Gradsko vijeće

Gradske nagrade Novog Vinodolskog ubuduće po novim kriterijima

Anto Ravlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Gradonačelnik Piškulić je poručio da je sazrelo vrijeme za novi pravilnik o nagradama Grada, gdje bi i sportaši imali svoju priliku. Izmjene akata trebale bi omogućiti vijećnicima pravo na opravdani neplaćeni izostanak kod poslodavca radi sjednica



NOVI VINODOLSKI Rutinska sjednica Gradskog vijeća Novog Vinodolskog. Dvije-tri točke koje su zanimljivije vijećnicima no običnom puku. Izmjene i dopune statuta Grada Novog Vinodolskog i poslovnika novljanskog Gradskog vijeća donijele su nekoliko zanimljivih novina. Na primjer, vijećnici imaju pravo na opravdani neplaćeni izostanak kod poslodavca radi sjednica. Gradsko vijeće dobilo je veće ovlasti. Referendum je dosad moglo zatražiti 20 posto građana, a odsad će referendum moći zatražiti i dvije trećine vijećnika.


Jovanović je apelirao da se ne zloupotrebljava pravo na izostanak i založio se za poslijepodnevne sjednice. Vijećnika Velibora Topolovca (HSS) zanimalo je što bi se dogodilo da poslodavac ipak plati vijećnika koji izostane s posla zbog sjednice.


Termini sjednica


– Ima li na to pravo ili ga čekaju sankcije – zapitao se novljanski HSS-ovac i založio da se ispita kako ne bi dolazilo do nesporazuma. Sjednica je završila za 45 minuta. Ako i ubuduće bude takva praksa, možda je i suvišno provjeravati prava i obaveze poslodavca spram vijećnika. Malo duža marenda i sve riješeno. Inače su termini sjednica vječita tema Gradskog vijeća posljednjih godina. Oporba je prigovarala na jutarnje sjednice koje su bile jednako zastupljene kao i poslijepodnevne. Ubuduće bi sjednice trebale birati poslijepodnevne termine.




Tek dva i pol pitanja na aktualnom satu Gradskog vijeća. Da je kojim slučajem sjednica bila ujutro, pitanje je bi li bilo i jednog jer bi najaktivniji vijećnik u posljednje vrijeme možda bio na radnom mjestu. Vijećnik Mihael Jovanović (SDP) je pitao što je s vodifikacijom Gornjeg Zagona te prenio bojazan stanovnika koji se bave turizmom da će im radovi ometati sezonu.


Radovi i turizam


– Ugovori su spremni za potpis, radovi će krenuti na proljeće, možemo posložiti dinamiku radova da ne smeta turizmu jer je pet sela pa se može kombinirati. Bit ćemo u dogovoru s ljudima, organizirat ćemo se da ih što manje ometamo – odgovorio je direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović. U pet sela Gornjeg Zagona položit će se šest kilometara vodovodnih cijevi i isto toliko asfalta. Ponegdje će novi asfalt zamijeniti stari, a negdje će se pokriti bijeli putevi.


Lider novljanskog SDP-a je postavio i drugo pitanje. Primijetio je da novljanski sportaši ne primaju nagrade Grada, a sigurno su zaslužili. Zašto je to tako, pitao je Jovanović. Gradonačelnik Velimir Piškulić je odgovorio da je sazrelo vrijeme za novi pravilnik o nagradama Grada, ne samo sportskih, i najavio da će se raspravljati o novim kriterijima za nagrade. Jovanović je po tko zna koji put spomenuo preduge radove u Ivanjskoj, ali rekao da neće postavljati pitanja jer više nema smisla.