Skupština Udruge privatnih iznajmljivača smještaja

Iznajmljivanje u Crikvenici treba omogućiti i strancima

Anto Ravlić

Udruga je uputila Saborskom odboru za turizam i Ministarstvu turizma 21 prijedlog kako unaprijediti poslovanje iznajmljivača



CRIKVENICA Udruga privatnih iznajmljivača smještaja Crikvenice na redovnoj godišnjoj skupštini izrazila je zadovoljstvo turističkom sezonom u kojoj se Crikvenica potvrdila kao prepoznatljiva i poželjna destinacija gostiju koji preferiraju privatni smještaj. 


   Predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača smještaja Crikvenice Danor Matejčić istaknuo je da privatni smještaj ostvari više od 50 posto noćenja, da je Crikvenica odmah iz Dubrovnika po broju noćenja u privatnom smještaju te da Crivkenica ima veći broj dolazaka u odnosu na lani. Matejčić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da turisti ne skraćuju vrijeme boravka u privatnom smještaju, što opet govori o kvaliteti smještaja u Crikvenici. 


   Čelnik Udruge privatnih iznajmljivača smještaja Crikvenice podsjetio je na niz aktivnosti koje je Udruga organizirala prošle godine. Sama i u suradnji s partnerima. Članovi su mogli proći edukaciju na računalima, predavanje o izradi i koristima o web stranice i društvenih mreža, predavanje o uređenju interijera, na kojem je najviše zanimanja bilo za namještaj i posteljinu. 



Predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić iz Opatije se osvrnuo na turističke trendove i poručio kolegama:    – Turizam se sveo na sezonu i ne možemo biti zadovoljni. Da bismo opstali, moramo se proširiti na predsezonu i posezonu. I mi moramo biti bolji, moramo sa tri zvjezdice ići na četiri, a do njih se može doći malim ulaganjima. I moramo biti svjesni da gosti ne dolaze zbog nas, zbog kreveta, zbog apartmana. Dolaze zbog destinacije koja mora biti uređena i privlačna, poručio je Bulić dodajući da se privatni iznajmljivači protive damping cijenama pojedinih hotela koji oglašavaju polupansione za 25 eura.    – Moramo se boriti protiv toga, rekao je Bulić.


   – Sjećamo se kad su još gosti dolazili kod nas i govorili da idu u Crikvenicu jer im tamo posteljina miriše, podsjetio je Matejčić zalažući se da to ponovno bude jedan od motiva dolaska. 


   Na skupštini je bilo riječi o 21 inicijativi koju je crikvenička udruga, zajedno s kolegama, uputila Saborskom odboru za turizam i Ministarstvu turizma. Iznajmljivači su, primjerice, zatražili da se komunalna naknada za apartmane i sobe tretira jednako kao naknada za poslovne prostore, da se pravo iznajmljivanja može prenijeti unutar obitelji ili drugoj osobi, da inspekcije prema iznajmljivačima djeluju edukativno i konzultativno, da se inspekcije koordiniraju, a ne da se dogodi da jednom iznajmljivaču u jednom danu pokucaju dvije inspekcije.


Udruga iznajmljivača je zatražila da se iznajmljivanje omogući i strancima, da se oforme info punktovi na kojima bi netko mogao prijavljivati goste online za iznajmljivače koji nisu vični računalima.


Iznajmljivači su zatražili da se udruge priznaju kao formalni predstavnici iznajmljivača koje će dobiti svoj budžet. Naposlijetku, iznajmljivači traže da se omogući povoljnije kreditiranje njihovim članovima.   

Na skupštini je iznijet podatak da je u Hrvatskoj registrirana 61 tisuća iznajmljivača, a u Crikvenici čak 1.700. 


   Minutom šutnje odana je počast Crikveničaninu Tomi Radičeviću koji je obnašao dužnost predsjednika krovne organizacije privatnog smještaja na razini Hrvatske.