahvalnom crikveničkom publikom, koja ujedno time izražava i poštovanje prema svojoj sugrađanki, poznatoj hrvatskoj književnici Ljerki Car Matutinović, koja je tu umjetničku priredbu potaknula prije trinaest godina – Miroslav Slavko Mađer, Ljerka Car Matutinović, Nikica Petković, Dunja Kalilić i Franjo Deranja.


   Raznolikost pjesničkog izričaja – od gornjojadranskog i srednjodalmatinskog do književnog standarda, to u rimi ili slobodnom stihu – zadržala je pozornost posjetitelja gotovo dva sata. Pjesnici su, pak, pokazali svoje oduševljenje ugođajem te večeri ali i sveukupnim dojmom što ih je, osobito na one koji su rjeđe u Crikvenici, na njih ostavio susret s ovim ljetovalištem u vedroj i toploj lipanjskoj večeri. Posebno je, kada je riječ o književnoj večeri, i na osobit način bila sadržajna uloga prof. Marije Gračaković koja je najavila svakog od sudionika uz mnoštvo korektnih i objektivnih, ali značajnih i zanimljivih podataka o radu pojedinog autora.


   Književna nagrada »Crikveničko sunce« ove je godine uručena Miroslavu Slavku Mađeru (Hrtkovci, 1929.), koji je – kako je rečeno – ostvario raznovrstan, bogat i respektabilan književni opus.




   – Najveća počast svakome pjesniku je kada njegovo ostvarenje, primjerice, pjesmu, narod prihvati u tolikoj mjeri da se počne smatrati kako je nastala u pučkoj tradiciji. Tako je i sa stihovima Miroslava Slavka Mađera »I kad umrem, pjevat će Slavonija…«, rekla je Marija Gračaković. Nagradu je ovogodišnjem laureatu uručio zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić.


  U glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna skupina »Vinodolke«, iz Grižana, sa svojim obradama pučkih napjeva s područja Vinodola i sjevernog Jadrana, a kroz program je vodila Irena Krmpotić, ravnateljica crikveničke Gradske čitaonice i knjižnice.