Miramare

Investicija od 100 milijuna kuna: Crna točka kvarnerskog turizma postaje hotel s 5 zvjezdica

Alenka Juričić Bukarica

Prepoznatljiva crikvenička vizura / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prepoznatljiva crikvenička vizura / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Posebno je zanimljiv upravo stari dio hotela u kojem će dio soba imati balkone s poznatim starim kolonadama koje će im sigurno dati dodatni šarm. Tvrtke s licencom odradit će konzervatorske radove, a investitori pritom ističu uspješnu suradnju s Uredom za zaštitu spomenika iz Rijeke s kojim se radi na zaštiti ovog vrijednog zdanja



CRIKVENICA Ono što je bila crna točka u vizuri centra Crikvenice, danas je mjesto na kojem je niknulo novo zdanje koje je na najbolji način spojilo stari Miramare s novim dograđenim dijelom.


Naime, radovi na novoouređenom hotelu Miramare, jednom od simbola Crikvenice, u punom su jeku i malo je reći da se vide konture onoga kako će taj budući visokokategornik izgledati.


Staro zdanje iz 1900. godine je inkorporirano u novi dio hotela s time da izvođači u suradnji s konzervatorima rade na njegovu očuvanju i restauraciji.


Miramare - Crikvenica će dobiti reprezentativan objekt u samom srcu destinacije / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Miramare – Crikvenica će dobiti reprezentativan objekt u samom srcu destinacije / Snimio Damir ŠKOMRLJ





Reprezentativno


Naime, kako se dalo vidjeti iz našeg obilaska budućeg hotela Miramare, a kojeg nam je pokazao voditelj projekta Robert Marić, u starom dijelu Miramarea dominira prekrasno staro kameno stubište s originalnom ogradom ukrašenom florealnim motivima. U prizemlju starog dijela hotela nalazit će se, doznajemo, lobby i kavana, kao i restoran hotela.


Unutarnji balkoni, kao i prekrasne štukature na svodovima daju naslutiti kako će, kada se obnovi, ovo biti doista reprezentativan prostor. Prema riječima voditelja projekta radovi na konstrukciji su započeli krajem studenog prošle godine i završeni su krajem lipnja.


S time da se nije radilo mjesec dana zimi, od 20. prosinca do druge polovice siječnja. Dakle, do sada se uspjelo napraviti kompletne konstruktivne grube radove. U tijeku su unutarnji radovi što se dalo vidjeti i prilikom našeg obilaska objekta.


U starom dijelu Miramarea dominira prekrasno staro kameno stubište s originalnom ogradom / Snimio Damir ŠKOMRLJ


U starom dijelu Miramarea dominira prekrasno staro kameno stubište s originalnom ogradom / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Gotovo svi pregradni zidovi su postavljeni tako da se već vidi kako će izgledati sobe, odnosno kakve će biti površine i kakav je njihov raspored. Posebno je zanimljiv upravo stari dio hotela u kojem će dio soba imati balkone sa poznatim starim kolonadama koje će im sigurno dati dodatni šarm.


Jasno, s obzirom na poziciju uz samu plažu, i pogled na more je savršen.Unutarnji radovi će se obavljati cijelo ljeto, s time da se planira kako bi se do Nove godine kompletno završilo sve građevinske radove.


Robert Marić, voditelj dogradnje i rekonstrukcije hotela / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Robert Marić, voditelj dogradnje i rekonstrukcije hotela / Snimio Damir ŠKOMRLJ



To znači da će se do Uskrsa iduće godine raditi na opremanju hotela, tako da bi s uskrsnim blagdanima hotel već bio u funkciji i primio prve goste. Kako doznajemo, hotel će biti opremljen namještajem od punog drveta kako bi cjelokupan interijer bio u stilu izvornog zdanja Miramarea te se radi sve više-manje o ručnom radu. Jasno, stari dio hotela obnavlja se, dakle, pod stručnim nadzorom konzervatora.


