Godišnja skupština

Hrvatska udruga karnevalista u Senju proslavila dvadeseti rođendan

Anto Ravlić

U Senju je Hrvatska udruga karnevalista proslavila 20. rođendan, a uz radni dio našlo se vremena za izlet u Krasno i Kuterevo, koji se pokazao punim pogotkom



SENJ Godišnja skupština Hrvatske udruge karnevalista okupila je u Senju predstavnike gradova koji vole, žive i dišu za svoje karnevale. Udruga broji pedeset članova, a u Senj su stigli predstavnici više od polovice članstva. Dolazak prijatelja i gostiju iz svih krajeva Lijepe naše, od Slavonije, do Međimurja i Dalmacije nije bio samo radni sastanak već i prilika za upoznavanje s ljepotama Senja.


U Senju je obilježena i 20. godišnjica Hrvatske udruge karnevalista, osnovane u Rijeci 1996. godine. Od devet gradova osnivača stiglo se do 50 članova.


Duga tradicija


– Karneval je naslijeđe ovih prostora, u nekim hrvatskim krajevima prisutan je više od 350 godina. Karneval je dio tradicije, no u priobalju su niknuli i brojni međunarodni ljetni karnevali. Oni koji su to organizirali, mislim na turističke djelatnike u priobalju, bili su vođeni idejom da predstave turistima dio bogatog hrvatskog naslijeđa, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge karnevalista, Senjanin Ivan Prpić koji dodaje da je bogatstvo hrvatskih karnevala različitost.




U Senj su stigli predstavnici karnevalskih udruga, ali i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, direktori turističkih zajednica Samobora i Županje, Martina Paladina i Mirko Bačić. U odboru za doček bili su senjski gradonačelnik Darko Nekić, zamjenik gradonačelnika Filip Samaržija te meštar senjskog karnevala Danijel Tomljanović Feralić.


Nakon radnog dijela skupštine krenulo se na izlet, u Krasno, na svetište Majke Božje i u posjet medvjedima u Kuterevo. Druženje je nastavljeno podno Vratnika, u mjestu Perdasi, u domu Lovačkog društva Jarebica. Gradonačelniku Murskog Središća Srpaku je bilo zanimljivo vidjeti život na Velebitu iz perspektive čovjeka koji živi u ravnici, iz perspektive gradonačelnika koji je iz svog gusto naseljenog grada male površine stigao u Senj čija je površina velika, a gustoća naseljenosti u zaleđu tek statistički podatak.



U Senju se moglo čuti da je cilj u karnevalsku priču involvirati Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu jer je karneval proizvod turizma, a mnogi ljetni karnevali su u službi hrvatskog turizma. – Neozbiljno se ponašamo, ali smo jako ozbiljna ekipa, poručuje predsjednik Prpić i nastavlja u veselom tonu.– Karnevalisti su posebni ljudi, najjača snaga koja poslije sindikata može izvući na ulice najviše ljudi, ali naš cilj je drugačiji, da razveselimo ljude, kaže Prpić.


Zeleno i plavo


Direktorici TZ-a Grada Samobora Martini Paladini svidjela se ideja približavanja čovjeka i medvjeda kroz utočište za medvjede u Krasnu. Planine joj nisu nepoznanica jer Samobor ima Park prirode Žumberačko gorje, no Velebit je ipak nešto drugo. Samobor bi trebao biti domaćin sljedeće skupštine. Direktor TZ-a Grada Županje Bačić je primijetio da su karnevalisti uspjeli povezati zeleno i plavo, što se spominje kao cilj Hrvatske u mnogim sferama života.


Predstavnici Udruge Građana Krč iz Primoštena u sklopu koje djeluje karnevalska sekcija pohvalili su se svojim karnevalom i tradicijom, ali i pohvalili radni dio skupštine na kojem se dobiju vrijedne informacije, na primjer kako plivati u novom moru obaveza koje je država postavila pred udruge. Izlet je bio pun pogodak.


– Krasno je predivno. Priroda, zrak, ambijent, kaže Lorenta Fuštin.