Priznanja

Gržac u poslovnoj eliti: Crikvenica ima menadžera godine

Anto Ravlić

Priznanja Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika dobilo je 15 osoba u 9 kategorija, a Gržac ga je zaslužio u konkurenciji javnih poduzeća. Eko-Murvicu preuzeo je u travnju 2017., u doba dosta loših poslovnih rezultata. Proveo je reorganizaciju, pokrenuo investicije i uspio stabilizirati poslovanje



CRIKVENICA Među 15 menadžera koji su zaslužili nagradu Menadžer godine Hrvatskog udruženje menadžera i poduzetnika CROMA, svoje mjesto je dobio i Lovorko Gržac, direktor crikveničkog komunalnog društva Eko-Murvica. Priznanja za menadžera godine dijelila su se u devet kategorija. Gržac je priznanje zaslužio u konkurenciji javna poduzeća. Ove su godine pristigle 93 nominacije, a pobjednici su odabrani nakon tri kruga selektiranja.


Nagrade su se dijelile u kategorijama: velika, srednja i mala poduzeća, mladi menadžer, inozemna poduzeća, poduzetnik godine u tri podkategorije (mala, srednja i velika poduzeća), projekt menadžer i nagrada za životno djelo. Uz crikveničkog direktora, u kategoriji javna poduzeća nagradu je dobio i Mate Botica, direktor tvrtke Odašiljači i veze iz Zagreba. Gržac se našao u uglednom društvu poduzetnika.


Među 15 nagrađenih gospodarstvenika, još su dvojica iz Primorsko-goranske županije, vlasnik logističke firme Manšped iz Kukuljanova Željko Mandarić (velika poduzeća) te suvlasnik i voditelj Poljoprivredne zadruge Gospoja Vrbnik Franjo Toljanić (mali poduzetnik).




CROMA dijeli nagrade za menadžera godine od 1992. godine. O značaju nagrade svjedoči podatak da je među 250 nagrađenih tek deset posto gospodarstvenika iz Primorsko-goranske županije. Gržac je drugi Crikveničanin koji se našao u gospodarstvenoj kremi. Preklani je nagradu za menadžera godine u konkurenciji projekt menadžer dobio Dino Manestar kao predsjednik uprave hotelske kuće Jadran.



Meni osobno je priznanje pečat na sav moj trud da Eko-Murvicu stavim na noge. Vrlo sam emotivno proživljavao – i samo saznanje da smo osvojili nagrade, i samo primanje nagrada. Teško je bilo znati da ste osvojili nagrade, a o tome nisam smio javno govoriti, već samo ljudima uključenim u proces. A htio sam reći svima. Posebno kolegicama i kolegama.



Jedva imali za plaće


U hotelu Westin Zagreb, gdje su se uručivala priznanja, moglo se čuti i obrazloženje svake nagrade. Za 36-godišnjeg crikveničkog menadžera, koji je firmu preuzeo u travnju 2017. godine, istaknuto je da je Eko-Murvicu preuzeo u vrijeme prilično loših poslovnih rezultata te brojnih organizacijskih, tehnoloških i kadrovskih manjkavosti i poteškoća. Gržac je proveo reorganizaciju poslovanja, pokrenuo investicije, započeo osuvremenjivanje tehnologije i radnih procesa te stabilizirao poslovanje. Jedva smo imali za plaću kad sam došao, danas nemamo tih briga, u prvih šest mjeseci ove godine na plaće smo potrošili manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine, ilustrirat će Gržac. Tvrtka sa 137 zaposlenih je lanjsku godinu završila s dobrim rezultatima poslovanja, a pozitivan trend poslovanja i upravljanja nastavlja se i u tekućoj godini.



