Posađene murve

“I ja imam svoje stablo”: Poduzetnici oplemenili ušće Dubračine

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Pozivu Grada odazvalo se 14 poduzetnika koji su sufinancirali sadnju 14 murvi na potezu od starog kamenog mosta do samog ušća i postali posvojitelji murvi



CRIKVENICA Nekad je uz ušće Dubračine funkcioniralo trajektno pristanište za Šilo. Već desetljećima trajekata nema u Crikvenici, no pojas uz Dubračinu nekako je ostao po strani, u sjeni luke. I dalje je izgledao kao trajektno pristanište. Neatraktivno, zapušteno, zaboravljeno.


Brojni primorski gradovi su svoja ušća pretvorili u turističke atrakcije. Crikvenica je zaboravila na ušće Dubračine. Pogotovo je nesrazmjer postao očit u posljednje dvije godine, otkako je Trg Stjepana Radića osvanuo u novom ruhu.


Od prošlog ljeta počelo se uređivati širi centar Crikvenice na kojem se spaja potok s morem. Najprije je uređena riva na zapadnoj strani ušća Dubračine. Potom je uređena istočna obala sjeverno od kamenog mosta, prema trgovačkom centru Plodine. Na stari kameni most postavljeno je cvijeće, uskoro će most koji je simbol Crikvenice obasjati reflektori. Uređen je i pješački most kod Kaštela.




Jučer je učinjen korak više. Svečano je »pušten u rad« drvored uz zapadnu obalu Dubračine, gotovo od kamenog mosta do samog ušća. Prostor izložen suncu koji se izbjegavalo po ljeti osvježen je sadnjom 13 murvi.


Radi se o nastavku akcije Grada Crikvenice »Zazelenimo naš grad«. Posebnost akcije je što su se u ozelenjivanje Crikvenice uključili poduzetnici. Poziv za sudjelovanje u projektu poslan je poduzetnicima s područja Grada Crikvenice, kao i onima koji nisu registrirani u Crikvenici, ali surađuju s Gradom. Akciji se odazvalo 14 poduzetnika koji su s po dvije tisuće kuna sufinancirali nabavku stabala.


– Školarci su sadili drva na Balustradi, a sada su i naši poduzetnici usvojili stabla i time dokazali da vole svoj grad. Kako rastu stabla, neka raste i vaš poduzetnički uspjeh – poželjela je zamjenica crikveničkog gradonačelnika Silvia Crnić.


Svaka murva koja bi mogla narasti i do visine deset metara i potpuno promijeniti ušće Dibračine, dobila je svog posvojitelja. Naravno, zauzdat će se rast stabala i paziti na sklad stabala i kamena. Svako stablo dobit će  pločicu s ugraviranim nazivom tvrtke koja je sufinancirala njegovu kupnju.



Četrnaest zelenih poduzetnika su: Caffe bar Leut Crikvenica, obrt Claud Crikvenica, Derossi d.o.o. Crikvenica, obrt Dijob Crikvenica, Dinocop d.o.o Omišalj, Izgradnja d.o.o. Crikvenica, Jadran d.d. Crikvenica, Krk sistemi d.o.o Rijeka, Ljekarna Matejčić – Boras – Devčić i ordinacija dr. Matejčić Crikvenica, Man planet d.o.o. Crikvenica, M konstrukt Crikvenica, Plodine d.d. Rijeka, Ventex d.o.o. Rijeka te Vipnet d.o.o Zagreb. Dakle, devet crikveničkih firmi, tri riječke te po jedna firma s Krka i Zagreba.



Poduzetnici su se našli na »otvaranju« drvoreda, a nisu imali pojma koje je stablo njihovo. Gradski oci organizirali su izvlačenje brojeva od 1 do 14. Brojeve su skrivale djevojke u narodnim nošnjama. 


Svaki poduzetnik je na kraju lutrije doznao koje je točno stablo njegovo. Donatori su na poklon dobili majicu i pločicu s natpisom »I ja imam svoje stablo« te sadnicu lavande kojom mogu oplemeniti zelene površine oko svojih poslovnih prostorija.


Zeleno osvježavanje ušća Dubračine tek je prva akcija. U Crikvenici očekuju da će slična praksa zaživjeti i na drugim lokacijama te da će poduzetnici u suradnji s Gradom zasaditi pravu šumu stabala.