Crikvenička rivijera

Hotelsko poduzeće Jadran ove godine znatno povećalo prihode

Anto Ravlić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Tijekom turističke sezone u osam hotela, dva kampa i dva turistička naselja najveće hotelske kuće na crikveničkoj rivijeri radilo je više od 500 zaposlenika. U odnosu na lani broj noćenja povećan je za 11%, s tim da na Jadran otpada 20-ak posto svih noćenja na crikveničkoj rivijeri



CRIKVENICA Hotelsko poduzeće Jadran u prvih osam mjeseci ostvarilo je 340 tisuća noćenja. U odnosu na lani broj noćenja povećan je za 11 posto. Tijekom turističke sezone u osam hotela, dva kampa i dva turistička naselja najveće hotelske kuće na crikveničkoj rivijeri bilo je zaposleno više od 500 zaposlenika. Na Jadran otpada dvadesetak posto svih noćenja na crikveničkoj rivijeri.


Tvrtka koja je prije tri i pol godine izašla iz stečaja, a danas je u većinskom državnom vlasništvu, u prvih osam mjeseci bilježi rast poslovnih prihoda od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, a prihod od pansionskih usluga u porastu je čak 18 posto. Pogled u poststečajno razdoblje crikveničke kuće nudi zadovoljstvo. Prve godine nakon stečaja Jadran je ostvario u prvih osam mjeseci 51 milijun kuna prihoda, 2015. godine 54 milijuna kuna, lani 61 milijun kuna dok ove godine prihodi iznose 67 milijuna kuna.



Rujan koji su obilježile obilne kiše očekivano nije donio turističke pluseve na koje nas je navikla 2017. godina. Dvadesetak kišnih dana rastjeralo je turiste. Crikvenica je upisala rujanski minus od tri posto sa 175 tisuća noćenja. Novi Vinodolski ima smanjenje za postotak više. No, pogled na ukupnu 2017. godinu nudi zadovoljstvo. Recimo, u Crikvenici je u prvih devet mjeseci zabilježeno 13 posto više noćenja. Najveća hotelska kuća Jadran danas objavljuje statistiku za prvih devet mjeseci. Sve je ispunjeno plusevima.




Vinodolska općina ima sasvim drugačiji profil gostiju, turiste koje više zanima mir nego plaža. I vrijeme im je manje bitna stavka. To se očigledno reflektiralo na rujansku statistiku. Noćenja su porasla za 15 posto u odnosu na lanjski rujan. Ostvareno je više od deset tisuća noćenja.



 Rast prihoda


U Jadranu navode da je povećanje prihoda posljedica investicija provedenih u protekle tri godine. Ulaganja su rezultirala povećanjem kategorija hotela Omorika i Katarina s dvije na četiri zvjezdice, hotela Slaven i kampa Selce na tri zvjezdice te najnovijeg hotela otvorenog u kolovozu ove godine, hotela Esplanade, koji nosi četiri zvjezdice. Posebno veseli dobar rezultat kampa Selce koji je ostvario rekordnih 100 tisuća noćenja.


– U Jadranu je posljednje tri godine prisutan trend rasta svih poslovnih pokazatelja, a na provedene investicije i novoformirane proizvode tržište je reagiralo pozitivno te naši obnovljeni hoteli danas postižu daleko veće prosječne cijene noćenja, veću popunjenost i dužu otvorenost s obzirom na to da su u sklopu investicija formirani i dodatni sadržaji poput SPA centara, kongresnih dvorana i dvorana za vjenčanja. Booking za listopad i studeni je također dobar, kao i najave za iduću godinu. Posebno nas raduje ostvareni rezultat kampa Selce koji smo prije dvije godine podigli na tri zvjezdice, a koji je ove godine ostvario rekordan rezultat s ovim kapacitetom ostvarivši preko 100 tisuća noćenja – izjavio je predsjednik uprave Jadrana Dino Manestar.


 Skuplje noćenje


Česte su zamjerke da se kod analize turističke sezone vodi računa tek o broju noćenja. U Jadranu će istaknuti da brojke pokazuju i napredak u kvaliteti.Da su se investicije koje je Jadran d.d. u protekle tri godine provodio pokazale ispravne govore i pokazatelji. Tako Omorika, kojoj je lani podignuta kategorizacija na četiri zvjezdice, ove godine bilježi 51 posto popunjenosti na razini godine, dok je, primjerice, 2014. godine, ta popunjenost iznosila 45 posto. Također, podignute su i prosječne cijene noćenja pa je, primjerice, u Katarini prosječna cijena noćenja podignuta za 55 posto, a u Esplanadi koja je ove godine otvorena za čak 118 posto te je ove godine iznosila sto deset eura po noćenju.