Javna dražba za nekretnine propalog poduzeća

Hotel Klek u novljanskoj luci kupili Slovenci

Anto Ravlić

Kupci su istaknuli da nisu turistička firma već ozbiljni investitori, da će hotel urediti i baviti se turizmom. Za nekoliko dana i službeno će se objaviti ime kupca i cijena hotela



Hotel »Klek« sa 22 sobe i 50 kreveta izgrađen je 1936. godine na mjestu ruševina starog magazina. Izgradio ga je Novljanin Milan Potočnjak. Hotel je građen u godinama kada je Jadranska magistrala stigla od Rijeke do Novog Vinodolskog. Zanimljiv je detalj s kraja Drugog svjetskog rata. Hotel »Klek« je bio štab četničke Dinarske divizije. Baš u danima kad su, bježeći pred partizanima, zapalili Bribir iz osvete. Ostalo je zapisano da se prije 44 godine uz hotel »Klek« gradi ljetna terasa čiji se ostaci danas teško naziru.



Za nekoliko dana, nakon sastanka s »Hypo bankom« koja se u stečaju pojavljivala kao vjerovnik, i službeno će se objaviti ime kupca i cijena hotela koji će postati još atraktivniji nakon izgradnje marine u novljanskoj luci. Novog vlasnika dobila su i tri paviljona turističkog naselja Povile. Djelatnost će vjerojatno biti povezana sa zdravstvenim turizmom. Prodani zapušteni objekti na atraktivnim lokacijama našli su se u bubnju zajedno s hotelima »Lišanj«, »San Marino« i »Slavuj« te kampom u Povilama. Nekad su pripadali poduzeću »Hoteli Novi« d.d. koje je otišlo u stečaj, a čiji su vlasnici bili Gordan Širola i Bruno Orešar. Novi Resort na zapadnom ulazu u Novi Vinodolski nije pripadao propalim »Hotelima Novi« d.d. već drugoj firmi istih vlasnika. Na prvoj javnoj dražbi, na kojoj se uz hrvatski razgovaralo i na slovenskom, engleskom i mađarskom, nije bilo zainteresiranih za hotel »Lišanj«. Upućeni u cijene nekretnina i hotela kažu: sasvim logično obzirom na visoku cijenu. Neslužbeno doznajemo da se za hotel sa 160 soba i dvije zvjezdice, koji je prije tri godine dan u najam i uredno posluje, tražilo 16 milijuna eura. Na prvoj javnoj dražbi objekti se ne mogu prodati za manje od dvije trećine tražene cijene. Već bi sljedeća dražba mogla donijeti veći interes za hotel na atraktivnoj lokaciji jer je objekt moguće prodati za trećinu tražene cijene. Za kamp u Povilama po cijeni od stotinjak tisuća eura pojavilo se troje zainteresiranih, no morat će pričekati do rješavanja imovinsko-pravnog spora kojim Republika Hrvatska traži svoja prava. Zainteresiranih nije bilo za hotel »Slavuj« nasuprot autobusne postaje u Novom Vinodolskom, u kojem se nekad nalazila uprava propalih »Hotela Novi« d.d. Nitko nije došao kupiti niti hotel »San Marino« u Mažuranićevom parku niti centralni objekt u TN Povile izgrađen 1962. godine.