Optimistični, ali ne i nerealni rokovi

Investicije važne za budućnost Novog Vinodolskog: Marine vrijedne 30 milijuna eura nudit će 750 vezova

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Gradonačelnik je sa suradnicima posjetio halu u poslovnoj zoni koja će uskoro postati suha marina te gradilište marine u luci. Treći projekt, marina Muroskva, do kraja mjeseca dobiva građevinsku dozvolu 



Dok se još čekaju turisti, najzanimljivija turistička priča u Novom Vinodolskom su marine. I ne radi se samo o turističkim pričama, već i o investicijama koje mogu odrediti razvoj Novog Vinodolskog. Ne samo u turističkom smislu. 


    Gradonačelnik Oleg Butković sa suradnicima posjetio je dva gradilišta. Gradilište hale u Poslovnoj zoni Zapad koja će uskoro postati suha marina te gradilište marine u novljanskoj luci. Čelni čovjek Novog se osvrnuo i na treći projekt, marinu Muroskva, koja bi uskoro trebala postati gradilište. Radi se o investicijama od 30 milijuna eura. Marina Muroskva i uz nju vezana suha marina u PZ Zapad vrijede 10 milijuna eura, a marina u centru Novog Vinodolskog još 20 milijuna eura. 


    Prva postaja obilaska gradske delegacije bila je hala u poslovnoj zoni. Direktor firme »Navicon« Robert Jovanović radije koristi termin odlagalište plovila. Hala površine 3.200 kvadrata je već po krovom, a za dva mjeseca trebala bi biti kompletno gotova. 




    – Vjerujemo da bi do ljeta odlagalište plovila moglo u funkciju, no nigdje nam se ne žuri, puni smisao i funkciju dobit će kad se izgradi marina Muroskva, ističe Jovanović. 


   


Muroskva na jesen


Uz halu se nalazi dodatnih 3.800 kvadrata vanjskog prostora, a u perspektivi se računa i da će se susjednih deset tisuća kvadrata iskoristiti kao logistički centar za potrebe nautičara s obzirom na to da kopneni dio marine Muroskva neće nuditi previše prostora. Kapacitet hale je oko 150 plovila kakva će se u pravilu vezati u marini na istočnom ulazu u Novi. 



Radove u novljanskoj luci izvodi GPP Mikić iz Omišlja. 


    – Marina bi trebala biti gotova do sljedeće sezone. Tempo radova ide u skladu sa zacrtanim. Trenutačno radimo plato za sekundarni lukobran i za upravnu zgradu. Potom ćemo krenuti na sređivanje obale i vanjsku zaštitu. Paralelno u našim pogonima radimo pontone. Posljednji na red stiže primarni lukobran koji će sadašnji lukobran produžiti za još 80 metara, rekao nam je direktor GPP Mikić Nikola Turčić.



    Gradonačelnik Oleg Butković ističe da gradske vlasti podupiru investicije te dodaje da će i Grad dati svoj doprinos gradnjom novog ulaza u Poslovnu zonu Zapad. Naime, postojeći ulaz u susjedstvu  Pavlomira ne zadovoljava uvjete te će se graditi most na istočnom ulazu u zonu. Otprilike kod križanja koje od Ulice Antona Mataije vodi ka nogometnom igralištu. Vrijednost investicije je oko četiri milijuna kuna. Financijska sredstva su osigurana, a početak radova se očekuje u rujnu. 


    Marina Muroskva trebala je dobiti građevinsku dozvolu do početka travnja. Rokovi su pomaknuti nekih dvadesetak dana, a investitori očekuju da će građevinska stići do 1. svibnja. Po ljeti ne treba očekivati obimnije radove kako se ne bi remetilo turističku sezonu. Mehanizacija će »navaliti« na jesen.   


Nasip napreduje


– Optimističan, ali ne i nerealan rok za izgradnju marine Muroskva je 15. lipnja 2016. godine, ističe direktor »Navicona« Jovanović.    Gradska delegacija obišla je i marinu u novljanskoj luci i prošetala u posljednja dva mjeseca nabijenim nasipom koji je otišao već tridesetak metara u more prema Vrbniku i počeo zavijati prema postojećem lukobranu. 

    – Zadovoljni smo da se gradi marina i želimo da se i izgradi, rekao je Butković na vrhu nasipa s kojeg, i stvarno i figurativno, pucaju nove perspektive na Novi Vinodolski. 


    Marina u centru trebala bi ponuditi 220 vezova, a marina Muroskva 170 vezova. Uz gotovo 400 vezova u moru, nautičari će imati na raspolaganju 320 suhih vezova. U hali u poslovnoj zoni 120 te 200 u marini podno zvonika crkve sv. Filipa i Jakova. Kolike bi kapacitete Novi mogao ponuditi ilustrira usporedba s najvećim marinama u okruženju. Marina u Ičićima nudi 300, a marina Punat 800 vezova.