Na pragu sezone

Investicija za ljepše Selce: Gradi se novi trg

Anto Ravlić

Do ljeta će se popuniti prostor između starog obalnog zida i novoizgrađenog betonskog zida te pokriti šljunkom kako centar Selca ne bi dočekao turiste kao gradilište



SELCE Zahuktala se gradnja trga u Selcu vrijednog 27 milijuna kuna. Nasipavanje je u prvom planu. Svakih 15 minuta kamioni iskrcavaju materijal i prekrivaju more. Do kraja tjedna nasipavanje bi se najvećim dijelom trebalo okončati. Potom će s Krka doploviti već izrađeni betonski blokovi koji će tvoriti novi obalni zid. Novoizgrađeni plato ući će u more desetak metara. Slijedi vađenje oko tisuću kubika mulja i prljavštine da bi se došlo do stijene. Do ljeta će se popuniti prostor između starog obalnog zida i novog betonskog zida i pokriti šljunkom kako centar Selca ne bi dočekao turiste kao gradilište. Završetak radova na ljeto se planira 15. lipnja. Na jesen se nastavljaju radovi. Stari kamen sa selačke rive postavit će se na novoformiranu obalu. Kamen manjih dimenzija koji neće biti adekvatan za novu rivu iskoristit će se za popoločavanje dijela parkirnih mjesta na trgu.


Kao i kod svake opsežnije investicije, milijun pitanja mještana. Selčane zanima je li se moralo kretati s radovima praktično na pragu sezone.


Niz propisa i uvjeta


– Dinamika koju smo izabrali je jedina moguća. Nemoguće je sagraditi trg u razdoblju od kraja jedne turističke sezone do početka druge. Morali smo graditi trg u dva dijela. Nema razloga za nikakvu brigu. U Selcima smo uveli izvođače u posao na isti datum kada i u Crikvenici i završili smo Trg Stjepana Radića na vrijeme. Početak radova ovisi o nizu faktora na koji mi ne možemo utjecati. Županijska lučka uprava, ured za graditeljstvo, katastar, nadležna ministarstva i konzervatori su nam maksimalno izlazili u susret svojim angažmanom, no vrijeme pripreme projekta je dugo i mijenja se niz uvjeta i propisa. Recimo, zbog donošenja nove direktive u EU, konzervatori su morali naknadno tražiti zadovoljavanje uvjeta koji nisu postojali kad se kretalo u projekt. Na tri točke u luci se moralo sondirati. Na dvije nije nađeno ništa, a na trećoj, kod dizalice, nešto ima, no zasad se ne zna što. U međuvremenu su se uvele nove vrste mjerenja pa je trebalo prilagođavati projekt. Potom se mijenjala granica luke Selce. Sve su to faktori koji su utjecali na prolongiranje početka gradnje, objašnjava zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić.


Isplati se biti strpljiv




Gradnja trga u Selcu druga je najveća investicija u povijesti Grada Crikvenice. Prije tri godine izgrađeni središnji crikvenički Trg Stjepana Radića najveća je investicija, no tek za jedan milijun skuplja od selačkog projekta. Crikvenički trg je po kvadraturi nešto veći, no selačka zona zahvata nije kompaktna pa će selački posao biti ponešto zahtjevniji. Izvođač je isti, GP Krk. Izgradnja crikveničkog trga na neki način je potakla uređenje centra Selca koje je pojeo zub vremena i sigurno više nije bio na razini turističke stvarnosti i turističkih apetitita mjesta koje živi od turizma i ostvaruje gotovo pola milijuna noćenja. Selački trg pokrit će se kamenom, poput crikveničkog.


Na gradilištu se mogu čuti i uobičajene anegdote i gunđanja. Tako je građevinarima jedan stariji mještanin najprije održao predavanje o besmislenosti nasipavanja mora. Za desetak minuta nagnuo se nad rivu i pitao: Što niste mogli još dva metra više nasipati?


– Na svakom gradilištu mogu se čuti kritike i jasno je da radovi remete uobičajeni ritam mjesta. Molim Selčane za strpljenje jer trg će zaista učiniti Selce ljepšim i zanimljivijim pa se isplati biti strpljivi, poručuje zamjenik gradonačelnika Mutavgjić.