Gržac je diplomirao 2004. godine na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i stekao zvanje inženjera prometa. Član je niza stručnih udruženja i radnih skupina vezanih uz zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom. Među njima je najvažnije članstvo u Grupaciji održavanja čistoće unutar Udruženja komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore. Živi u Jadranovu. Gržac je županijski vijećnik u aktualnom sazivu, a predsjedavao je Gradskim vijećem Crikvenice u proteklom mandatu. Tajnik je Sportskog ribolovnog društva Tunera iz Jadranova.


Gržac nije krio zadovoljstvo priznanjem.


– Inzistiram na društveno odgovornom poslovanju, održivom razvoju, najvišim standardima zaštite okoliša i poslovanju na principima pametnoga grada. Također je od izuzetne važnosti usavršavanje, edukacija i napredak zaposlenika na svim razinama. Nagrade i priznanja koja djelatnici dobivaju rezultat su novog pozitivnog i poticajnog ozračja u radnom kolektivu, što potvrđuje i prestižna nagrada za društveno odgovorno poslovanje koju je ove godine Eko-Murvica osvojila u natječaju projekta Indeks društveno odgovornog poslovanja u kategoriji javnih poduzeća. Tu je i nagrada Hrvatske turističke zajednice »Čovjek ključ uspjeha« za djelatnika godine, koju je lani osvojio djelatnik tvrtke Josip Rubčić.


Pristupačniji građanima


Što se sve napravilo u nešto više od godinu i pol mandata u firmi koja uz brigu o otpadu i čistoći gradskih površina, skrbi i o plaži i parkiralištima?


– Uveli smo zaokruženi sustav koji bitno uvećava pozitivne rezultate u održivom gospodarenju komunalnim otpadom grada i tvrtke, a korisnicima omogućuje potpuno besplatan model odvojenog prikupljanja reciklabilnog otpada. U prvoj godini mandata učinio sam firmu pristupačnijom građanima kroz unapređenje komunikacijskih kanala te suvremenije metode oglašavanja i promidžbe. Obnovili smo četvrtinu voznog parka tvrtke, čime je radna učinkovitost značajno unaprijeđena.



Kolega Danijel Zadjelović, dobitnik nagrade u kategoriji srednjih poduzeća, predsjednik tvrtke Lipik Glas, ima kuću u Jadranovu i vrlo često je tamo. Također neki od nagrađenih su mi najavili određene investicije na području našega grada u budućnosti. Naravno, stavio sam im se na raspolaganje za svaku pomoć koju mogu dati.



Kupili smo dva nova i dva polovna kamiona te čistilicu za trgove, ukupno uloživši preko milijun kuna. Kao važan dionik, sudjelovali smo u izgradnji nove gradske sortirnice i reciklažnog dvorišta. Inicirali smo i osmislili, u suradnji s nekoliko hrvatskih tvrtki iz područja ICT-a i zaštite okoliša, inovativne projekte koji su u razvojnoj fazi, a u bližoj budućnosti će biti implementirani u poslovanje tvrtke, u cilju pružanja bolje usluge korisnicima, kaže direktor Eko-Murvice.


Udareni zdravi temelji


Gržac ističe da nagrade potvrđuju da su udareni zdravi temelji za daljnje poslovanje i napredak, ali da nose i obaveze. – Iza i ispred nas je jedan vrlo aktivan period i siguran sam da je ovo svim zaposlenicima, kao i meni osobno, dodatna motivacija da se još jače potrudimo biti što bolji i što kvalitetniji našim građanima. Htio bih zahvaliti i svim djelatnicama i djelatnicima Eko Murvice na doprinosu koji su uložili da bi nam pripale ove dvije vrlo vrijedne i od struke priznate nagrade.

Ispred nas su velike investicije u tehniku, uz pomoć Grada Crikvenice koji nam inače daje snažnu podršku. Računamo na investiciju oko 2,2 milijuna kuna. U prvom redu u novu čistilicu, novo elektrovozilo i novi kamion, za što ćemo skoro raspisati natječaje. Pripremamo se i za natječaj koji bi Primorsko-goranska županija trebala ubrzo raspisati, a tiče se Glavne gradske plaže.