Prijepori

Intervencija u sklopu uređenja trga u Selcu izazvala polemike: Uklonjena stara polača, zamijenit će je nova

Anto Ravlić

Uklanjanje polače izazvalo burne reakcije u Selcu / snimio A. RAVLIĆ

Uklanjanje polače izazvalo burne reakcije u Selcu / snimio A. RAVLIĆ

Zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić ističe da je polača bila devastirana te da će nova dati atrakciju više. Selački slikar Marijan Mavrić kaže da je uklanjanje polače zločin prema povijesti i kulturi



U sklopu uređenja trga u Selcu uklonjeno je perilo ispod Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor odnosno crkve sv. Katarine. Popularno zvana polača, sinonim je za perilo, prostor na kojem su žene prale rublje. Polača je simbol Selca, gotovo da nema manifestacija koja dodiruje povijest i ostavštinu Selca, a da se polača i običaji s polače ne nalaze u jednoj od glavnih uloga. Za polaču se znalo reći da je zanimljiv spomenik pučkog graditeljstva.


Često kod svake intervencije u prostoru dolazi do razilaženja u pogledima. Kod uređenja trga u Crikvenici tugovalo se i protestiralo zbog smokve na rivi. Dio Selčana ogorčen je uklanjanjem stare polače. Smatraju da je polaču trebalo zadržati u izvornom obliku, djelomice je preurediti ukoliko je bilo potrebno te ugraditi u novi trg koji je, naravno, dobrodošao.



Mjesni odbor i mještani Selca nisu bili upoznati s uređenjem polače. Selcu je ovim učinjena velika i nepovratna šteta. Nažalost, kako sam već i rekao, povrata nema te se samo nadamo da od naše stare polače koju su naše babe koristile za pranje robe, naši djedovi čistili ribe na njoj, televizije dolazile snimati, gosti se divili, neće ostati samo mali potočić, ističe predsjednik MO Selce Vedran Antić.





Referendum o trgu


Podsjetimo da je nakon odluke o gradnji trga u Selcu dio Selčana bio protiv uređenja. Gradonačelnik Crivkenice Damir Rukavina odlučio je nakon skupa u Selcu organizirati referendum kako bi dokazao da većina Selčana želi trg. Referendum je pokazao da je debelo u pravu. U međuvremenu su prihvaćene i manje korekcije koje su zatražili Selčani.


Zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavjgić ističe da je uklonjena polača bila devastirana, da je po starim fotografijama vidljivo da polača iz posljednjeg perioda izgledom nema veze s polačom na kojoj su nekada žene prale rublje.


– Kamen na rivi bio je u deset puta boljem stanju nego na polači. Polača je ostala zidana gromača s betonskim dijelovima i više nije imala nikakvu vrijednost. Polaču ćemo valorizirati kao izvor, predviđeno je stepenasto kameno popločenje koje će sigurno ponuditi atraktivniju sliku od one što je nudila stara polača. I bolje prezentirati turistima.


Vjerojatno će se turisti više slikati kod uređene polače nego prije, neće Selce ništa izgubiti. Uvjereni smo da će se na manifestaciji (Sr)etno Selce, posvećenoj naslijeđu Selca, pokazati koliko je Selce dobilo uređenjem polače, ističe Mutavjgić.


Na kritike da se uređenje polače u sklopu uređenja središnjeg trga u Selcu uopće nije spominjalo, zamjenik Mutavgjić ističe da takve tvrdnje nemaju nikakvog uporišta niti smisla jer je projekt bio javno prezentiran i tko god je želio proućiti detalje projekta mogao je vidjeti da se planira uređenje polače.



U uređenje trga u Selcu uložit će se 27 milijuna kuna. Radi se o drugoj najvećoj gradskoj investiciji u povijesti Grada Crikvenice. Uređenje Trga Stjepana Radića prije četiri godine stajalo je nekoliko milijuna kuna više. Novi selački trg koji će naslijediti zapušteni centar osvanut će u svibnju.



Kao oltarić


Slikar Marijan Mavrić iz Selca, štovatelj selačke baštine i prošlosti, protivi se moderniziranju polače.


– Ovo što su napravili je zločin prema povijesti i kulturi. Kad su radili skup u domu oko uređenja trga, nije spominjana polača. Ni beseda. Da je bilo rečeno da će se polača samlit i da će se napraviti kamena škulja, 98 od 100 Selčana bi reklo ne. Kad se kaže polača, to je simbol. Kao oltarić kad se pogleda s mora. Razmišljam o arhitektima, zar ne bi bilo ljepše da se u novi bijeli trg ukomponira polačica. Diglo bi i polačicu i trg. Sad ćemo imati ravnu škulju od belog kamika. Polača nije zaštićena, ali zar treba rušiti? Tko je nadležan za zaštitu spomenika, falio je, kaže Mavrić.