Uspjela akcija

Izvrstan odaziv darivatelja u Crikvenici, prikupljeno 111 doza krvi

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Danijel Brozović postao je najnoviji član Kluba 100+, bio je prisutan veći broj žena nego inače, došlo je sedam parova roditelja i djece, a akciju je obilježio i dobar odaziv djelatnika crikveničke Thalassotherapije, gdje se akcija i održala te organizirani dolazak Udruge Vavik vjerna Kirija



CRIKVENICA – Treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Crikvenici nadmašila je sva očekivanja. Više od 100 prikupljenih doza, novi član Kluba 100+, veći broj žena nego inače, sedam parova roditelja i djece, dobar odaziv djelatnika Thalassotherapije i organizirani dolazak Udruge Vavik vjerna Kirija. Sve to obilježilo je ovu akciju.


Novi u Klubu 100+


Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica je, u suradnji s Transfuzijom KBC-a Rijeka, organiziralo treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u dva dijela, 9. i 16. rujna u prostorima crikveničke Thalassotherapije. Akciji je pristupilo ukupno 119 darivatelja, od toga 94 muškaraca i 25 žena, od čega je odbijeno osam darivatelja, te je ukupno prikupljeno 111 doza krvi, 89 od muških darivatelja i 22 od ženskih.


Od darivatelja koji su krv dali 100 i više puta odazvali su se Želimir Mihalić (143), Milorad Hajnić (137), Ivica Car (124), Boris Stopinšek (119), Ratko Baretić i Zoran Cvija (114), Davor Miculinić (106) te najnoviji član Kluba 100+ Danijel Brozović koji je krv dao 100. put. Crikvenički Klub 100+ sada ima 25 članova, od toga 15 aktivnih.




Više od 50 puta krv su dali Kozjak Medarda (98), Miroslav Kivić (93), Ladislav Blažić (92), Dean Antić i Denis Bruketa (89), Milivoj Drnjević (71), Zvonko Pavličević (66), Danijel Tomić (65), Željko Ornik i Elvis Čižmešija (60), Žarko Lukatela i Vlatko Uremović (57), Vitomir Matejčić (56), Branko Plukavec i Josip Friš (55), Nikica Antić (51) i Sanjin Šopić (50).


Ne treba zaboraviti ni one koji su se odlučili prvi put dati dar od srca, a to su Melita Car, Marina Križanec, Iva Tomić, Samir Hadžić, Antonio Klobučar, Luka Lukatela i Irena Skrbin. Treba istaknuti nekoliko zanimljivih podataka o ovoj akciji. Odazvao se velik broj djelatnika Thalassotherapije Crikvenice. Ravnateljica GDCK-a Crikvenica Irena Gašparović istaknula je da se djelatnici rado odazivaju otkad su akcije preseljene ondje.


– Djelatnici Thalassotherapije Crikvenica od ove su nam godine domaćini i partneri u organizaciji akcija – istaknula je Gašparović te je dodala da su se organizirano odazvali i članovi Udruge navijača NK Rijeke Vavik Vjerna Kirija koji humanitarnim djelovanjem i darivanjem krvi žele pozitivno utjecati na djecu i mlade.


Dvije generacije


A pozitivan utjecaj na mlade imaju i njihovi roditelji. Ovu akciju obilježio je velik odaziv članova iste obitelji, odnosno dvije generacije jedne obitelji. Zajedno su došle majke i kćeri Dolores i Iva Tomić te Marina i Irena Križanec, kao i očevi i sinovi Milan i Antonio Klobučar, Žarko i Luka Lukatela, Davor i Kristijan Miculinić, Dean i Mirjan Antić te Branko i Aldo Plukavec.


Posebnost ove akcije bio je i povećan odaziv žena. Uspješno su krv dale 22 darivateljice, drugim riječima 19 posto darivatelja bile su žene. Poznato je da žene krv mogu darivati manje nego muškarci, odnosno na akcije se mogu odazvati samo tri puta godišnje, a krv ne smiju darivati tijekom trudnoće, kao ni dok doje.


Ovakvi rezultati iznimno su pohvalni jer jedini izvor krvi kao lijeka je čovjek, a jedna doza krvi može spasiti tri života. Irena Gašparović je izrazila veliko zadovoljstvo ovom uspješnom akcijom te se zahvaljuje svim darivateljima na odazivu i darovanoj krvi.