Željko Crnić smješten u zatvor

Incident u Triblju: Autom namjerno udario u vespu koju je vozio vijećnik

Fiore Vežnaver

Nemio slučaj dogodio se u nedjelju predvečer u središtu Triblja / Foto Sergej DRECHSLER

Nemio slučaj dogodio se u nedjelju predvečer u središtu Triblja / Foto Sergej DRECHSLER

Crnića, 68-godišnjaka, tereti se da je u alkoholiziranom stanju verbalno napao 73-godišnjeg muškarca, na njega bacio staklenu bocu, pa ga automobilom srušio s vespe, a na koncu njega i moped autom gurao po asfaltu. Osumnjičen je za prijetnju i pokušaj teške tjelesne ozljede



RIJEKA Verbalno je napao 73-godišnjeg muškarca, na njega bacio staklenu bocu, pa ga automobilom srušio s »vespe«, a na koncu njega i »vespu« autom gurao po asfaltu. Inkriminacije su to pod kojima je jučer u riječki zatvor smješten 68-godišnji Željko Crnić iz Grižana, osumnjičen za dva kaznena djela: prijetnju i pokušaj teške tjelesne ozljede.


Samo lakše ozljede


Nemio slučaj odigrao se u nedjelju predvečer, oko 19 sati, u blizini nogometnog igrališta kluba Turbina u Triblju, a obilježen je, srećom, samo lakšim ozljedama napadnutog. Željka Crnića se tereti da je u alkoholiziranom stanju, s ciljem da zastraši i ozlijedi muškarca, inače lokalnog vijećnika, najprije ga verbalno napao, vrijeđajući ga. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, Crnić je poslije toga prema njemu bacio staklenu bocu koja je pala metar od njega. Slučaj je eskalirao nakon što je napadnuti sjeo na »vespu« i krenuo prema obližnjem kiosku. Crnić je sjeo u svoj automobil »ford focus« i krenuo za vijećnikom na »vespi«.


»Ubit ću te!«, prijetio je Crnić svojoj žrtvi na mopedu kroz otvoreni prozor, začinivši prijetnju teškom psovkom. Rekonstrukcija događaja, sačinjena na temelju iskaza žrtve, pokazala je da je Crnić zatim naglo dodao gas i prednjim dijelom »focusa« udario u stražnji dio »vespe«. Uslijed udara moped i njegov vozač srušeni su na asfalt. No, Crnić ni tu nije stao sa svojim nasrtajima, tvrdi službena istraga.




Turirajući motor, autom je išao naprijed-natrag, a onda ponovo dodao gas: zaletio se prema srušenoj »vespi« pa udario u moped, ispod kojeg je zaglavio 73-godišnjak nakon pada s vozila na dva kotača.


Dogodila se zatim situacija da je Crnić autom gurao »vespu« i žrtvu asfaltom, otprilike metar.


Branio se šutnjom


Srećom, tu je bio kraj kalvariji koju je doživio lokalni vijećnik. Slučaj je prijavljen policiji koja je privela Željka Crnića i podvrgnula ga kriminalističkom istraživanju. Nakon okončane policijske istrage, predveden je, uz kaznenu prijavu, na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje se odlučio na obranu šutnjom.


Na koncu je jučer priveden u riječki Županijski sud, pred suca istrage Duška Tišmu, na ročište na kojem se trebalo odlučiti hoće li mu se odrediti pritvor. Sudac Tišma prihvatio je prijedlog tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali ne i po drugoj točki, zbog opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo.


Motiv grubog nasilničkog ispada još se rasvjetljava, no dosadašnja saznanja kazuju da razlog zbog kojeg je Crnić napao muškarca leži u tome što Crnić smatra da je 73-godišnjak skrivio njegovu obiteljsku tragediju, da je on odgovoran za tragičan slučaj u kojem je prije tri godine život izgubio član njegove obitelji, mada službena istraga nije došla do takvog zaključka.