Isplata zadnje rate

Jadran vratio dugove radnicima: Odavno sam se pomirila da neću dobiti novac, a onda je svanulo sunce

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Ja sam rekla: kad dođe, dođe. A ako ne dođe, odavno sam se pomirila. Iznenadilo nas je što je išlo ubrzano, kaže Jasna Visković ​



CRIKVENICA Isplaćeni su posljednji dugovi Jadrana radnicima koji datiraju još iz predstečajnih vremena i hoda Jadrana i radnika po trnju neisplate plaća, dugova, apatije i besperspektivnosti. Obećano je da će se dug vratiti u pet godina, a na kraju je oporavljeni Jadran dug vratio u tri godine.


Naravno, među radnicima zadovoljstvo. Euforija bi bila preteška riječ. Sigurno se mogla upotrijebiti kod prvih isplata, no sad je nema iz jednostavnog razloga. Radnicima je postalo jasno da će dobiti svoj novac. Očekivali su ga i dobili. Razgovarali smo s ​voditeljicom slastičarne Jadrana ​Jasnom Visković ​i šefom kuhinje ​Ad Turresa Draženom ​Mihajlovićem. ​ Neizostavan je pogled unatrag, na njihove ​početke u Jadranu.


Sunce je svanulo


– Počela sam raditi u dobrim vremenima. Stigao je rat i počela je kriza. Bilo je svega i svačega. Mijenjale su se uprave, nismo znali što će biti. Najavljivala se privatizacija, a znamo u kojem smjeru je uglavnom išla privatizacija u Hrvatskoj. Živjeli smo u strahu, gomilala su se dugovanja. Iz ove perspektive, mislim da bi možda bilo bolje da se stečaj dogodio ranije. Izgubili smo pola hotela, no sunce je ipak svanulo, priča Visković.




Mnogi radnici Jadrana nisu vjerovali da će ikad vidjeti svoj zarađeni novac. 


– ​​Ja sam rekla: kad dođe, dođe. A ako ne dođe, odavno sam se pomirila. Iznenadilo nas je što je išlo ubrzano. Svi su sretni, tko ne bi bio – kaže Visković.


Slično razmišlja i šef kuhinje ​AD Turresa Dražen ​Mihajlović.


– Počeo sam osamdesetih, u doba zlatnog turizma. Došao je stečaj. Nitko nije vjerovao u povrat duga. Svi bi bili zadovoljni da su dobili pet-deset posto. Sad više nema iznenađenja. Sad svi očekuju, objašnjava Mihajlović dodajući da se hoteli uređuju, da su plaće solidne i da mu se čini da Jadran ima lijepu perspektivu.


Lako je potrošiti


– I gosti primijete, neki od nas su bili s nama i kad nije bilo dobro​.​ 


Ima li šanse za hotele u Crikvenici, s obzirom na sve te apartmane?


– Uvijek ima šanse, ima ljudi koji si žele priuštiti da stvarno budu gosti sedam do deset dana. Blizu smo, Dalmacija je ipak dalje. Dobri hoteli uvijek mogu naći svoju poziciju, kaže Visković.


U šali kažemo da je Jadran ustvari pomogao radnicima da uštede novac koji bi odavno bio potrošen. Što će radnici s novcem?


– Svatko ima svoje planove. Lako je novac potrošiti, kaže Visković.


– Šteta da su sve vratili tako brzo, sad više nemamo što čekati, u šali će Mihajlović.