Tako će tvrtke s licencom odraditi konzervatorske radove, a investitori pritom ističu uspješnu suradnju s Uredom za zaštitu spomenika iz Rijeke s kojim u suradnji se radi na zaštiti ovog vrijednog zdanja.


Hotel Miramare, Crikvenica / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Hotel Miramare, Crikvenica / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Zid u staklu


Inače, hotel ima prizemlje plus četiri etaže što čini ukupno preko 13 tisuća metara kvadratnih.


S istočne strane starog dijela hotela nalazit će se u prizemlju velika recepcija s holom, kompletno u staklu. Iza ovog novog dijela hotela se nalazi i nova garaža, iznad koje je još jedan plato za parking što će ukupno činiti stotinjak parkirnih mjesta.


Unutarnji radovi su u punom jeku / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Unutarnji radovi su u punom jeku / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Samim time, ističe Marić, pokrile bi se potrebe hotela za parkirnim mjestima. Prolazećim novim, istočnim krilom Miramarea doznajemo kako će na prvom katu biti bazen s welnessom i saunama, masažama…



Stari Miramare, koji je godinama stajao zapušten i ruševan, konačno je 2017. kupila tvrtka Invest consult Gojka Ostojića, vlasnika sveučilišta Libertas, te pionira osiguravajućeg biznisa u Hrvatskoj koji je 1991. pokrenuo Helios osiguranje. Crikvenički Miramare kupio je za oko 12,7 milijuna kuna i to na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi u stečajnom postupku koji je proveo Trgovački sud u Rijeci, nakon godina neupješne prodaje na crikveničkom Općinskom sudu. Inače, kako je objekt i zaštićeno kulturno dobro, obzirom da je građen oko 1900. godine, 2016. je ponuđen i Primorsko-goranskoj županiji koja je imala pravo prvokupa. Riječ je bila o hotelu, tri zgrade i manjem objektu ukupne površine oko 4,500 metara kvadratnih.



Bazen je već izgrađen, a u tijeku je postavljanje instalacija za druge sadržaje. Već na prvu se vidi kako će cijeli frontalni zid prema moru biti u staklu tako da će wellness hotela imati krasan pogled na more i Krk.


Nekako sa stražnje strane starog dijela hotela je pak izgrađena velika kongresna dvorana kapaciteta do tristotinjak ljudi a tu će biti i prateće sale za sastanke.


– Objekt će imati ukupno 130 soba i 7 apartmana što ukupno čini oko 300 ležajeva. Planira se zaposliti u stalni radni odnos oko 70 djelatnika, s time da bismo po mogućnosti doista htjeli zaposliti upravo domicilno stanovništvo, kazao je Marić.


Ostaci starog zdanja obnavljaju se po instrukcijama konzervatora / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Ostaci starog zdanja obnavljaju se po instrukcijama konzervatora / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Lučica u bazen


Što se tiče kategorije hotela, on će biti uređen na razini pet zvjezdica te se investitori nadaju da će zadovoljiti tu kategoriju. Zbog toga su u pregovorima s Primorsko-goranskom županijom oko toga da im se u koncesiju dade lučica preko puta ceste kako bi se tu uredilo svojevrstan otvoreni bazen koji za sada hotel nema, a što je preduvjet za pet zvjezdica.


Isto tako, za nadati se da će ispred hotela, na mjestu sadašnjeg parkinga biti uređen i manji trg kako bi ta cjelokupna zona bila zaokružena i gostima doista pružila doživljaj pet zvjezdica. Inače, cjelokupna investicija vrijedna je oko 100 milijuna kuna. Kada bude završena, Crikvenica će doista dobiti reprezentativan objekt u samom srcu destinacije, a što svakako i zaslužuje.


Budući hotel imat će i svoje parkiralište / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Budući hotel imat će i svoje parkiralište / Snimio Damir ŠKOMRLJ